Ženska imena

Poreklo i značenje imena Ksenija

Loading...

Žensko lično ime Ksenija jeste staro hrišćansko kao i takozvano kalendarsko ime, čija se dobra popularnost u poslednje vreme znatno povećala, i čije će poreklo i značenje biti detaljnije opisani u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Ksenija 

Najverovatnija prenesena značenja imena Ksenija jesu prema hipotezama o poreklu imena – „ona koja je poštena i čestita osoba“; „ona koja je devojka; deva; nevina; neukaljane časti“; „ona koja je nežna i prijemčiva i koju je lako zavoleti“; „ona koja je iskrena i koja je ljubazna prema svima“; „ona koja je draga i koja je dobra domaćica“; „osoba koja je gostoljubiva i prijateljski raspoložena“; „ona koja je odana i verna kao prijatelj“.

Poreklo ženskog imena Ksenija 

Prema poznatim etimološkim teorijama, ime Ksenija je poreklom iz staro grčkog jezika, i to najverovatnije od imena Xenia ili od grčke reči „euxene“ u značenju ljubazan; dobar domaćin, gostoprimljiv, prijatna i prijemčiva osoba.

Sa druge strane postoje i pretpostavke da je ime Ksenija mogućno i staro slovenskog porekla od imena Poliksena u značenju nevina; deva; devica; devojka; bezgrešna; čista; poštena; nežna.

Učestalost davanja ženskog imena Ksenija u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Ksenija nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Ksenija se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Ksenija takođe u 2018. godini jeste pak našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, i zauzelo je 69. mesto.

U Republici Srbiji je ime Ksenija u 2018. godini jeste bilo zastupljeno na listi od najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, gde se kotiralo na 68. poziciji. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Ksenija 

Loading...

Najpopularniji nadimci, umenjenice i imena od milja za žensko lično ime Ksenija jesu – Ksendža; Ksenijica; Ksena; Ksenijica; Ksenina; Ksenona; Senči; Sena; Senka.

Izvedena i varijantna imena od imena Ksenija su pre svega – Senja; Senka; Senina; Senija; Senita; Senia; Ksenia; Ksenina; Xena; Xenia; Poliksena. 

Zašto odabrati baš žensko ime Ksenija kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti koje su obeležile određenu vremensku epohu i koje su imena Ksenija, te mogu biti inspiracija za roditelje da ovo ime daju svojim ćerkama, biće pak navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata ruska svetiteljka iz perioda oko XVIII veka je bila Ksenija Petrogradska (Sveta Ksenija; Ksenija Grigorijevna Petrova); prva žena doktor nauka na Beogradskom Univerzitetu koja je bila takođe i docent za filologiju i filozofiju se zvala Ksenija Atanasijević. 

Popularna nekadašnja jugoslovenska i hrvatska pozorišna i filmska glumica je bila Ksenija Pajić; jedna od najlepših i najpopularnijih srpskih dens i pop pevačica koja je tragično nastradala 2010. godine, a kada ju je iz vatrenog oružja ubio njen tadašnji verenik maneken Filip Kapisoda se zvala Ksenija Pajčin; popularna ruska novinarka, voditeljka i glumica jeste Ksenija Anatoljevna Sobčak.

Loading...

Proslavljena jugoslovenska i bosanska pozorišna i filmska glumica jeste Ksenija Jovanović; priznata žena koja je  slovenski sociolog i pedagog zove se Ksenja Vidmar Horvat; popularni srpski filolog i pedagog koja je posebno dobar stručnjak za helenistiku se zove Ksenija Maricki Gađanski.

Slavna slovenska fudbalerka jeste Ksenja Povh; popularna slovenska atletičarka se zove Ksenja Predikaka; proslavljena ruska ritmička gimnastičarka jeste Ksenija Andrejevna Sankovič.

Slavni i poznati srpski arhitekta jeste Ksenija Bulatović; poznata ruska atletičarka u trčanju na 400 metara se zove Ksenija Olegovna Rižova; slavna i poznata ruska levoruka teniserka jeste Ksenija Pervak.

Popularna mlada beloruska pevačica koja je svoju zemlju i predstavljala na poznatom muzičkom takmičenju „Dečija Pesma Evrovizije“ koje je održano 2005. godine, te je tada i odnela ubedljivu pobedu za svoju autorsku pesmu „Mi smo zajedno“ jeste Ksenija Sitnik; poznata srpska vilončelistkinja jeste Ksenija Janković. 

Poznata i slavna ukrajinska i ruska slikarka kao i grafičarka, a koja je postala poznata diljem sveta po tehnici crtanja na pesku jeste Ksenija Simonova; slavna i poznata ruska narodna i etno pevačica jeste Ksenija Pavlovna Zaharova Volovik.

Slavna plemkinja koja je bila crnogorska princeza i ćerka kralja Nikole Petrovića Njegoša se zvala Ksenija Petrović Njegoš; poznata rano hrišćanska svetiteljka sa početka V veka je bila Ksenija Rimska (Prepodobna Ksenija).

Nekada veoma poznata i slavna jugoslovenska pozorišna i filmska glumica je bila Ksenija Martinov; poznata srpska pozorišna i filmska glumica jeste Ksenija Janićijević Đokić.

Proslavljena i poznata srpska umetnička klizačica se zove Ksenija Jastsenjski; nekada veoma popularna srpska pop i dens pevačica se zvala Ksenija Mijatović; popularna srpska pozorišna rediteljka jeste imena Ksenija Krnajski.

Sponzorisano:

Loading...