Ženska imena

Poreklo i značenje imena Lenka

Loading...

Žensko lično ime Lenka je kod nas neznatne popularnosti, dok je u nekim zemljama regiona rado davano ime za devojčice, te će njegovo poreklo i značenje biti detaljnije opisani u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Lenka

Najverovatnije preneseno značenje imena Lenka jeste neko od sledećih:

„ona koja je sjajna osoba“;

„ona koja blista i očarava“;

„ona koja je donela sreću i svetlost u svoj dom“;

„ona koja je ozarila lica roditelja“;

„ona koja je rođena da postane najsvetlija“;

„ona koja je vredna osoba i puna vrlina“.

 Poreklo ženskog imena Lenka

Osnovna je etimološka pretpostavka da je ime Lenka izvedenica od grčkog imena Helena ili od imena Elene, odnosno da kao i „osnovno ime“ potiče od grčke reči hele, u značenju sjaj; svetlost; sunce; blistavost; dan; svetlina.

U našem podneblju i u regionu se pretpostavlja da je ime Lenka kraća forma imena Magdalena; Jelena; Elena; Milena, iako je ono već duže vreme na listama kotirano kao „ime per se“ i ne smatra se samo nadimkom ili imenom od milja.

Loading...

Učestalost davanja ženskog imena Lenka u susednim zemljama regiona i u svetu

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Lenka nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Lenka se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena, mada jeste moguće i nije isključeno, da se ime davalo povremeno ili sporadično.

U Republici Srpskoj se ime Lenka takođe u 2018. godini jeste našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, te je bilo rangirano na 71. mestu.

U Republici Srbiji je ime Lenka u 2018. godini bilo pozicionirano među najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, i zauzelo je 14. mesto.

Ime Lenka je dosta popularno i rado davano ime za novorođene devojčice i u nekim susednim zemljama, kakve su Bugarska; Slovačka; Češka; Poljska; Mađarska.

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Lenka

Nadimci, deminutivne forme kao i imena od milja za žensko lično ime Lenka nisu poznati, jer se dugo smatralo da je zapravo ovo ime skraćena varijanta nekih složenijih ličnih imena.

Izvedena i varijantna imena od imena Lenka su najčešće – Elena; Leonora; Eleonora; Lina; Lana; Milanka; Milenka; Alanka; Alana; Elenka; Magdalena; Elena; Helena; Jelena; Lena; Milena.

 Zašto odabrati baš žensko ime Lenka kao lično ime za devojčicu

Neke poznate ličnosti imena Lenka, koje su se proslavile u nauci; umetnosti; politici; sportu ili kulturi, te koje i mogu biti inspiracija za roditelje da ime daju svojim novorođenim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Proslavljena australijska pevačica i glumica jeste Lenka Kripac (umetničko ime je samo Lenka); ćerka bogatog veleposednika koja je postala i ostala poznata po tome da je bila najveća i neprežaljena ljubav našeg pesnika Laze Kostića jeste bila imena Lenka Dunđerski.

Poznata slovačka šampionka u streljaštvu jeste Lenka Harcarikova; učesnica Prvog svetskog rata i žena koja je postala srpski narodni heroj jeste Lenka Rabasović.

Proslavljena slovačka teniserka jeste Lenka Tvaroškova; poznata slovačka ski-penjačica se zove Lenka Hiklova; takođe poznata slovačka teniserka jeste i Lenka Jurikova.

Poznata češka advokatica koja radi kao državni tužilac jeste Lenka Bradačova; popularna i slavna češka glumica jeste Lenka Vlasakova; proslavljena češka košarkašica je imena Lenka Bartakova.

Popularna češka odbojkašica na pesku je imena Lenka Haječkova; slavna češka triatlonka i olimpijska šampionka jeste Lenka Radova Zemanova; bivša češka teniserka se zvala

Lenka Cenkova.

Proslavljena čileanska novinarka koja je prva iz svoje struke u ovoj zemlji je bila Lenka Franulic; slavna i popularna češka operska pevačica jeste Lenka Šmidova.

Nekada slavna slovačka teniserka se zvala Lenka Dlopolkova; bivša popularna slovačka fudbalska golmanka je bila Lenka Gazdikova.

Proslavljena češka spisateljica poznata po tome da je pisala uvek i samo na nemačkom jeziku je bila Lenka Reinerova; popularna američka filmska i pozorišna glumica jeste Lenka Peterson.

Nekada poznata i slavna češka teniserka je bila Lenka Nemečkova; popularna i slavna nemačka odbojkašica je imena  Lenka Dur.

Slavna češka pevačica i tekstopisac jeste Lenka Dusilova; popularna britanska konceptualna umetnica je imena Lenka Klejton. 

Žena koja je pripadnica profesionalne češke mornarice jeste Lenka Šmidova; nekada popularna albanska političarka jeste bila Lenka Cuko.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Lenka 

Imendani odnosno „dani imena“ Lenka, obeležavaju se u toku jedne kalendarske godine najviše u zemljama u kojima je ovo ime često davano ženskoj deci, kakve Češka (imendan je 21. frbruara) i Slovačka (imendan je 4. juna).

Sponzorisano:

Loading...