Ženska imena

Poreklo i značenje imena Lucija

Loading...

Mada žensko lično ime Lucija u našoj zemlji nije toliko često, u regionu i u svetu je u određenim „jezičkim varijacijama“ dosta rado davano ime, te će njegovo poreklo i značenje i biti detaljnije i opisani u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Lucija

Potencijalna prenesena značenja imena Lucija, a prema opisanim hipotezama o poreklu imena, jesu verovatno:

„ona koja je u svakom smislu sjajna osoba“;

„ona koja je blistava i koja je čista“;

„ona koja je unela radost i sreću u svoj dom“;

„ona koja je kao sjaj sunca“;

„ona koja ozari svakoga ko je upozna“;

„ona koja treba da ima sjajan i blistav život i budućnost“;

„ona koja je ili dragocena ili najvažnija za svoje roditelje“;

„ona koju svi vole“;

„ona koja je uvek nasmejana“.

Loading...

Poreklo ženskog imena Lucija

 Smatra se prema etimološkim hipotezama da je ime Lucija poreklom iz latinskog jezika, i to od reči lux; lucis, u značenju svetlost; svetlina; sjaj; sveća; dan; svanuće; jutro; zora.

Postojalo je jedno nepisano pravilo da se ime Lucija daje ženskoj deci koja su „dugo očekivani potomci“ ili pak deci koja su se rodila u rano jutro, te unela jedan novi „dan i novi sjaj u život svojih roditelja“. 

Učestalost davanja ženskog imena Lucija u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Lucija jeste bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini, i zauzelo je 57. poziciju.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Lucija se jeste našlo u najdavanijih sto ženskih imena, i bilo je rangirano na odličnom 2. mestu.

Loading...

U Republici Srpskoj se ime Lucija takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, mada je moguće da je procenat davanja imena bio u statističkom smislu bez značaja za rangiranje i time i popularnost imena.

U Republici Srbiji je ime Lucija u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad.

Pored navedenih zemalja je ime Lucija često davano ime za sve novorođene devojčice i u Španiji; Francuskoj; Engleskoj; Nemačkoj; Sjedinjenim Američkim Državama; Grčkoj; Švedskoj; Italiji; Finskoj; Danskoj; Norveškoj; Portugaliji; Rumuniji; Sloveniji i na Malti.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Lucija 

Nadimci, imena od milja i deminutivne forme od imena Lucija su malobrojni i retki, te su neki od njih Lusi; Luki; Lusina; Lucka; Lula.

Izvedena i varijantna imena od ženskog ličnog imena Lucija su – Lucy; Lucia; Lusijana; Luska; Lusina; Lusinda; Lusil; Lucille; Lusja; Letty; Lussy.

Zašto odabrati baš žensko ime Lucija kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Lucija, koje su se istakle u kulturi, umetnosti, politici, nauci, sportu, te mogu poslužiti roditeljima kao inspiracija da ime daju svojim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Proslavljena sportistkinja koja je slovenačka džudistkinja se zove Lucija Polavder; poznata hrvatska sportistkinja koja je reprezentativka u tekvondou jeste imena Lucija Zaninović; popularna hrvatska glumica i manekenka koja je ćerka svetski poznatog hrvatskog glumca Radeta Šerbedžije se zove Lucija Šerbedžija.

Nekada slavna i poznata italijanska i svetska naučnica se zvala Lucija Galeazi Galvani; proslavljena španska književnica jeste imena Lucija Ečevarija de Asteinza.

Svetski poznata sportistkinja koja je kenijska maratonka, te je supruga bosanskog trenera Siniše Marčetića se zove Lucija Kimani Marčetić; svetski poznata američka muzičarka se zove Lucija Cifareli (umetničko ime Lusija).

Slavna američka naučnica koja je po struci mašinski inženjer jeste Lucija Liljegren; španska sportistkinja i reprezentativka u hokeju na travi jeste Lucija Lopez Martinez.

Poznata čileanska novinarka i urednica je Lucija Lopez; poznata portugalska katolička opatica jeste imena Lucija de Hesus Rosa dos Santos (poznata i samo kao Sestra Lucija).

Poznata američka violinistkinja i filmska glumica jeste Lucija Mikareli; popularna slovačka operska pevačica sopran je imena Lucija Popova (Lucija Pop).

Nekada popularna i svetski poznata američka pevačica i muzičarka se zvala Lucija Pamela; proslavljena portugalska pevačica i glumica je imena Lucija Pereira Moniz.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Lucija 

„Lucia di Lammermoor“ jeste naziv za poznatu operu iz 1836. godine, koja je delo čuvenog italijanskog kompozitora Gaetana Donicetija.

Poznato je i to, da je u nekim svetskim zemljama Lucija u upotrebi kao lično prezime, te su neke poznate ličnosti koje su njegovi nosioci – australijski komičar Bruno Lucija; španski flamenko gitarista Pako de Lucija; italijanski tenor Fernando de Lucija.

Sponzorisano:

Loading...