Ženska imena

Poreklo i značenje imena Lidija

Loading...

Lično žensko ime Lidija spada u stara hrišćanska ili takozvana „biblijska imena“ ali ni u našoj zemlji niti u nekim drugim susednim zemljama ime dugi niz godina uopšte nije popularno i često davano ime za novorođene devojčice.

Pogledajmo prvo značenje imena.

Značenje ženskog imena Lidija 

Najverovatnije je preneseno značenje imena Lidija – „ona koja je nevina i čestita“; „ona koja je bezgrešna i plemenita“; „ona koja je rođena Božjom milošću“; „ona koja je darovana roditeljima od Boga“. 

Poreklo ženskog imena Lidija 

Pretpostavka etimologa jeste da je ime Lidija poreklom iz staro hebrejskog jezika, kao i to da je možda ime poreklom iz staro grčkog jezika i to od imena Λиσiα, u značenju ona koja je rođena u gradu Lidiji ili ona koja je poslata od Boga; koja je rođena Božjom voljom. 

Učestalost davanja ženskog imena Lidija u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statistički dostupnim podacima za kalendarsku 2018. godinu, ime Lidija se nije našlo među najdavanijih sto imena za žensku novorođenčad, ni u Republici Srbiji ali ni u nama nekim susednim zemljama – Republici Srpskoj; Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.

Pretpostavka je da se ovo žensko lično ime Lidija daje devojčicama u pomenutim zemljama samo sporadično (a to pokazuju žene sa ovim imenom kojih ima u svakoj od susednih zemalja), ali da je taj procenat nedovoljan da bi ime imalo statistički značajan nivo za liste najpopularnijih.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Lidija 

Neki od najpoznatijih nadimaka, umanjenica i hipokoristika od imena Lidija su – Lidica; Lidi; Lili; Linda; Liddy; Lilaj; Lilak; Lilač; Liduška; Lidika; Lidijica; Lida; Lina; Liki; Likica; Lidak; Lila.

Izvedena i varijantna imena od imena Lidija su najčešće – Lidya; Lydia; Lina; Latika; Linka; Lida; Lija; Lia; Ligija; Lígia; Lidiža; Lydia; Ladya; Leticija; Leticia; Latica; Lidočka. 

Loading...

Zašto odabrati baš žensko ime Lidija kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Lidija, koje mogu biti inspiracija za roditelje da devojčicama daju ovo lepo i milozvučno ime, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata je srpska manekenka koja je bila izabrana i za „Miss Srbije“ 2010. godine Lidija Kocić; slovenska muzičarka se zove Lidija Kodrič; naša srpska primabalerina i poznati koreograf je Lidija Pilipenko; hrvatsko-mađarska filmska i pozorišna glumica je Lidija Pletl Lekić; poznata srpska filmska i televizijska glumica koju je proslavila uloga u seriji „Bolji život“ jeste Lidija Vukićević.

Poznata žena koja je bila narodni heroj Crne Gore kao i učesnica NOB-a se zvala Lidija Klementi Jovanović (rođena je kao Lidija Klementi); poznata sovjetska žena koja je bila pilot u vreme Drugog svetskog rata jeste bila Lidija Vladimirivna Litvljak; supruga legendarnog jugoslovenskog muzičara Miše Kovača je Lidija Pintarić; srpska pesnikinja i dramski pisac i pripovedač jeste Lidija Nikolić; poznata ranohrišćanska svetiteljka iz grada Tijatre u Makedoniji se zvala Sveta Lidija iz Tijatre (Lidija Makedonka iz Filipa).

Poznata hrvatska pesnikinja kao i interpretatorka etno i izvorne muzike se zove Lidija Bajuk; poznata estonska je pesnikinja i književnica kao i vrsni dramaturg jeste Lidija Emili Florentine Jansen (stvara pod pseudonimom Lidija Kojdula); poznata srpska glumica jeste Lidija Stevanović; veoma popularna srpska pijanistkinja je Lidija Bizjak; svetski poznata ruska spisateljica jeste Lidija Mihajilovna Lotman; žena koja je poznati srpski filozof i etnolog se zove Lidija Radulović.

Poznati srpski psiholog je Lidija Grujić; srpska pesnikinja i književnica je Lidija Ćirić; jugoslovensko-australijska pesnikinja se zove Lidija Cvetković; poznata srpska novinarka je Lidija Jovetić; proslavljena hrvatska operska pevačica sopran je Lidija Horvat Dunjko; poznata slovenska političarka je Lidija Glavina; poznata hrvatska spisateljica koja stvara dela iz žanra naučne fantastike je Lidija Beatović. 

Loading...

Mlada poznata srpska juniorska rukometašica je Lidija Cvijić; nekadašnja jugoslovenska atletičarka se zvala Lidija Benedetič Lapajne; poznata srpska reprezentativka u streljaštvu jeste Lidija Mihajlović; poznata ruska atletičarka u skoku u dalj jeste Lidija Nikolajevna Alfejeva; poznata je mađarska sportistkinja Lidija Demelki; nekadašnja jugoslovenska gimnastičarka se zvala Lidija Rupnik; popularna poljska atletičarka je Lidija Hojecka; nekadašnja popularna sovjetska klizačica je bila Lidija Skoblikova.

Poznata hrvatska filmska glumica je Lidija Dominković; jedina manekenka koja je bila i prva jugoslovenska pobednica izbora za „Miss International“ koji je održan u Japanu davne 1975. godine se zvala Lidija Vera Manić; sestra pevačice Svetlane Cece Ražnatović i supruga srpskog fudbalera Predraga Ocokoljića je Lidija Ocokoljić; poznata poljska pevačica se zove Lidija Kopanja.

Nekada vrlo poznata hrvatska pevačica koja je bila član legendarne jugoslovenske grupe koja se zvala „Poslednja igra leptira“ je bila Lidija Asanović; poznata ruska glumica i narodna pevačica jeste Lidija Andrejevna Ruslanova; popularna hrvatska pevačica se zove Lidija Bačić; veoma popularna ruska pozorišna glumica jeste Lidija Semjonovna Potehina.

Sponzorisano:

Loading...