Ženska imena

Poreklo i značenje imena Ljiljana

Loading...

Lično žensko ime Ljiljana spada u grupu naših autohtonih starih i tradicionalnih slavenskih imena, ali je njegova popularnost na žalost drastično opala u poslednje vreme, jer se roditelji sve češće odlučuju da deci daju neka modernija i savremena kratka imena.

Značenje ženskog imena Ljiljana 

Preneseno značenje imena Ljiljana jeste najverovatnije – „ona koja je lepa i nežna kao cvet“; „ona koja je jedinstvena i predivna“; „ona koja je posebna u svakom smislu“; „lepa i spolja i iznutra“; „ona koja je dragocena i dar je svojim roditeljima“; „ona koja je ljubimica i mezimica svojih najbližih“; „ona koja je plemenita i ljubazna“; „ona koja je blaga i koja je dobrodušna“. 

Poreklo ženskog imena Ljiljana 

Kako je na početku teksta i navedeno, ime Ljiljana je poreklom iz slavenskog jezika, i to od imena za cvet „ljiljan“ a u smislu odnosno značenju dragocenosti, nežnosti; lepote; ljupkosti.

Postoje i neke etimološke hipoteze da je ime Ljiljana zapravo poreklom iz engleskog jezika od imena Lilian ili Liliana, koje se prevodi kao nežna; ljupka; divna; lepa; posebna; mila; draga. 

Učestalost davanja ženskog imena Ljiljana u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dostupnim statističkim podacima za 2018. kalendarsku godinu, žensko lično ime Ljiljana se nije našlo među „top 100“ najdavanijih imena ni u Republici Srbiji, ali ni u Republici Srpskoj, Republici Hrvatskoj niti u Bosni i Hercegovini.

Pretpostavka je da se u pomenutim zemljama, ime Ljiljana novorođenim devojčicama daje samo i sporadično, odnosno u jednom procentu koji nije toliko statistički značajan parametar da bi baš i ime bilo popularno u velikoj meri.

Ono što jeste jedna činjenica kada je popularnost imena Ljiljana u pitanju, je to da su podaci iz 2007. godine pokazali da je ime bilo među najtraženijih hiljadu ženskih ličnih imena u Australiji. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Ljiljana 

Neki od najpoznatijih nadimaka, hipokoristika i umanjenica od imena Ljiljana su – Ljiki; Ljiljka; Ljiška; Lina; Lilica; Lilona; Liluška; Ljilja.

Loading...

Izvedena i varijantna imena od imena Ljiljana su – Julija; Jana; Julijana; Hana; Justinijana; Lili; Lilly; Lilian; Lilijana; Lilijan; Lila; Jovana; Lilika.

Zašto odabrati baš žensko ime Ljiljana kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Ljiljana, koje su obeležile određeno vremensko razdoblje, te ili su se generalno istakle u nekoj životnoj sferi i tako ostavile traga, a mogu biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje ćerke, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata srpska spisateljica se zove Ljiljana Habjanović Đurović; – naša poznata glumica koja je i žena dramskog pisca i reditelja Siniše Kovačevića se zove Ljiljana Blagojević; veoma poznata jugoslovenska i srpska pozorišna i filmska glumica je i  Ljiljana Krstić; naša poznata filmska i televizijska montažerka je Ljiljana Lana Vukobratović.

Žena koja je veoma poznati srpski istoričar je Ljiljana Aleksić Pejković; istoričarka umetnosti koja je iz Republike Srpske se zove Ljiljana Ševo; žena srpskog princa Nikole Karađorđevića i srpska princeza, koja je po profesiji slikarka i dizajnerka je Ljiljana Karađorđević; naša poznata scenaristkinja i žena proslavljenog reditelja Siniše Pavića je Ljiljana Pavić; srpski prevodilac kao i poznati muzičar je Ljiljana Popović Anđić. 

Veoma slavna i poznata srpska glumica jeste Ljiljana Dragutinović; takođe poznata srpska glumica je Ljiljana Kontić; nekadašnja jugoslovenska glumica koja je makedonskog porekla se zvala Ljiljana Međeši; poznata je i srpska glumica Ljiljana Miška Janković; jugoslovenska i srpska pozorišna i filmska glumica se zvala Ljiljana Peroš; naša izvanredna i poznata pozorišna, televizijska i filmska glumica jeste i Ljiljana Stjepanović. 

Loading...

Poznata bivša srpska rukometašica je bila Ljiljana Marković; poznata crnogorska rukometašica jeste Ljiljana Mugoša; bivša poznata srpska rukometašica je Ljiljana Knežević.

Poznata makedonska i jugoslovenska pevačica i bivši vokal hrvatske pop grupe „Magazin“ je Ljiljana Nikolovska; prva jugoslovenska predstavnica na takmičenju „Pesma Evrovizije“, 1961. godine je bila poznata srpska pevačica Ljiljana Petrović; poznata srpska spisateljica koja se istakla u žanru naučna-fantastika je bila Ljiljana Praizović; poznata žena koja je bila nekada slavni srpski filolog i prevodilac se zvala Ljiljana Crepajac. 

Priznata i poznata srpska novinarka i urednica je Ljiljana Smajlović; naša poznata slikarka jeste Ljiljana Erčević; poznata srpska pesnikinja, pripovedač i esejista je Ljiljana Dugalić; srpski književni kritičar i esejista kao i poznati prevodilac je Ljiljana Đurđić; poznata bivša srpska književnica i dramski pisac je Ljiljana Jokić Kaspar; jugoslovenska poznata rediteljka koja je hrvatskog porekla je bila Ljiljana Biluš; poznata bivša jugoslovenska balerina i glumica jeste Ljiljana Dulović; naš poznati i priznati tekstopisac je Ljiljana Jorgovanović. 

Još neke poznate glumice imena Ljiljana su – srpska glumica Ljiljana Sedlar; jugoslovenska pozorišna i filmska glumica Ljiljana Gazdić; jugoslovenska i hrvatska filmska i pozorišna glumica Ljiljana Gener; poznata pozorišna glumica koja je poreklom iz Republike Srpske Ljiljana Čekić; nekada vrlo poznata srpska glumica Ljiljana Jovanović; naša popularna pozorišna i filmska glumica Ljiljana Đurić.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Ljiljana

Ljiljan je ime za biljku iz porodice Liliaceae, kojoj po dosadašnjim saznanjima pripada više od 635 vrsta, i koja se odlikuje prepoznatljivim vrlo krupnim cvetovima.

Sponzorisano:

Loading...