Ženska imena

Poreklo i značenje imena Lamija

Loading...

Žensko lično ime Lamija je dosta popularno u zemljama islamske veroispovesti, ali se sve radije daje zbog svoje milozvučnosti i lepog značenja i novorođenim devojčicama u našoj zemlji i u zemljama sveta i regiona, a poreklo i značenje imena će biti objašnjeni u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Lamija 

Preneseno značenje imena Lamija je najčešće – „ona koja je sjaj i svetlost“; „ona koja je blistava i čista duša“; „ona koja je sposobna da unese svetlost u svačiju tamu“; „ona koja je žar i iskra koja je potrebna za radost i sreću“; „blistava; sjajna; čista; tračak nade; sreća; sunčev zrak“.

Međutim, poznato je da su u grčkoj mitologiji Lamije bile „čudovišta“ iz podzemnoig sveta, te da su deci pile krv pa se tada prevod imena može smatrati kao – „ona koja je krvožedna“; „smrt“; „zlobnica“; „krvopija“; „vampir“; „čudovište“; „koja proždire sve pred sobom“; „koja uništava život nekom“ ali je jasno da se najverovatnije roditelji u izboru imena za svoje ćerke ne oslanjaju na ova „ne tako lepa“ značenja imena. 

Poreklo ženskog imena Lamija 

Postoji etimološka pretpostavka da ime Lamija ima „raznoliko poreklo“ te da su koreni imena u latinskom, grškom i arapskom jeziku, a sa svakako različitim značenjima.

Naime, poreklo imena Lamija iz grčkog jezika, uzima u obzir reč Λάμια; zatim poreklo imena iz arapskog jezika uzima u obzir reč lămi΄a; dok poreklo imena iz latinskogh jezika kao „osnovu“ ima reč laimos, te kako je i pomenuto ime na svakom jeziku ima drugačije tumačenje i značenje. 

Učestalost davanja ženskog imena Lamija u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim pokazateljima za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Lamija je bilo popularno među sto imena za žensku novorođenčad samo u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo „odlično“ 7. mesto.

U Republici Srbiji, kao i u Republici Srpskoj i u Republici Hrvatskoj, u pomenutoj 2018. godini ime Lamija se nije našlo u „top 100“ najdavanijih imena za novorođene devojčice, ali je donekle verovatno da se ime davalo sporadično, u procentu koji nije od statističkog značaja.

Shodno poreklu imena Lamija, bilo je i očekivano da je ono popularno ime za žensku decu u Turskoj, kao i u nekim islamskim zemljama, ali i u Nemačkoj; Makedoniji; Austriji; Italiji i Americi. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Lamija 

Loading...

Najpoznatija izvedena i varijantna imena od imena Lamija, u koje mogu da se ipak „svrstaju“ i nadimci ili možda imena od milja su – Ajla; Džejla; Lejla; Nadija; Majra; Lorejna; Lami; Leja; Lajla; Laya; Leia; Lameja; Alejna; Lamejna; Lilejna; Ilejna; Ajlina; Lorena; Lorin. 

Zašto odabrati baš žensko ime Lamija kao lično ime za devojčicu 

Veoma je mali broj poznatih ličnosti koje imaju ime Lamija, ali to ne znači da ovo ime predivnog značenja i „zvučnosti“ ne treba da bude roditeljima prvi izbor kada su u pitanju imena za njihove novorođene ćerke.

Poznata sarajevska književnica i novinarka se zove Lamija Begagić; žena poznatog hrvatskog političara Zlatka Hasanbegovića je Lamija Hasanbegović; poznata bosanska naučnica i sjajni univerzitetski profesor je Lamija Tanović; ćerka ministra Vlade Republike Srbije Rasima Ljajića se zove Lamija Ljajić.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Lamija

Lamija je ime antičkog grada u Grčkoj, koji postoji i danas i koji ima oko pedeset hiljada stanovnika, a veruje se da je on dobio ime prema poznatim mitskim bićima „Lamijama“, a po nekim istoričarima postoji i mogućnost da je grad nazvan po imenu kraljice Tračana Lamije.

Loading...

Lamije su bile mitska bića u grčkoj mitologiji i smatrane su slugama i sledbenicama božanstva podzemnog sveta Hada, ali su prevashodno bile ćerke boga mora Posejdona.

Lamije su nazivane i Sibaride jer su verovalo se samo noću izlazile iz mora ili iz zemlje i svojim su glasom i umiljatom pojavom „mamile decu“ te se nekada pretvarale da su im majke ili da su im poznate, ali su svojim „zmijskim repom“ davile decu i pile im krv, te su „dečije nevine i čiste duše“ sa sobom odvodile u podzemni svet bogu Hadu kao poklon.

Lamija je poznata junakinja romana „Plač violine“ turskog pisca Rešata Nurija Guntekina, po kome je snimljena i istoimena serija koja se na turskom jeziku zvala „Kismet“, a lik naivne devojke Lamije je izvanredno dočarala turska glumica Asli Tandogan.

Lamijski rat se odigrao u pomenutom antičkom gradu Lamija u Grčkoj, te i bio je jedna forma neuspešnog ustanka protiv makedonske vlasti odnosno borba naroda protiv tiranina Antipatera.

Numerolozi smatraju da je srećan broj za osobe imena Lamija broj 2 – ovakve su žene pak veoma dobre i tihe naravi, pa su blage i nežne, ali im se to može smatrati i kao karakterna mana, jer su one sklone da olako odustaju od svojih nauma, jer nisu ni najmanje istrajne u onome za šta treba da se bore.

Značenje imena Lamija jeste „svetlo koje može da obasja i pokaže pravi put“, pa iako je ime pak generalno vrlo retko, ono je i lepo i ne treba da se imaju predrasude o njemu, jer se smatra da će svaka ženska osoba koja ima ovo ime da bude vrlo srećna u životu, i da sama spozna koji je njen pravi i željeni put koji će joj doneti i lični i profesionalni uspeh i pobedu.

Sponzorisano:

Loading...