Ženska imena

Poreklo i značenje imena Lejla

Loading...

Lično žensko ime Lejla je svakako najpopularnije u islamskim zemljama, ali je varka da ime nije rado davano i u „ostalim zemljama sveta“, te će poreklo i približno značenje imena biti na dalje navedeni u tekstu koji sledi.

Značenje ženskog imena Lejla 

Kada bi se uzeo u obzir originalni prevod arapske reči „laylā“, on bi imao značenje veče ili noć; mrak; sumrak; tmina; tama, ali je generalno važnije ono preneseno značenje imena Lejla, a ono je najverovatnije – „ona koja je zvezda u noćnoj tami“; „ona koja je rođena iste noći kao prorok Muhamed“; „ona koja je tajanstvena i nedokučiva kao noć“; „ona koja je zvezda i mesečina koja osvetljava svakome put“; „ona koja je lepa i crna kao noć“; „ona koja je zvezda svačijeg sna u noći“. 

Pogledajmo sada poreklo imena.

Poreklo ženskog imena Lejla 

Smatra se prema poznatim i priznatim etimološkim teorijama da ime Lejla jeste poreklom iz arapskog jezika od reči „laylā“, te da je ime zapravo uzeto iz legende o Medžunu i Lejli.

Naime, „Medžun i Lejla“ jeste poznata arapska legenda koja je smatra se nastala u VII veku, i koja je preteča priče o bezvremenoj ljubavi Romea i Julije iz istoimenog dela Viljema Šekspira. 

Učestalost davanja ženskog imena Lejla u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima dostupnim za 2018. kalendarsku godinu, ime Lejla je bilo među najdavanijih sto imena u Bosni i Hercegovini, a gde je zauzelo „odlično“ 6. mesto.

Ime Lejla je u Republici Srpskoj takođe u 2018. godini bilo među najtraženijih sto imena za sve novorođene devojčice, te se našlo na 79. mestu.

U Republici Srbiji kao i u Republici Hrvatskoj, ime Lejla se u 2018. godini nije našlo na listi od „top 100“ najdavanijih ženskih ličnih imena. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Lejla 

Loading...

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Lejla su – Leja; Leki; Lea; Lenka; Lona; Li; Lekica; Laja.

Izvedena i varijantna imena od imena Lejla su najčešće – Leja; Lajna; Lejna; Lorejna; Elejna; Ilejna; Ilijana; Dorotea; Lajla; Lajza; Leticija; Levajna; Jelena; Helena; Lamija; Lucija; Valerija. 

Zašto odabrati baš žensko ime Lejla kao lično ime za devojčicu 

Neke od poznatih žena imena Lejla, koje mogu da posluže kao inspiracija za roditelje da baš takvo lično ime odaberu za novorođene ćerke, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Mlada popularna srpska pop pevačica, te i kompozitor i tekstopisac jeste Lejla Hot; azerbejdžanska poznata voditeljka je Lejla Alijeva; žena koja je osnovala prvu vojnu bolnicu u Beogradu, humanitarac i erudita je Lejla Pedžet (Dama Luiz Margaret Lejla Vemis Padžet); popularna mlada turska glumica i manekenka koja je nemačkog porekla zove se Lejla Lidija Tugutlu.

Svetski poznata i priznata američka čelistkinja je Lejla Makala; popularna iranska glumica koja je postala zvezda i prepoznatljivo lice na svetskom nivou je Lejla Hatami; popularna srpska folk pevačica se zove Lela Andrić; mlada turska glumica i glavna zvezda turske serije „Zehra“ je Lejla Feraje; veoma poznata i popularna turska glumica je Lejla Tanlar; poznata internet senzacija i engleska modna blogerka je Lejla Rouz. 

Loading...

Bosanska profesionalna biciklistkinja zove se Lejla Tanović; norveška klizčica na ledu je Lajla Skou Nilsen; kanadska manekenka je Lejla Milani; poznata britanska glumica i pevačica je Lejan Dejv Pajper (umetnički Bili Pajper); bivša manekenka i nekadašnja „Miss Hrvatske“ je Lejla Filipović.

Slavna libanska spisateljica i feministkinja, te borac za ljudska prava jeste Lejla Baalbaki; poznata srpska spisateljica je Lela Marković; pesnikinja i prevodilac koja je srpsko-arapskog porekla zove se Lejla Samaraj; prelepa manekenka iz Angole koja je bila „Mis Univerzuma“ za 2011. godinu je Lejla Lopes; srpska političarka i ministarka je Lejla Rešić.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Lejla

Naseljeno mesto na popularnim Havajima zove se Lejlani Estejts.

Ličnost koja je postala poznata iz čuvenog Homerovog speva „Ilijada“, mitološka ličnost i po mitologiji ćerka Diomede jeste imena Lejanira.

Popularna „princeza Leja“ odnosno Leja Organa Solo jeste izmišljeni lik iz mega popularnog filmskog sci-fi serijala „Ratovi zvezda.

Imaginarni lik iz popularne turske serije „Kad lišće pada“, a koji je odigrala maestralna turska, glumica Gokče Bahadir zove se Lejla Tekin.

„Lejla“ je poznata pop numera bosanskog pevača Harija Varešanovića, sa kojom je predstavljao svoju zemlju na festivalu „Pesma Evrovizije“, a zanimljiva je činjenica da je tekst i kompoziciju potpisao poznati srpski kantautor Željko Joksimović.

Smatra se da je priča „Medžunun i Lejla“ najlepša koja je ikada napisana, i ona je zapravo i popularizovala ime Lejla diljem sveta, a govori tj pripoveda o nesrećnoj ljubavi devojke i mladića koji su se zavoleli kao deca, ali su nespremni da se jedno za drugo izbore, doživeli oboje tragične sudbine.

Generalno je pomenuta priča otkrila suštinu najdubljih ljudskih emocija, pa su njeni glavni likovi spoznali ono što retko ko može, ali im je sudbina bila teška i u ovom remek delu su neki od baš i najlepših citata o ljubavi i žrtvama koje se zbog nje trebaju podneti.

Sponzorisano:

Loading...