Ženska imena

Poreklo i značenje imena Kristina

Loading...

Lično žensko ime Kristina, spada u grupu takozvanih „biblijskih imena“ koja su posebno popularna među hrišćanskim narodima, a ime je takođe i „kalendarsko ime“, no sve to nije doprinelo da njegova popularnost kod nas i u regionu bude na zavidnom nivou, kao ni za jednu od najpoznatijih izvedenica imena kod nas a koja glasi Hristina.

Sada ćemo pogledati značenje imena.

Značenje ženskog imena Kristina 

Preneseno značenje imena Kristina, jeste dosta slično navedenim bukvalnim prevodima imena koji su vezani za njegovo poreklo, pa se najčešće ime tumači kao – „ona koja je vernica“; „žena koja je hrišćanka“; „ona koja veruje u Boga“; „ona koja je Hristova sledbenica“; „ona koja je čista i nevina kao anđeo“; „ona koja je Božji dar“; „ona koja je bezgrešna“; „ona koja prašta svima“; „ona koju je Bog kao izaslanika poslao da ljude pokaje od grehova“; „ona koja je sama svesna svog krsta i greha i koja se pokajala“. 

Poreklo ženskog imena Kristina 

Jasno je da je prema etimološkim podacima ime Kristina poreklom iz staro grčkog jezika od imena ili reči Christós, koja znači hrišćanin; vernik; onaj koji je kršten; onaj koji veruje u Boga; onaj koji je Božji sledbenik; onaj koji je sledbenik Hrista.

Postoje i neke pretpostavke da ime Kristina zapravo potiče od imena Hristina, koje je moguće slavenskog ili opet grčkog porekla i ima sitovetno značenje kao i napred navedena grčka reč. 

Učestalost davanja ženskog imena Kristina u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dostupnim podacima iz statističkih parametara, ime Kristina je u 2018. kalendarskoj godini bilo među sto najdavanijih ženskih imena za sve novorođene devojčice u Republici Srbiji gde se kotiralo na 40. mestu, kao i u Republici Srpskoj gde je ime zauzelo 22. mesto na datoj listi.

U istoj 2018. godini, ime Kristina se nije našlo među „top 100“ ženskih najdavanijih imena niti u susednoj Republici Hrvatskoj, kao ni u Bosni i Hercegovini, pa se pretpostavlja da se ime davalo samo sporadično, u procentu koji nije statistički značajan. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Kristina 

Najpoznatiji nadimci, imena od milja i umanjenice od imena Kristina su – Tina; Nina; Kris; Tinica; Cica; Kristinka; Kristinica; Kiki.

Loading...

Izvedena i varijantna imena od imena Kristina su – Hrisa; Kirsten; Kristijana; Krystyna; Kristine; Krisztina; Kristeen; Kristel; Hristina; Kristin; Kristen; Krissi; Kris; Krissy; Christine; Cristina; Christi; Christen; Christin; Chrissa; Chrissi; Stina; Christel; Christelle; Xtina; Christina; Chris; Chrissy; Chirsten; Drina; Katarina i Irina. 

Zašto odabrati baš žensko ime Kristina kao lično ime za devojčicu 

Neke od najpoznatijih osoba imena Kristina u istoriji ili u savremenom dobu, koje su se istakle u raznim životnim oblastima i koje mogu stoga i biti jedna svojevrsna inspiracija za roditelje, jesu navedena u nastavku teksta koji sledi.

Slavna i vrlo poznata američka glumica je Kristina Apgar; poznata američka glumica i manekenka je Kristina Riči; slavna američka pop pevačica i tekstopisac argentinskog porekla je Kristina Marija Agilera; poznata američka glumica je Kristina Eplgejt; poznate američke glumice su i Kristina Lili i Kristina Milan. 

Popularna srpska TV voditeljka i glumica po profesiji jeste Kristina Radenković; srpska pop pevačica koja je poznata i kao ćerka Kornelija Bate Kovača je Kristina Kovač; poznata slovačka pevačica koja je bila predstavnica svoje zemlje na festivalu “Pesma Evrovizije” je Kristina Pelakova; popularna engleska pevačica se zove Kristina Linvud; poznata hrvatska glumica je Kristina Krepela; srpska pevačica i glumica jeste Kristina Jovanović. 

Slavna kraljica Švedske sa početka XVII veka je bila Kristina od Švedske; argentinska političarka je Kristina Kiršner; hrvatska političarka je Kristina Ikić Baniček; hrvatska slikarka i vajar jeste Kristina Fontana Dujmić; poznata hrvatska operska pevačica sopran je Kristina Kolar; poznata hrvatska operska pevačica mecosopran je Kristina Kukavčić; priznata hrvatska umetnica je Kristina Leko; nekadašnja popularna hrvatska pevačica iz grupe “Parni valjak” je Kristina Kresnik; hrvatska glumica za decu i poznati dramaturg je Kristina Gavran. 

Loading...

Poznata hrvatska košarkašica je Kristina Benić; htvatska reprezentativka u tekvondou je Kristina Tomić; poznata hrvatska rukometašica je Kristina Smiljanić; hrvatska košarkašica je Kristina Lelas; poznata hrvatska atletičarka je Kristina Perica; hrvatska šahistkinja se zove Kristina Šarić; hrvatska fudbalerka je Kristina Šundov; popularna hrvatska rukometašica je Kristina Kike Elez; poznata francuska teniserka koja je originalno srpskog porekla se zove Kristina Mladenović. 

Poznata hrvatska rukometašica koja nastupa u reprezentaciji Srbije jeste Kristina Liščević; poznata estonska alpska ski-trkačica jeste Kristina Šmigun Vahi; popularna juniorska hrvatska rukometašica je Kristina Šitum.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Kristina

„Kristina“ je jedna od najpoznatijih numera poznate srpske pop grupe „Divlji kesten“; takođe je „Kristina“ i naziv solo albuma poznatog crnogorskog kantautora Sergeja Ćetkovića, koji je izdat 2000. godine.

Sponzorisano:

Loading...