Muška imena

Poreklo i značenje imena Kosta

Loading...

Muško lično ime Kosta je danas dosta popularno u našoj zemlji i u zemljama regiona, i smatra se da iako je ovo ime „per se“ ipak potiče od grčkog imena Konstantin, čija je skraćena verzija.

Značenje muškog imena Kosta 

Najverovatnije preneseno znbačenje imena Kosta jeste – „onaj koji je istrajan i uporan“; „onaj koji je poseban i veliki u svojim vrlinama“; „onaj koji je stamena i čvrsta osoba u svojim odlukama“; „onaj koji je jak i dobar oslonac i podrška“; „onaj koji je rođen da pomaže i da održi zadata obećanja“; „onaj koji je osoba od reči“; „onaj koji je stalani i stamen“; „onaj i koji ostaje pri svojim stavovima i mišljenjima“. 

Poreklo muškog imena Kosta 

Prema etimološkim pretpostavkama, ime Kosta je poreklom iz staro grčkog jezika, i nastalo je od imena Konstantinos, ili pak od reči konstantinus sa značenjem stalan; trajan; konstantan; stamen; neprolazan; nepromenjljiv; uobičajen; univerzalan.

Ista je hipoteza koja navodi da je ime Kosta zapravo umanjenica od imena latinskog porekla Constantinus, i ima istovetno značenje, stalan; trajan, konstantan; neprolazan; stabilan.

Učestalost davanja muškog imena Kosta u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Kosta nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Kosta se nije našlo u najdavanijih sto muških imena, i moguće je da se davalo dečacima samo sporadično.

U Republici Srpskoj se ime Kosta u datoj 2018. godini jeste našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, i zauzelo je 33. mesto.

U Republici Srbiji je ime Kosta u 2018. godini je bilo na listi najdavanijih stotinu imena za svu mušku novorođenčad, te je zauzelo 18. poziciju.

Pored navedenih zemalja regiona ime Kosta je bilo često davano ime za mušku novorođenčad i u Italiji; Grčkoj; Češkoj; Slovačkoj; Makedoniji; Bugarskoj.

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Kosta 

Smatra se da je ime Kosta skraćena forma imena Konstantin, te nema kod nas poznate nadimke, umanjenice i imena od milja.

Izvedena i varijantna imena od imena Kosta su najčešće – Kostja; Konstantinos; Konstantino; Konstantin, mada su generalno i ovi oblici retki, i svode se po pravilu na „jezičke varijante“ od zemlje do zemlje u kojoj je ime popularno. 

Zašto odabrati baš muško ime Kosta kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Kosta koje su ostavile traga u nauci, umetnosti, kulturi, i koje mogu biti inspiracija za roditelje da tako imenuju svoje naslednike, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Popularni i poznati gruzijski političar je bio Kosta Gregorievič Džugaev; nekada poznati jugoslovenski i srpski pravnik i advokat je bio imena Kosta (Konstantin) Čavoški.

Loading...

Proslavljeni srpski i hrvatski fudbaler čiji je klub FK „Čukarički Stankom“ jeste Kosta Bjedov; nekada veoma poznati bugarski košarkaš se zvao Kosta Iliev; jugoslovenski i srpski političar koji je bio u redovima Demokratske stranke da bi kasnije prešao u SRS je bio Kosta Kumanudi.

Proslavljeni hrvatski i jugoslovenski vajarski umetnik je bio Kosta Angeli Radovani; slavni srpski i makedosnki revolucionarni pesnik se zvao Kosta Abrašević; bugarski učitelj i poznati revolucionar je bio Kosta Atanasov Manuškin.

Poznati jugoslovenski narodni heroj koji je bio i učesnik NOB-a se zvao Kosta Nađ; albanski političar iz albanske Demokratske stranke je Kosta Barka; slavni jugoslovenski slikar iz perioda XX veka je bio Kosta Hakman.

Slavni i poznati srpski pisac je bio Kosta Trifković; nekada cenjeni i proslavljeni srpski advokat i ministar pravde je bio Kosta Hristić; poznati srpski ekonomista i ministar finansija, prosvete i trgovine u vreme kneza Mihaila Obrenovića se zvao Kosta (Konstantin) Cukić.

Poznati srpski radnik, revolucionar i nacionalista je bio Kosta Grupčević; jedan od najznačajnijih Srba u periodu XX veka koji je bio i profesor nemačkog jezika se zvao Kosta Vujić; poznati grčki je profesor i novinar je bio Kosta (Kostas) Giljamos.

Slavni egipatski bokser i olimpijski šampion se zvao Kosta Hakim; slavni srpski fudbaler je Kosta Bajić; proslavljeni novozelandski fudbaler jeste Kosta (Konstantin) Barbaruz. 

Zanimljivosti vezane za muško ime Kosta

Svakako je jedna od najpoznatijih ličnosti u istoriji, bio car i imperator Konstantin, koji je živeo početkom IV veka i koji je i primio i propagirao hrišćansku religiju, te je kasnije i proglašen za svetitelja.

Sponzorisano:

Loading...