Ženska imena

Poreklo i značenje imena Laura

Loading...

Ime Laura kao lično žensko ime, na našim prostorima nema neku zapaženu popularnost.

Mada se prema statističkim pokazateljima iz godine u godinu ime daje sa sve većom učestalošću ženskoj novorođenoj deci, a samo poreklo i značenje će biti navedeni u nastavku teksta koji sledi.

Već sama zvučnost imena vam govori o njegovom posebnom značenju, a za detalje bacite pogled na dalji tekst..

Značenje ženskog imena Laura

Najverovatnije je preneseno značenje imena Laura:

„ona koja je rođena pobednica“;

„ona koja je slavna i poznata“;

„ona koja je predodređena za velika dela“;

„ona koja je vredna kao samo zlato“;

„ona koja je dobra i zlatna“;

„ona koja je sjajna osoba puna vrlina“.

Poreklo ženskog imena Laura

Loading...

Osnovna je etimološka pretpostavka da je ime Laura poreklom iz latinskog jezika, te da je nastalo prema pripadniku odnosno žitelju mesta Laurentum, koje se nalazi u Italiji, u blizini današnjeg Rima.

Druga je pretpostavka da je ime Laura ili poteklo od latinskog imena Laurentius, ili da je ipak ono izvedena forma od imena Lara, te da označava generalno onoga ko je poreklom iz mesta Laurentum, dakle „čovek iz Laurentuma“.

Moguća je i pretpostavka da je ime Laura nastalo kao izvedenica od latinske reči „aurus“ u već dobro poznatom značenju sjaj; zlato, sjajan; blistav; unikatan; skupocen; vredan. 

Učestalost davanja ženskog imena Laura u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Laura jeste bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini, i zauzelo je 14. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Laura se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

Loading...

U Republici Srpskoj se ime Laura takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, iako je moguće da se ime davalo u procentu koji nije bio statistički od značaja.

U Republici Srbiji je ime Laura u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Laura

Nadimci, umanjenice i imena od milja za žensko lično ime Laura nisu naročito česti, i najpoznatiji su Lara ili Lori.

Izvedena i varijantna imena od imena Laura su – Laris; Larita; Lana; Lena; Lera; Lorsy; Lina; Lenina; Lora; Larisa; Laurena; Laureta; Loreta; Lorena; Lara.

Zašto odabrati baš žensko ime Laura kao lično ime za devojčicu

Neke poznate ličnosti imena Laura koje su obeležile određenu vremensku epohu, te koje mogu biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje ćerke, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Ime svetice i velikomučenice iz perioda IX veka je bilo Laura; ćerka naše poznate voditeljke Snežane Dakić i biznismena Vladimira Mikića je imena Laura Mikić; ćerka srpske manekenke i misice Sanje Papić i advokata Dragoslava Miše Ognjanovića je imena Laura Ognjanović.

Svetski poznata i slavna američka filmska glumica jeste Laura Elizabet Dern; popularna srpska televizijska voditeljka jeste Laura Vujković.

Poznata bosanska spisateljica i prevodilac, koja je tetka naše poznate književnice Gordane Kuić zove se Laura Levi Papo Boroheta; naša proslavljena flautistkinja jeste imena Laura Levai Aksin.

Proslavljena češka manekenka i svetski poznati top model je Laura Ejndžel; popularna srpska operska pevačica sopran se zove Laura Pavlović.

Žena nekadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša se zvala Laura Velč Buš; poznata srpska spisateljica i istoričarka umetnosti jeste Laura Barna.

Slavna američka pevačica, tekstopisac i kompozitor jeste Laura Niro; popularna američka glumica i pevačica je i Laura Marano.

Svetski poznata meksička glumica, koja je obeležila veliki broj telenovela ulogama „negativke“ jeste Laura Karmajn; poznata američka televizijska i filmska glumica jeste Laura Lini.

Proslavljena meksička spisateljica, kao i scenarista i dramaturg jeste Laura Alisija Palomares Eskivel; slavna italijanska naučnica je bila Laura Marija Katarina Basi Verati.

Poznata i slavna italijanska pop i rok pevačica jeste Laura Pauzini; nekada svetski poznata i priznata italijanska modna dizajnerka se zvala Laura Bjađoti.

Popularna engleska teniserka je Laura Robson; poznata francuska sportistkinja koja je šampionka u skakanju u vodu sa 10 metara jeste Laura Marino.

Proslavljena američka filmska glumica jeste Lara Koks; takođe slavna američka filmska i televizijska glumica je Lara Flin Bojl; slavna švajcarska alpska skijašica je imena Lara Gut.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Laura 

Ime Laura je u današnje vreme popularno diljem sveta, i to pre svega u takozvanim „romanskim zemljama“, a u čast i sećanje na Svetog Lovru, koji se slavio od najranijeg vremena u Rimu.

Sponzorisano:

Loading...