Ženska imena

Poreklo i značenje imena Ljubica

Loading...

Lično žensko ime Ljubica spada u red starih naših „autohtonih ličnih imena“, koje je na žalost sve manje popularno u poslednjih nekoliko decenija i daje se samo sporadično pak novorođenim devojčicama, a značenje i poreklo imena će biti opisani u nastavku teksta koji sledi.

U nastavku pogledajmo značenje imena.

Značenje ženskog imena Ljubica 

Preneseno značenje imena Ljubica jeste najverovatnije – „ona koja je ljubimica svojih roditelja“; „ona koju svi vole i obožavaju“; „ona koja je draga i mila“; „ona koja je umiljata i razmažena“; „ona koja je mezimica, koja je nekome najdraža“; „ona koja je nekome ljubav i smisao života“; „ona koja je dugo iščekivana kćerka“. 

Poreklo ženskog imena Ljubica 

Postoje neke etimološke hipoteze koje smatraju da je ime Ljubica izvedeno ime od slavenskih imena Ljubinka ili Ljuba, kao i da je ime potencijalno nastalo od imena sveta „ljubičica“, ili od reči „ljupka; ljubazna; ljubljena; ljubimica“.

Generalno je jasno da je „koren“ imena Ljubica zapravo slavenska reč „ljub“ koja se može ipak i samostalno preveseti kao ljubazna, ljubav; ljubimica; ljubljena; draga; voljena; omiljena; mila; ili je u osnovi pak glagolski oblik „ljubiti“, pa ime može da označava „onu koju svi ljube“, u smislu vole i obožavaju. 

Učestalost davanja ženskog imena Ljubica u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, lično žensko ime Ljubica je bilo među sto najdavanijih ženskih imena samo u Republici Srbiji, gde se našlo na 53. mestu.

U istoj 2018. godini, ime Ljubica nije se našlo među „top 100“ najdavanijih imena za novorođene devojčice u Republici Srpskoj, kao ni u Republici Hrvatskoj niti u Bosni i Hercegovini, pa se to ipak pretpostavlja da je ime davano samo sporadično, u procentu koji nije bio statistički značajan.

Zanimljiv je podatak da se ime Ljubica dosta često daje u susednoj Crnoj Gori, kao i u Republici Makedoniji u kojoj je po podacima za 2006. godinu bilo rangirano na odličnom 9. mestu. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Ljubica 

Loading...

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i imena od milja za ime Ljubica su – Ljupka; Ljubičica; Ljuba; Ljubana; Ljupkica; Ljupče; Ljubina.

Izvedena i varijantna imena od imena Ljubica su najčešće – Ljubina; Ljubana; Ljubisava; Ljubija; Ljubinka; Ljubisavka, a od muških imena su najpopularnije izvedenice – Ljube; Ljubinko; Ljuba; Ljubo; Ljupče; Ljubodrag; Ljupko i Ljuban. 

Zašto odabrati baš žensko ime Ljubica kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Ljubica koje su obeležile određenu vremensku epohu ili ostavile traga u različitim društvenim i životnim sferama, i koje mogu da posluže roditeljima kao jedna i inspiracija da ovo ime daju svojim novorođenim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata italijanska atletičarkau bacanju diska se zvala Ljubica Gabrić Kalvezi; veoma poznata bivša jugoslovenska glumica bez glumačkog obrazovanja je bila Ljubica Adžović; srpka žena koja je akademik i priznata slikarka se zove Ljubica Cuca Sokić; proslavljena srpska kompozitorka je bila Ljubica Marić; žena kneza Miloša Obrenovića te majka je kneza Mihaila Obrenovića bila je srpska knjeginja Ljubica Obrenović.

Poznata žena koja je bila učesnica NOB-a kao i jugoslovenski narodni heroj je Ljubica Odadžić; srpska pesnikinja, spisateljica i dramaturg bosanskog porekla je Ljubica Ostojić; hrvatska žena koja je doživela 106. godinu života i spada u red takozvanih „super-stogodišnjakinja“ je bila Ljubica Lončar; jugoslovenska i srpska književnica se zvala Ljubica Arsić; poznata srpska istoričarka umetnosti je Ljubica Jelisavac Katić.

Loading...

Poznata srpska plemkinja koja je bila žena srpskog princa Mihaila Karađorđevića se zvala Ljubica Ljubisavljević Karađorđević; nekada poznata jugoslovenska filmska glumica ali takođe i poznata srpska košarkašica se zvala Ljubica Otašević; bivša poznata srpska pozorišna glumica je bila Ljubica Kolarović; jedna od najpoznatijih žena koja je srpski lekar je Ljubica Đukanović.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Ljubica 

Imendan ili „dan imena“ Ljubica se obeležava u zemljama u kojima je ovo ime popularno i to dana 10. jula svake kalendarske godine.

„Ljubica“ je jedan od najpoznatijih pop hitova hrvatskog pevača Masima Savića.

„Ljubica“ je naziv hrvatskog filma iz 1078. godine u režiji Kreša Golika, a koji se u originalu zove „Violet“.

Ljubica je u hrvatskom govornom području ime za cvet ljubičice, kao i ime za ljubičastu boju.

Ljubić je ime planine u Republici Srpskoj koja ima nadmorsku visinu od 594 metra, kao i ime za naselje u blizini grada Čačka u Srbiji.

Ljubić jeste i naziv za naselje u blizini opštine Knić u Republici Srbiji, kao i ime naselja u regiji Vitez u susednoj Bosni i Hercegovini.

Po numerološkim proračunima, srećan broj za osobe imena Ljubica jeste broj 8 – sve osobe sa ovim brojem su vrlo uporne, odlučne, čvrste volje u svojim idejama i ciljevima.

Generalno su sve Ljubice po numerolozima osobe izvanredne inteligencije ali i obrazovanja, te su i vrlo šarmantne i kulturne, i uvek vode posebnu pažnju o lepim manirima i otmenosti.

Sponzorisano:

Loading...