Ženska imena

Poreklo i značenje imena Magdalena

Loading...

Lično žensko ime Magdalena jeste retko davano u našoj zemlji, ali je veoma milozvučno i lepo ime za novorođene devojčice te se smatra da će u narednom periodu postati znatno traženije, pa će i njegovo poreklo i značenje biti detaljnije opisani u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Magdalena 

Najverovatnija prenesena značenja imena Magdalena jesu:

„ona koja je lepa kao grčka boginja“;

„ona koja ima antičku lepotu“;

„ona koja ja mudra i koja je pametna“;

„ona koja svakoga savetuje i pomaže“;

„ona koja je lepa i kreativna“;

„ona koja je nežna i blage naravi“;

„ona koja je puna vrlina“.

Naravno da je kada se sagleda sasvim logično, i retkost da će roditelji izabrati ime Magdalena za svoje novorođene ćerke, na osnovu njegovog „bukvalnog prevoda“, te da će im se dopasti ime jer znači „ona koja je iz Magdale“; „ona koja je rođena u Magdali“, jer generalno to i nema za danas, odnosno za savremeno doba neki naročiti smisao. 

Poreklo ženskog imena Magdalena 

Loading...

Prema etimološkim pretpostavkama je ime Magdalena poreklom iz staro grčkog jezika, i to od imena Magdala, a koje je naziv za mesto koje se nalazilo na Galilejskom poluostrvu, te označava „osobu iz Magdale“; „čoveka koji je živeo u Magdali“.

Neki etimoilozi ipak veruju da se poreklo ženskog ličnog imena Magdalena može objasniti pak i njegovim „raščlanjavanjem“ na dva osnovna imena iz kojih je „složeno“, a to su Magda i Lena.

Učestalost davanja ženskog imena Magdalena u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Magdalena nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Magdalena se jeste našlo u najdavanijih sto ženskih imena, i zauzelo je 30. mesto.

U Republici Srpskoj se ime Magdalena takođe u 2018. godini jeste našlo na listi među stotinu najdavanijih imena za sve novorođene devojčice, te je bilo rangirano na 31. poziciji.

Loading...

U Republici Srbiji je ime Magdalena u 2018. godini bilo zastupljeno kao jedno od najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, i kotiralo se na 38. poziciji.

Pored navedenih zemalja, ime Magdalena je rado davano devojčicama i u Italiji; Rusiji; Grčkoj; Poljskoj; Norveškoj; Nemačkoj; Danskoj; Finskoj; Bugarskoj; Španiji; Portugaliji.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Magdalena 

Neki od nadimaka, imena od milja i deminutivnih oblika od ličnog ženskog imena Magdalena jesu – Maša; Lena; Magda; Magi; Megi; Magica.

Izvedena i varijantna imena od imena Magdalena su po pravilu česta i neka od najpopularnijih su – Elijana; Alena; Manda; Maša; Magi; Milena; Anka; Magdalina; Magda; Lenka; Anika; Elena; Lea; Lenona.

Zašto odabrati baš žensko ime Magdalena kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Magdalena koje su se proslavile u određenim vremenskim epohama, i koje mogu biti inspiracija za roditelje da to ime daju svojim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Nekada slavna i poznata bugarska teniserka se zvala Magdalena Malejeva; svetski popularna poljska manekenka i supermodel jeste Magdalena Wrobel; poznata američka manekenka i foto model je Magdalena Rivas.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Magdalena 

„Magdalena“ jeste jedna od meksičkih telenovela iz davne 1970. godine.

„Magdalena“ jeste i jedna filipinska igranu televizijska seriju iz skorije 2012. godine.

Magdalena jeste ime regije koja se nalazi u severnom delu Kolumbije, i čiji je glavni grad Santa Marta koji ima preko pet miliona žitelja. 

Magdalena jeste naziv za jednu vrstu popularnih „mafina“ koji su poznati kolači u Španiji. 

Magdalena Distrikt jeste naziv za predgrađe grada Maribora u Republici Sloveniji, u kome je po podacima iz 2014. kalendarske godine živelo oko 6500 stanovnika. 

Marija Magdalena je po hrišćanskim učenjima, bila sledbenica i učenica Isusa Hrista. 

„Marija Magdalena“ jeste poznata pop numera hrvatske pevačice Doris Dragović. 

„Magdalena, Magdalena“ jeste jedna od do danas najlepših ljubavnih pesama, i delo je nedavno preminulog hrvatskog kantautora Olivera Dragojevića. 

Magdalena jeste ime reke u Južnoj Americi koja je prema geografskim podacima i najduža reka u Kolumbiji. 

La Magdalena je ime jednog ostrva u Italiji, ali je i naziv za čak četrdeset naselja u Meksiku, koja se nalaze u raznim saveznim državama. 

„Magdalena“ jeste ime za veliki broj muzičkih numera, različitih izvođača iz različitih muzičkih žanrova, a najpopularnije su:

-pesma britanskog muzičara Dejvida Greja (album „Sell, Sell, Sell“);

-pesma brazilskog muzičara Serhia Mendesa (album „Brasileiro“);

-numera američkog pevača Brendona Flaversa (album „Flamingo“);

-pesma američkog muzičara Donija Hataveja (album „Extension of a Man“);

-numera američkog pevača Vili Nijla (album „House of a Thousand Guitars“).

Sponzorisano:

Loading...