Ženska imena

Poreklo i značenje imena Lara

Loading...

Lično žensko ime Lara je sve popularnije kratko ime „per se“ mada se ranije smatralo da je u pitanju nadimak ili hipokoristika imena Larisa ili Laura.

Značenje ženskog imena Lara 

Prema navedenim pretpostavkama o poreklu imena Lara iz latinskog i grčkog jezika, a od reči „laurus“ ili „laris“, ime označava – „onu koja štiti i čuva“; „onu koja je pobednica i slavna“; „onu koja je borbena“; „onu koja je draga i koja je mila i ljubimica“; „onu koja je radost svakog doma u kome se rodi“; „zaštitnica doma i kućepaziteljka“; „junakinja“; „borbena i silna“; „ona koja je slatka i lepa; šećer; šećerlema“ (ako se uzme u obzir tačan prevod reči „laros“ sa grčkog jezika). 

Poreklo ženskog imena Lara 

Smatra se da je ime Lara poreklom iz grčkog ili pak iz latinskog jezika, i da je izvedeno od ličnog imena Laura, pa spada u kategoriju „hrišćanskih imena“.

Verovatna je i pretpostavka etimologa da je ime Lara poreklom od imena grčkog grada u Tesaliji koji se zove Larisa, te da je davano deci koja su rođena u ovom gradu.

U latinskom jeziku je poznata imenica „laurus“ u značenju „lovor; lovorika; lovorov venac“, pa je verovatno da je ime Laura preteča imena Lara i da je ovo ime zapravo simbol pobede i slave.

Istovetna hipoteza o poreklu imena Lara iz latinskog jezika, pretpostavlja da je ime poteklo od reči „lar; laris“ , te da označava rimska božanstva koja su bila prema verovanjima zaštitnici kuća i domova, pa ima i značenje „ona koja štiti dom; čuvarkuća“. 

Učestalost davanja ženskog imena Lara u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za 2018. godinu, ime Lara je u Republici Hrvatskoj bilo među sto najtraženijih imena za novorođene devojčice i zauzelo je 20. mesto.

U Republici Srpskoj se za istu kalendarsku 2018. godinu ime Lara našlo na 27. mestu među „top 100“ najdavanijih ličnih ženskih imena.

U Republici Srbiji je ime Lara u 2018. godinimeđu stotinu najviše davanih kratkih milozvučnih i lepih imena za žensku novorođenčad bilo na 39. mestu, dok je u Bosni i Hercegovini ime zauzelo 56. mesto.

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Lara 

Nadimci od imena Lara nisu poznati, dok su pak izvedena i varijantna imena najčešće – Larisa; Laura; Lora; Lana; Lorena; sara; Dara; Tara; Mara; Klara; Zara; Lina; Lori. 

Zašto odabrati baš žensko ime Lara kao lično ime za devojčicu 

Neke od najpoznatijih osoba sa imenom Lara, koje mogu bitio inspiracija za roditelje da svoje ćerke nazovu upravo ovimličnim imenom, biče navedene u nastavku teksta koji sledi.

Lara Flin Bojl je poznata američka glumica; Lara Fabijan (Lara Sofi Kati Krokart) je veoma poznata italijanska muzičarka i glumica; američka TV voditeljka je Lara Spenser; američka pevačica je Lara Skandar; Lara Kardela je italijanska književnica.

Popularna rusko-američka muzičarka je Lara Veronin (umetničko ime Lara Liang); holandska manekenka je Lara Katerina Stoun; američka novinarka je Lara Setrakian; afrička novinarka je Lara Logan; osnivač organizacije „TED“ je Lara Štejn.

Loading...

Američka pop pevačica je Lara Landon; američka TV voditeljka je Lara Lea Tramp; britanska TV voditeljka je Lara Levington; američka gospel pevačica je Lara Džordž.

Francuska plivačica je Lara Grangeon; švajcarska alpska skijašica je Lara Gut; slavna španska rukometašica je Lara Gonzalez Ortega; američka glumica je Lara Grajs; indijska glumica je Lara Duta Bupati; poznati muzički producent je Lara Švarc; slavna engleska glumica je Lara Gudison.

Poznata gospel pevačica je Lara Martin; političarka i premijerka Tasmanije je Lara Gidings; igračica kriketa je Lara Debora Molins Kaplin; australijska konceptualna umetnica jeste Lara Meret; engleska preduzetnica je Lara Morgan; australijska sportistkinja je Lara Devenport. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Lara

Prema rimskoj mitologiji, Lara je bila nimfa čuvena po svojoj lepoti, ali je bila „slaba kao čuvar tajni“, te je odala Zevsa koji je ženu Heru varao sa Juturnom, pa ju je Zevs za kaznu ostavio „bez jezika i moći govora“ i proterao je u podzemni svet kod boga Hada.

Laru je u podzemni svet trebalo da sprovede Hermes, ali se on u nju zaljubio i sa njom je dobio i dvoje dece, koja su postala poznata kao Lari, čuvari domova, a sama Lara se stalno sakrivala u šumama kako je ne bi pronašao i pogubio Zevs.

Lara Kroft je izmišljeni lik akcione heroine iz video igrice „Tomb Rider“, prema kojoj je dalje snimljen film, a glavnu ulogu je tumačila Andželina Žoli.

Lara Pančeko Uno je naselje u Meksiku u saveznoj državi Zakatekas, u kome je po podacima iz 2010. godine živelo ukupno 9 stanovnika.

Sponzorisano:

Loading...