Ženska imena

Poreklo i značenje imena Lena

Loading...

Lično žensko ime Lena spada u red popularnih kratkih imena za sve novorođene devojčice kod nas i u regionu i svetu, a njegovo poreklo i značenje će biti detaljnije opisani u nastavku teksta.

Značenje ženskog imena Lena 

Preneseno značenje imena lena jeste najverovatnije – „ona koja je divna i sjajna“; „ona koja je obasjana svetlom i suncem“; „ona koja je sreća i radost sama po sebi“; „ona koja je spremna da svakome obasja dane“; „ona koja je iskra nečeg lepog i novog“; „osoba koja je sjajna i spolja i iznutra i prepuna lepote i vrlina“; „ona koja jednostavno blista i koja zrači lepotom i dobrotom“. 

Poreklo ženskog imena Lena 

Ime Lena je poreklom iz staro grčkog jezika od imena Helena ili Elene, te možda i od osnovne reči „elene“ koja znači svetlo; sjaj; zrak; toplina; odsjaj; iskra; sunce.

U nekim slavenskim zemljama kao i u skandinavskom podneblju, ime Lena se često smatra skraćenim imenom ili nadimkom od imena Magdalena; Helena; Jelena; Milena; Elena, mada je odavno jasno da je ime steklo status imena „per se“. 

Učestalost davanja ženskog imena Lena u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dostupnim statističkim pokazateljima za kalendarsku 2018. godinu, ime Lena je bilo među najdvanijih sto ličnih ženskim imena u Republici Srbiji gde se kotiralo na 5. mestu, kao i u Republici Srpskoj gde je ime zauzelo 20. mesto.

U Republici Hrvatskoj je u pomenutoj 2018. godini ime Lena bilo u „top 100“ najtraženijih ženskih imena za sve novorođene devojčice i zauzelo je 29. mesto, dok je ime u istoj godini u Bosni i Hercegovini bilo pozicionirano na „skromnom“ 80. mestu.

Pored navedenih zemalja regiona, ime Lena je dosta traženo ime za devojčice i u Crnoj Gori; Makedoniji; Bugarskoj; Grčkoj; Engleskoj; Italiji; Nemačkoj; Norveškoj; Švedskoj; Finskoj; Španiji; Portugaliji; Rusiji i Americi.

Statistički podaci za 2004. godinu su dokaz da je i u Kanadi ime Lena bilo veoma rado davano za novorođene devojčice, te da se kotoralo među stotinu najtraženijih imena u ovoj zemlji. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Lena 

Loading...

Kako se smatra da je ime Lena skraćena verzija drugih ženskih „složenijih“ imena, to nadimci, umanjenice i hipokoristike imena nisu poznate u našoj zemlji.

Sa druge strane neka od najpopularnijih izvedenih i varijantnih imena od imena Lena su – Lana; Lina; Magdalena; Jelena; Helena; Milena; Lorena; Elena; Lenka; Leona; Leana; Leandra; Lejna; Lenna; Selena; Tena. 

Zašto odabrati baš žensko ime Lena kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Lena, koje su obeležile određenu vremensku epohu te se istakle u najrazličitijim sferama života, i koje stoga mogu biti i inspiracija za roditelje da baš tako nazovu svoje ćerke, jesu i navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata srpska džez pevačica i kompozitor, a koja je ćerka dramskog pisca Dušana Kovačevića zove se Lena Kovačević; mlada srpska pevačica koja je bila predstavnica Srbije na „Dečijoj pesmi Evrovizije“ 2015. godine u Bugarskoj jeste „Pinkova zvezdica“ Lena Stamenković; poznata ruska pevačica i pijanistkinja, a koja je bila članica ruske pop grupe „t.A.T.u.“ se zove Lena Katina (puno ime je Elena Sergejevna Katina); veoma svetski poznata je švedska glumica Lena Olin; američka pevačica srpskog porekla je Lena Lović (pravo ime je Lili Marlin Premilovič). 

Slavna američka TV i filmska glumica se zove Lena Danam; poznata engleska glumica je Lena Hidi; nemačka pevačica koja je bila i pobednica festivala „Pesma Evrovizije“ 2010. godine u Norveškoj jeste Lena Majer Landrut (umetničko ime Lena); poznata austrijska plivačica je Lena Krojndl; poznata finska klavijaturistkinja koja je članica svetski poznate rok grupe „The Lords“ jeste Lena Pejsa (Lena Marija Ava Pejsa).

Loading...

Zanimljivosti vezane za žensko ime Lena

Imendani ili „dani imena“ Lena se obeležavaju u nekoliko svetskih zemalja svake kalendarske godine i to – u Švedskoj (dana 18. avgusta); u Poljskoj (dana 10. novembra); u Grčkoj (21. maja) i u Bugarskoj (dana 22. jula).

Jedna od najlepših i najpoznatijih pesama koja je posvećena jednoj Leni, jeste pak numera „Leno, Leno, Magdaleno“, a koju peva poznati narodni pevač Predrag Živković Tozovac.

Lena je ime reke u Sibiru, koja je po svojoj dužini deseta najduža reka u svetu i koja se uliva u Severno Ledeno more, a smatra se da je sovjetski političar i lider Vladimir Iljič Lenjin svoj nadimak dobio po pomenutoj reci Leni.

Lena je ime naselja u Italiji, u regiji Lombardija, a u kome je prema popisu stanovništva iz 2011. godine živelo ukupno 516 ljudi.

Lena (originalno Lina) jeste naziv grada u američkoj saveznoj državi Misisipi u kome je prema popisu stanovništva iz 2010. godine živelo okvirno oko 148 stanovnika.

Lena (odnosno Lenna) je u fotografskoj umetnosti naziv za „standard slike“ koji je ustanovljen 1973. godine, te je zapravo jedan vid obrade fotografije, koji je primenjen ni manje ni više nego na naslovnici magazina „Playboy“, a kada je model bila Lena Soderberg.

Sponzorisano:

Loading...