Muška imena

Poreklo i značenje imena Lazar

Loading...

Muško lično ime Lazar je u našoj zemlji veoma rado davano ime za novorođene dečake, baš pre svega jer su brojni velikani u istoriji bili nosioci ovog imena, dok je često Lazar poznato pak kao lično prezime u mnogim zemljama regiona i sveta.

Značenje muškog imena Lazar 

Značenje imena Lazar je ako se razmatra hebrejsko osnosno aramejsko poreklo – „onaj koji je rođen uz Božju pomoć“; „Bog pomaže; Bog će pomoći“; „onaj koga je Bog poslao kao pomoć“; „onaj koji je Božji pomoćnik“. 

Poreklo muškog imena Lazar 

Poreklo ličnog imena Lazar je iz staro-hebrejskog jezika, od imena Eleazar, mada opet postoje neke pretpostavke da je ime poteklo iz aramejskog jezika od imena Azarija (Azarya).

Ime Lazar se na staro-hebrejskom jeziku često pominje kao varijanta imena Lazaros, kao i ime u latinskom jeziku Lazarus, te u grčkom jeziku kao ime Lazaros. 

Učestalost davanja muškog imena Lazar u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za 2018. godinu, ime Lazar je u Republici Srbiji kao i u Republici Srpskoj među najdavanijih sto imena za sve novorođene dečake bilo na 3. mestu liste.

Za istu 2018. godinu, ime Lazar se nije našlo kao najdavanije ime za mučku decu u „top 100“ imena u Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, a takođe ni neke njegove varijante nisu tako česte i zastupljene u ovim zemljama regiona.

No, zanimljivo je da je u raznim jezičkim varijantama, ime Lazar zastupljeno u brojnim svetskim zemljama kakve su – Francuska (varijanta Lazâre); Ukrajina (varijanta Лaзap); kao i Portugalija (varijanta Lázaro); Litvanija (varijanta imena je Lozorius); Španija (varijanta imena je Lázaro); Rusija (varijanta Лaзapь); Poljska (varijanta imena je Lazarz); Italija (varijanta Lazzaro); kao i Mađarska (varijanta imena je Lázár); Rumunija (varijanta Lazăr), a poznato je da je ime Lazar popularno i u Kini; Koreji; Japanu; Tajlandu. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Lazar 

Najpoznatiji nadimci od ličnog imena Lazar su – Laza; Lazo; Lazika; Lazica; Lazi; Laki; Lako; Laketa; Lake; Lakiša; Lakojle; Lakomir; Lakša.

Loading...

Imena koja su izvedena ili varijntna od imena Lazar su – Lajoš; Lazarije; Lakojle; Lazarus; Lazaros; Laroš; Eleazar; Eliazar; Leazar; Leozar; Lavrentije; Lovro; Lazlo ili Laslo.

Od imena Lazar su izvedena i neka lična prezimena kakva pre svega Lazić; Lazarević; Lazović. 

Zašto odabrati baš muško ime Lazar kao lično ime za dečaka 

Među brojnim poznatim istorijskim ili savremenim ličnostima, imena Lazar, a koje mogu biti inspiracija za roditelje da baš tako nazovu svoju decu su neka navedena u nastavku teksta koji sledi.

Srpski fudbaler je Lazar Rosić; poznati srpski fudbaler je takođe Lazar Jeremić; srpski glumac i reditelj je Lazar Ristovski; bugarski učitelj, pesnik i revolucionar je Lazar Pop Trajkov.

Srpski srednjevekovni knez je Lazar Hrebeljanović; srednjevekovni srpski plemić i sestrić kneza Lazara je Lazar Musić; pravoslavni ruski svetitelj je Lazar Murmanski; bugarski hrišćanski svetitelj je Lazar Novi; pravoslavni svetitelj i ikonopisac je Lazar Carigradski ili Lazar Ikonopisac; poznati istoričar, slikar i učitelj je Lazar Nikolić „Golubov“. 

Loading...

Francuski general i revolucionar je Lazar Oš; učesnik NOB-a i prosvetitelj je Lazar Sokolov; učesnik NOB-a i narodni heroj Jugoslavije je Lazar Savatić Metalac.

Poznati jugoslovenski strelac je bio Lazar Jovanović; poznati narodni heroj i učesnik NOB-a je Lazar Stojanović; srpski slavni operski pevač je Lazar Jovanović; narodni poslanik i istaknuti srpski pravnik je bio Lazar Marković; nekadašnji poznati jugoslovenski reditelj i glumac je bio Lazar Stojanović; poznati srpski fudbaler je Lazar Marković.

Poznati srpski ekonomista i političar je Lazar Krstić; srpski glumac je Lazar Dubovac; poznati gruzijski duhovnik i pisac je Lazar Abašidze; poznati srpski istoričar je bio Lazar Arsenijević Batalaka; srpski lekar i političar je Lazar Dokić; jugoslovenski muzičar je Lazar Brkić Kostić.

Poznati trgovac i veleposednik je bio Lazar Dunđerski; nekadašnji crnogorski političar je Lazar Damjanović; srpski despot i sin Đurđa Brankovića je bio Lazar Branković; iguman manastira Ostrog je bio Lazar Adžić (Otac Lazar Ostroški); srpski novinar, publicista i satiričar je Lazar Bošković; jugoslovenski diplomata i učesnik NOB-a je Lazar Mojsov; crnogorski diplomata i političar je bio Lazar Mijušković.

Poznati trgovac i dobrotvor je bio Lazar Bačić; poznati srpski lekar je bio Lazar Dimitrijević; austrougarski general je bio Lazar Mamula; poznati srpski fudbaler je Lazar Milošev; bivši profesor na bogoslovskom fakultetu je Lazar Mirković.

Poznati lekar i političar je Lazar Paču; profesionalni srpski fudbaler je Lazar Ranđelović; bivši srpski maneken i voditelj je Lazar Sakan; srpski glumac je Lazar Strugar; srpski istoričar je bio Lazar Rakić; srpski političar je Lazar Prodanović; poznati srpski lekar infektolog je Lazar Ranin; profesionalni srpski košarkaš je Lazar Radosavljević. 

Zanimljivosti vezane za muško ime Lazar

Lazarica je crkva u Kruševcu, koja je poznata kao zadužbina kneza Lazara Hrebeljanovića.

Lazaristi su poznatiji kao vikentijci, i pripadnici su katoličkog reda koji su nazvani kongregacije i koje je osnovao u XVII veku sveti Vincent od Paula u Rimu.

Lazareva subota je praznik koji „pada“ pre praznika Cveti, i zove se još i Vrbica, kada se slavi pak vaskrsnuće „četvorodnevnog Lazara“, te svetuje ulazak Isusa Hrista u Jerusalim, kada su ga deca dočekala sa vrbovim grančicama.

Sponzorisano:

Loading...