Muška imena

Poreklo i značenje imena Konstantin

Loading...

Muško lično ime Konstantin nije kako bi se na prvi mah pomislilo slavensko ime, već je ipak poreklom iz latinskog i grčkog jezika, a kod nas ima jednu stalnost u davanju svim novorođenim dečacima, mada je daleko od toga da je ime posebno popularno.

U teksu dalje saznajte značenje, ali i poreklo i par zanimljivosti vezano za ime Konstantin.

Značenje muškog imena Konstantin

Najverovatnija prenesena značenja imena Konstantin su;

„onaj ko je stabilna osoba“;

„onaj ko je odgovoran i nepokolebljiv“;

„onaj ko ima čeličnu volju“;

„onaj ko je oslonac i podrška“;

„onaj ko je poverljiva osoba“;

„onaj kome se bezrezervno veruje“;

„onaj ko se nikada ne menja“. 

Poreklo muškog imena Konstantin

Loading...

Smatra se da je ime Konstantin poreklom iz staro grčkog jezika od imena Konstantinus ili Konstantinos, odnosno da potiče iz latinskog jezika kao varijanta imena Constantinus.

Postoje i pretpostavke da je ime Konstantin nastalo iz latinske reči constans u značenju stalan; konstantan, trajan; istrajan; nepromenljiv.

Učestalost davanja muškog imena Konstantin u susednim zemljama regiona i u svetu

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Konstantin nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Konstantin se nije našlo u najdavanijih sto muških imena.

U Republici Srpskoj se ime Konstantin takođe u 2018. godini jeste našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, i zauzelo je 49. poziciju.

Loading...

U Republici Srbiji je ime Konstantin u 2018. godini bilo na listi od najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad, gde se pozicioniralo na 37. mestu.

Pored navbedenih zemalja ime Konstantin je u određenim jezičkim varijantama popularno i često davano ime za sve novorođene dečake i u zemljama širom sveta i to najpre u Francuskoj; Češkoj; Engleskoj; Sloveniji; Slovačkoj; Nemačkoj; Austriji; Americi; Rusiji; Grčkoj; Bugarskoj; Italiji; Makedoniji; Crnoj Gori.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i hipokoristike od imena Konstantin 

Najpoznatiji nadimci, imena od milja i umanjenice za muško ime Konstantin su svakako – Kosta; Kolja; Kostja; Koča; Tin; Kole i Toni.

Izvedena i varijantna imena od imena Konstantin su nešto ređa, a najpoznatija su – Tadija; Kostadin; Kostantin; Kostas; Nikola; Kostja; Konstadin. 

Zašto odabrati baš muško ime Konstantin kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Konstantin koje su obeležile određenu istorijsku ili savremenu dob, te ostavile traga i u najrazličitijim životnim sferama, pa tako mogu biti inspiracija za roditelje da ime daju svojim novorođenim dečacima, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Proslavljeni baletski igrač i današnji upravnik baleta Narodnog pozorišta u Beogradu jeste Konstantin Kostjukov; poznati rimski car koji je kasnije proglašen za sveca i koji je bio zaslužan za širenje hrišćanstva jeste imena Konstantin Veliki (Sveti car Konstantin; Flavije Valerije Aurelije Konstantin Avgust).

Poznati jugoslovenski narodni heroj koji je bio i učesnik NOB-a i Španskog građanskog rata zvao se Konstantin Koča Popović (poznat i kao Kapetan Koča Popović); nekada slavni grčki pesnik je bio Konstantin Kavafi.

Proslavljeni nemački tekstopisac jeste Konstantin Veker; nekada poznati estonski političar koji je bio i prvi predsednik Estonije se zvao Konstantin Pats. 

Slavni vizantijski misionar i tvorac prvog ćiriličnog pisma, a sa bratom Ćirilom Solunskim je bio Konstantin Solunski; slavni ruski književnik i publicista se zvao Konstantin Nikolajevič Leontijev.

Slavni ruski književnik je bio Konstantin Simonov; slavni vizantijski car koji je bio i filozof i pisac i istoričar se zvao Konstantin VII Porfirogenit.

Proslavljeni sovjetski kosmonaut inženjer jeste Konstantin Petrovič Feoktisov; popularni ukrajinski milijrder, oligarh i kolekcionar jeste biznismen Konstantin Grigorišin.

Poznati srednjovekovni pisac, te i biograf i filozof koji je autor poznatog istorijskog dela „Žitija despota Stefana Lazarevića“ zvao se Konstantin Filozof; poznati srpski  vladar iz perioda XIV veka je bio Konstantin Dragaš Dejanović.

Proslavljeni ruski teniser je imena Konstantin Vladimirovič Kravčuk; nekada slavni estonski fudbaler se zvao Konstantin Nahk.

Poznati bivši ruski političar je bio Konstantin Černjenko; nekada slavni sovjetski vojskovođa iz perioda Drugog svetskog rata je bio Konstantin Konstantinovič Rokosovski.

Proslavljeni stručnjak i estonski psiholog jeste Konstantin Ramul; bivši estonski političar koji je po profesiji hirurg se zvao Konstantin Konik.

Nekada slavni i svetski poznati ruski slikar i ilustrator se zvao Konstantin Aleksejevič Vasiljev; poznati ruski pozorišni glumac i režiser jeste Konstantin Sergejevič Stanislavski.

Nekada slavni i poznati ruski slikar impresionista se zvao Konstantin Aleksejevič Korovin; popularni litvanski književnik i novinar, koji je bio i revolucionar iz vremena XIX veka kao i advokat zvao se Konstantin Kalinovski (Kastuš).

Sponzorisano:

Loading...