Muška imena

Poreklo i značenje imena Luka

Loading...

Muško lično ime Luka je i danas jedno od najčešćih imena za dečake u našoj zemlji i u zemljama regiona, a njegovo bliže poreklo i značenje će biti objašnjeno u nastavku teksta koji sledi.

Značenje muškog imena Luka 

Kako je u „korenu“ imena Luka reč grčkog porekla „luks“, koja se prevodi kao „sjaj; svetlost“, ime ima značenje – „onaj koji donosi svetlost“; „sjajan“; „onaj koji obasjava radošću i svetlom“.

Poznato je da je ime Luka vezano i za ličnost iz „Biblije“, Luku Jevanđelistu, te se iz tog razloga i pretpostavlja da su dečaci ovog imena predodređeni da donesu svojim rođenjem u porodicu i u svoj dom – „milost; blagost; dobrotu; svetlost i pravdu“.

Poreklo muškog imena Luka 

Smatra se da je ime Luka poreklom iz grčkog i/ili iz latinskog jezika, i da je poteklo od reči „lux“ a da se potom i prenelo u hrišćansku religiju i da je postalo rado davano ime po jednom Isusovom apostolu, Luki Jevanđelisti.

Sveti apostol Luka je jedan od ukupno dvanaest Hristovih sledbenika i tvorac je „Jevanđelja po Luki“, koje je „treće Jevanđelje u Novom zavetu“.

Po nekim drugim teorijama, ime Luka je potencijalno davano osobama koje su bili stanovnici mesta Lucania u Italiji, koji se nazivaju Lukanci, kao i da je možda ime nastalo od reči „luka“ koja predstavlja naziv pristaništa za brodove. 

Učestalost davanja muškog imena Luka u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za 2018. godinu, muško lično ime Luka je bilo na 1. mestu liste od sto najdavanijih imena za novorođene dečake, i u Republici Hrvatskoj i u Republici Srbiji.

U Republici Srpskoj, ime Luka se našlo u 2018. godini na 2. mestu među najdavanihij sto imena za sve novorođene dečake.

Takođe je zanimljivo, i da se u Bosni i Hercegovini u pomenutoj 2018. kalendarskoj godini, ime Luka našlo u „top 100“ muških najtraženijih imena, te je i zauzelo je „odlično“ 19. mesto (što je opet jedan svojevrsni „pad“ popularnosti imena, jer je prethodnih godina ime bilo na 2. mestu).

Loading...

U Crnoj Gori je ime Luka u 2018. godini bilo rangirano među „top 10“ najdavanijih imena deci muškog pola, što i jeste dugogodišnja statistika poznata za ovu nama susednu zemlju. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Luka 

Mada nisu poznati nadimci i imena od milja za ime Luka, ipak su neka od izvedenih imena znana i to su – Lukas; Lucije; Lukaš; Lucijan; Lucijus; Luk; Lukimir; Lukman.

Poznata su i brojna lična prezimena, koja u svojoj osnovi kao „korensku reč“ imaju „luk“, a neka su – Lukić; Luković; Lukašenko; Lukmirović; Lukijanić; Lučić; Likas; Lukas; Lucas. 

Zašto odabrati baš muško ime Luka kao lično ime za dečaka 

Neke od najpoznatijih ličnosti sa ličnim imenom Luka, u istoriji i u savremenom dobu, koje pak mogu biti i inspiracija roditeljima da tako nazovu svoje muške potomke, biće navedena u daljem tekstu.

Loading...

Poznati sportisti imena Luka su – srpski košarkaški reprezentativac Luka Bogdanović; italijanski vozač Formule 1 je Luka Bader; italijanski odbojkaš je Luka Vetori; hrvatski košarkaš je Luka Žorić; italijanski plivač je Luka Doto.

Popularni srpski fudbalski reprezentativac je Luka Milunović; slavni slovenački hokejaš na ledu jeste Luka Gračnar; srpski fudbaler je Luka Ilić.

Hvaljeni i poznati hrvatski fudbaler je Luka Modrić; srpski fudbaler je Luka Milivojević; te je srpski košarkaški reprezentativac Luka Drča; a srpski fudbalski reprezentativac je Luka Adžić.

Profesionalni italijanski biciklista je Luka Askani; francuski profesionalni teniser je Luka Puj; profesionalni italijanski hokejaši na ledu su Luka Frigo kao i Luka Canata; nemački košarkaš je Luka Štajger.

Luka Toni je jedan od najpoznatijih italijanskih i svetskih fudbalera; Luka Jović je vrlo poznati srpski fudbaler; Luka Babić je profesionalni hrvatski košarkaš.

Luka Raco je poznati spski glumac; Luka Cmiljanić je takođe poznati srpski glumac; te i Luka Popović jeste poznati srpski glumac, reditelj i muzičar.

Političari imena Luka su – nekadašnji hrvatski političar i diplomata Luka Bebić; političar i vrlo poznati učesnik NOB-a je bio Luka Mrkšić; italijanski političar Luka Romanjoli; crnogorski i političar i svešteno lice je bio Luka Radonjić; poznati srpski političar je Luka Petrović.

Poznati umetnici imena Luka su bili – Luka (Lukijan) Mušicki, srpski vladika i pesnik; Luka Kranah Stariji i Luka Kranah Mlađi, nemački slikari i grafičari (otac i sin); poznati vajar je Luka dela Robia; italijanski renesansni slikar je Luka Sinjoreli; a poznati književnik je Luka Čilić.

Poznati hrvatski muzičar i violončelista je Luka Šulić, koji je član grupe „2 Cellos“ sa kolegom Stjepanom Hauserom. 

Luka Jevanđelista je bio jedan od 12 apostola Hristovih; svetac; lekar i iscelitelj; srpski ratnik i sveštenik je bio Luka Lazarević; hrišćanski svetitelj je Luka Jeladski Prepodobni; episkop za zapadnoevropski odeljak SPC je Luka Brane Kovačević.

Luka Lazukić je IT stručnjak i nekadašnji muž poznate srpske pop pevačice Nataše Bekvalac.

Ministar trgovine u Južnom Sudanu je Luka Tombekana Monodža; vojni kapetan i vođa bune protiv Turaka kod mesta Bunjevci je Luka Sučić; italijanski astronaut je Luka Parmitano.

Srpski trgovac i veliki mecena je bio Luka Ćelović; srpski lingvista, kao i profesor književnosti je Luka Šekara. 

Zanimljivosti vezane za muško ime Luka

Prema hrišćanskim verovanjima, Sveti Luka apostol je bio po msvojoj profesiji lekar i iscelitelj i on je i sa apostolom Pavlom propagirao hrišćansku veru, te su oni pomagali svima nemoćnima i bolesnima.

Sveti apostol Luka je pogubljen u gradu Teba u svojoj 84. godini života, tako što je od strane svih „bezbožnika i idolopoklonika“ izdat, i obešen je o granu drveta masline, i tako je i postradao.

Sponzorisano:

Loading...