Ženska imena

Poreklo i značenje imena Lea

Loading...

Žensko lično ime Lea prema poidacima statističkih zavoda, spada trenutno među najdavanijih trideset kratkih imena za decu, ali je generalno najpopularnije u prestonicama zemalja u regionu i kod nas, te se time objašnjava što nije u svakoj zemlji na vrhu po popularnosti i traženosti.

Značenje ženskog imena Lea 

Pretpostavljeno preneseno značenje imena Lea, jeste neko od sledećih najverovatnije – „ona koja je hrabra i borbena“; „ona koja ne da na seba“; „ona koja je kao lavica i štiti sebe i one koje voli“; „ona koja je velikog srca“; „ona koja je jaka i samosvesna“; „ona koja nikada ne odustaje i koja je uporna“; „ona koja je plamanita i velikodušna osoba“; „ona koja je spremna da se žrtvuje za dobrobit drugih“.

Poreklo ženskog imena Lea 

Osnovna je etimološka pretpostavka da je žensko lično ime Lea poreklom iz staro grčkog ili iz latinskog jezika od ličnih muških imena Leo; Leon; Leonardo, od kojih je varijanta ili izvedeno ime.

No postoji i pretpostavka da ime Lea predstavlja prevod latinske reči „lea; leo; leonis“ što znači lav, lavica; hrabar; neustrašiv; kralj; car; jak; borben.

Naravno postoji i teorija da je ime Lea poreklom iz staro hebrejskog jezika i to od imena Leah, za koju se po predanju smatralo da je bila žena proroka Jakova odnosno Jakoba, shodno pak pisanim izvorima iz „Starog Zaveta“ ili iz poznate jevrejske verske knjige „Tore“.

Učestalost davanja ženskog imena Lea u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Lea nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Lea se našlo u najdavanijih sto ženskih imena i imalo je odlično 16. mesto na datoj rang listi.

U Republici Srpskoj se ime Lea takođe u 2018. godini jeste našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, i kotiralo se na70. poziciji.

U Republici Srbiji je ime Lea u 2018. godini takođe pak izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Lea 

Kako se smatra da je ime Lea i samo po sebi nadimak, umanjenica ili pak ime od milja za neka „složenija“ ženska ili pak muška imena, to nema poznatih nadimaka koji su vezani za ovo ime, iako je ono odavno postalo priznato i kao ime „per se“.

Izvedena i varijantna imena od imena Lea su – Lena; Leja; Lana; Lina; Alea; Leona; Leonida; Lola; Lia; Lejla; Lejka; Lela; Lelica; Izabela; Lejca; Lelina; Lajla; Leonina; Leontina. 

Zašto odabrati baš žensko ime Lea kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Lea koje su ostavile uticaja u određenom vremenu ili sferi života, te koje mogu biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoju decu, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Jedna od najpoznatijih srpskih televizijskih voditeljki i urednica zabavnog programa jeste Lea Kiš Jokić; poznata i slavna američka filmska glumica jeste Lea Mišel Sarfati; američka glumica kao i slavna rediteljka i filmski producent jeste Lea Ketrin Tompson.

Loading...

Poznata švajcarska atletičarka i sprinterka jeste Lea Šprunger; hrvatska dečja glumica koja je bila jevrejskog porekla, te koja je tragično postradala u vreme Holokausta se zvala Lea Dragica Dajč; poznata mlada srpska jutjuberka i vlogerka se zove Lea Stanković.

Prelepa i poznata italijanska voditeljka i novinarka a koja je i bivša italijanska teniserka se zove Lea Perikoli; svetski popularna i slavna japanska manekenka i pevačica jeste Lea Dona Dizon; francuska filmska glumica je Lea Sedu. 

Popularna i proslavljena slovenska spisateljica kao i pesnikinja i dramski pisac jeste Lea Fatur; poznata slovenska pevačica iz žanra zabavne muzike jeste Lea Barta.

Proslavljena slovenska košarkašica jeste imena Lea Jagodič; poznata slovenska ski trkačica i smučarka jeste Lea Ejnfalt; popularna slovenska alpska skijašica se zove Lea Dabič.

Proslavljena slovenska alpska skijašica jeste Lea Ribarič; popularna slovenska rukometašica je imena Lea Krajnc; nekada slavna austrijska alpska skijašica i olimpijska šampionka je bila Lea Solkner.

Poznata je i popularna slovenska pop pevačica imena Lea Sirk; poznata i slavna srpska rediteljka se zove Lea Jevtić; popularna slovenska novinarka i voditeljka jeste Lea Mederal.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Lea 

Kako je na početku teksta pomenuto da je ime Lea kalendarsko ime, to se njegov imendan ili „dan imena“ Lea, obeležava dana 22. marta svake godine.

Sponzorisano:

Loading...