Muška imena

Poreklo i značenje imena Leon

Loading...

Muško lično ime Leon je često ime na našim prostorima i u svetu, a njegovo poreklo i značenje će detaljnije biti objašnjeni u nastavku teksta koji sledi.

Značenje muškog imena Leon 

Značenje imena Leon je  – „onaj koji je hrabar i jak“; „onaj koji je gord i svestan sebe“; „onaj koji je jak i istrajan u svakoj situaciji“; „onaj koji je borben i koji je i spretan da se izbori sa svim vrlo velikim neprilikama“; „snažan i hrabar“. 

Poreklo muškog imena Leon 

Poreklo imena Leon je iz grčkog jezika od reči „leon“ u značenju lav, te je pandan za nekoga ko je kralj; ko je hrabar i jak; ko je snažan i ko je istrajan u svemu.

Nekada se ovo ime davalo deci koja treba da kroz život „idu hrabro i dostojanstveno“, ili da se „bore kao lavovi protiv svih zlih sila“.

Postoje i neke etimološke hipoteze da ime Leo potiče od latinske reči „leo“ u značenju lav, te iz francuskog, irskog ili španskog jezika od ličnih imena „Lion“; „Leon“ ili „León“, u prenesenom značenju „onaj koji je sin lava“.

Učestalost davanja muškog imena Leon u susednim zemljama regiona i u svetu 

Lično ime Leon je popularno širom sveta, te je zastupljeno u određenim varijacijama jezika u Francuskoj; Španiji; Italiji; Grčkoj; Engleskoj; Rusiji; Danskoj i Nemačkoj, kao muško lično ime.

Prema nama dostupnim statističkim podacima za 2018. kalendarsku godinu, muško ime Leon je u Republici Hrvatskoj bilo na 11. mestu među sto najdavanijih imena novorođenim dečacima.

U Republici Srpskoj je ime Leon bilo među najtraženijih sto muških imena na 65. mestu po svojoj popularnosti.

Ime Leon je u Bosni i Hercegovini među „top 100“ muških imena bilo na 60. mestu, dok je u Republici Srbiji bilo na 77. poziciji među najdavanijim imenima za novorođenu mušku decu. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Leon 

Najpopularniji nadimak od imena Leon je svakako Leo ili Lio, dok su izvedena imena i jezičke varijacije – Leonida; Leonidas; Li; Lioni; Leonis; Leoni. 

Zašto odabrati baš muško ime Leon kao lično ime za dečaka 

Neki od poznatih nosilaca imena Leon koji mogu biti inspiracija za roditelje su navedeni u nastavku teksta koji sledi.

Poznati hrvatski košarkaš je Leon Radošević; australijski političar je Leon Ašton Punč; poznati američki glumac i pevač je Leon Preston Robinson IV; rumunski veslač je Leon Rotman.

Američki muzičar i tekstopisac je Leon Rasel; britanski plivač je Leon Tejlor; američki pevač i tekstopisac je Leon Frenk Silvers III; američki borac za ljudska prava je Leon Hauard Saliven; nekadašnji američki profesionalni bokser je Leon Spinks.

Loading...

Poznati belgijski slikar je Leon Spilert; poljski fudbaler je Leon Sperling; poznati kompozitor i pevač je Leon Gieko; engleski instrumentalista ili oboista je Leon Gosens; poznati francuski pesnik i književnik je Leon Gierin; engleski motociklista je Leon Haslam; nekadašnji kanadski fudbaler je Leon Hacianu.

Škotski pevač je Leon Džekson; igrač američkog fudbala je Leon Džejkobs; američki advokat je Leon (Leonidas) Javorski; američki profesionalni rvač je Leon Alan Vajt; američki muzičar je Leon Rasel Vilkeson; engleski pisac je Leon Norman Vilijams.

Poznati engleski vajar je Leon Andervud; američki pisac je Leon Markus Uris; slavni američki muzičar i kompozitor je Leon Vare; ruski revolucionar i marksista je bio Leon Trocki; francuski arhitekta je bio Leon Vaudojer; američki političar je Leon Edvard Paneta. 

Zanimljivosti vezane za muško ime Leon

Prema grčkoj mitologiji Leon je bio div koga je ubio Herkules; dok je istorijska ličnost iz V veka bio kralj Sparte Leon.

Ime koje je povezano sa imenom Leo je u grčkoj Leonidas ili Leonida, koji je bio takođe poznat kao kralj Sparte, i imao je značenje u svome imenu „onaj koji je sin lava“.

Sponzorisano:

Loading...