Ženska imena

Poreklo i značenje imena Maja

Loading...

Mada se pretpostavljalo da je ime Maja pre svega nadimak ili hipokoristika od ličnog ženskog imena Marija; Marijana ili Marina, ipak je ovo jedno od sve češćih imena „per se“, a u nastavku teksta će biti detaljnije objašnjeno njegovo poreklo i značenje.

Značenje ženskog imena Maja 

Moguće je da ime Maja shodno poreklu ima preneseno značenje – „ona koja je lepa kao mašta“; „ona koja je sinonim za radost i proleće“; „ona koja je majka; koja rađa; koja je magija“; „ona koja je nestvarno dobra i lepa“; „ona koja je san i iluzija“; „ona koja se sanja“; „proleće“.

Nekada je u našem podneblju poastojalo nepisano pravilo da se ovo lično žensko ime Maja daje devojčicama koje su rođene u kalendarskom mesecu maju, kao simbol novih početaka, proleća, lepote prirode, kao ono što donosi nešto lepo i toplo, kao simbol sunca i vedrine. 

Poreklo ženskog imena Maja 

Postoje neke hipoteze da je ime Maja poreklom iz staro-grčkog ili iz latinskog jezika, dok se brojni etimolozi zalažu za teoriju da je ime poreklom iz sanskrita i da označava „iluziju; nešto nestvarno; nerealno; neuhvatljivo; ono što je san; zamajavanje; nepostojeće.“

Kada je u pitanju teorija o grčkom poreklu imena Maja, pretpostavka je da je ime poteklo od imena boginje „Maia“ koja je bila majka boga Hermesa.

Sa druge strane, pretpostavka o latinskom poreklu imena Maja jeste takođe verovatna, jer se i rimska boginja proleća zvala Maia.

Prema indijskom sanskritu (obredni jezik u hinduizmu, pre svega na području Nepala), Maja je sinonim za ono što je mašta; iluzija; nestvarno, ali je i često povezana sa plodnošću; lepotom; i sa životom; magijom; roditeljstvom; majčinstvom; rađanjem. 

Učestalost davanja ženskog imena Maja u susednim zemljama regiona i u svetu 

Statistički podaci za kalendarsku 2018. godinu su pokazali da je ime Maja popularno među sto i najviše davanih imena za žensku novorođenčad samo u Republici Hrvatskoj, a gde je zauzelo 65. mesto.

Ime nije bilo među „top 100“ najtraženijih imena u 2018. godini ni u Republici Srbiji, niti pak u Bosni i Hercegovini, ni u Republici Srpskoj (gde je ime 2017. godine bilo u 50 najdavanijih i na odličnom 38. mestu).

Loading...

Ime Maja je dosta popularno u Turskoj i u još nekim islamskim zemljama, a gde ima značenje kraljica; princeza; „ona koja vlada“; „majka; žena; boginja“.

U Australiji i na Novom Zelandu, ime Maja je u jezičkoj varijanti Maya ili Maia takođe rado davano ime za novorođene devojčice, i ima značenje „palma; palmino drvo“, bez nekog potencijalno prenesenog značenja koje bi moglo da ima smisla.

U slavenskim zemljama, pre svega u Makedoniji; Bugarskoj; Rusiji, ime Maja se može istumačiti kao jedan vid hipokoristike koja označava majku; onu koja je oslonac i čuvar doma; ili pak osobu i koja je mudra i pametna (poznata je izreka „pčelica Maja“). 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Maja 

Kako se generalno i dalje pretpostavlja da je ime Maja skraćenica od majra; Marija ili Marijana, to nadimci od ovog imena nisu poznati, dok su izvedena imena i jezičke varijacije dosta česte pa su najpoznatije – Marija; Maria; Maya; Maia; Majra; Mery; Mia; Marijela; Mariora; Marta; Mea; Mayra. 

Zašto odabrati baš žensko ime Maja kao lično ime za devojčicu 

Loading...

Neke poznate ličnosti sa imenom Maja koje mogu poslužiti kao inspiracija roditeljima da tako i nazovu svoje ćerke, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata srpska pop i džez pevačica je Maja Odžaklijevska; Maja Marković jeste nekadašnja pevačica grupe „Luna“; poznata pop pevačica je Maja Nikolić; bosanska pevačica koja je vrlo popularna na našim prostorima je Maja Berović.

Srpska glumica koja živi i radi u SAD-u je Maja Mandžuka; australijska glumica je Maja Mičel; srpska političarka i predsednica Vlade Srbije je Maja Gojković; vrlo poznata srpska novinarka; TV voditeljka; scenarista; pisac; fado muzičarka je Maja Volk.

Srpska novinarka i borac za ljudska prava je Maja Maršićević Tasić; Maja Marijana ili Maja Radovanović je poznata srpska turbo folk pevačica; poznata hrvatska glumica je Maja Petrin; afroamerička glumica; pevačica i književnica je Maja Andželou.

Američka košarkašica je Maja Mur; poznata bosanska glumica je Maja Izetbegović; srpska TV voditeljka i novinarka je Maja Uzelac; srpska glumica je Maja Noveljić Romćević; srpska pravnica i glumica je Maja Lalević; poznata srpska odbojkašica je Maja Ognjenović.

Poznata srpska glumica je Maja Sablić; popularna književnica i esejista, te pesnikinja i prevodilac je Maja Herman Sekulić. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Maja

Na arapskom jeziku ime Maja označava onu koja je „majka svih Muslimana“, ona koja je sinonim za matrijarhat; ona koja je domaćica i koja je na čelu doma.

U hebrejskom jeziku, ime Maja označava u prevodu „potok; prirodu; ono što teče i menja se; prolazno“, ali neko jesno preneseno značenje prevoda imena, baš nije moguće pronaći.

Poznati lik je „pčelica Maja“, koji je animirani lik za decu, i koji označava mudrost i pamet, a generalno je poznato da se u našem jeziku od davnina kao „maja“ koristi sredstvo kojim se mleko pretvara u sir.

Sponzorisano:

Loading...