Ženska imena

Poreklo i značenje imena Marija

Loading...

Žensko lično ime Marija, spada u grupu popularnih „biblijskih imena“, i ne gubi ni dan danas na svojoj učestalosti među najdavanijim imenima za sve novorođene devojčice, pre svega u onim ili pravoslavnim ili pak i katoličkim zemljama, mada je često i umeđu narodima islamske vere.

Značenje ženskog imena Marija 

Generalno razmatrano, tačno i preneseno značenje imena Marija, zavisno je najviše od njegovog i pretpostavljenog porekla, pa se prema tome i razlikuje.

Ako se uzme u obzir poreklo imena Marija iz staro-hebrejskog jezika (od složenice ličnog imena Mirijam – „mir“ i „jam“), njegovo je značenje – „gorko more“; „gorčina mora“; „kapljica mora“.

Sa druge strane u egipatskom jeziku, značenje imena je vezano za reč „myr“ koja se smatra ipak i korenskom rečju za ovo lično žensko ime, te se Marija tumači kao – „nevinost; bezgrešnost“; „ta koju voli Bog“; „čista; čistota“; „voljena“; „oniljena“; „ona koja donosi ljubav i veru“; „ljubav“.

Kada je u pitanju aramejski jezik, ime Marija ima značenje – „ona koja je plemenita“; „časna“; „uzvišena“; „poštena i čestita“; „pravdoljubiva“.

Postoje i neka druga i brojna tumačenja u značenju imena Marija, a neka od njih su – „ona koja je mila Bogu“; „ona koja je preuzvišena“; „bogumila“; „plemenita i čestita“; „ona koja donosi sjaj i svetlost u svačiji život“; „dobrota i nevinost“; „ljubav i milost“; milostiva“; „vladarka; plemkinja; preuzvišena“.

Poreklo ženskog imena Marija 

Pre svega se pretpostavlja da je žensko ime Marija poreklom iz staro-hebrejskog jezika od imena „Miryam“, mada je jasno da ime ime i neke svoje „korene“ u drugim jezicima i kulturama, najpre u latinskom, grčkom, egipatskom, aramejskom jeziku.

Prema svetoj hrišćanskoj knjizi „Bibliji“, Marija je bila majka Isusa Hrista, koga je u Nazaretu i začela „bezgrešnim začećem“, te je ona u hrišćanstvu kao takvom i sinonim za nevinost, čast, kao i bezgrešnost i poštenje, a i ime je iz ovog razloga u grupi „biblijskih imena“. 

Učestalost davanja ženskog imena Marija u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za 2018. godinu, najveća popularnost imena Marija je zabeležena u Republici Srpskoj, a gde je ime bilo na 1. mestu među najdavanijih sto ženskih imena.

Loading...

U Republici Hrvatskoj je za istu 2018. godinu ime bilo kotirano na 12. poziciji od najtraženijih stotinu imena za devojčice (ime je „imalo skok“ sa 15. mesta, koje je bilo zastupljeno u nekim i prethodnim godinama).

U Republici Srbiji je ime Marija u 2018. godini, bilo na 31. mestu među „top 100“ ženskih imena koja su najčešće birana za novorođene devojčice (što je pak i jedan manji pad popularnosti, jer je prethodnih godina ovo ime bilo u „top 20“ najtraženijih).

U Bosni i Hercegovini, ime Marija je u 2018. godini takođe bilo visoko kotirano, i među stotinu i najdavanijih imena je bilo na 36. mestu (ime je u ovoj zemlji, a u odnosu na 2016. i 2017. godinu „palo“ sa svoje bolje 25. pozicije) . 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Marija 

Najpoznatiji nadimci od imena Marija su – maki; Mara; Marika; Mariška.

Imena koja su pak i izvedena od ovog imena, te se kaže da imaju i zajednički „koren“ sa imenom Marija su – Marijana; Marina; Marita; Marica; Maruška; Mariola; Marika; Mara; Mirjam; Maris; Maša; Manja; Mariora.

Loading...

Najčešće i najpoznatije jezičke varijacije u svetskim zemljama, od imena Marija su pak – Meri u engleskom jeziku (piše se kao Maria; Mary);

Mari; Mareza; Mimi; Moli; Marinka; Mariela; kao i Mariška; Manji i Marija u mađarskom jeziku (pišu se redom – Mari; Maréza; Mimi; Molli; Marinka; Mariella; Manyi; Maria);

Mari (piše se Marie), u francuskom jeziku. 

Zašto odabrati baš žensko ime Marija kao lično ime za devojčicu 

Neke od najpoznatijih žena koje su u istoriji i u savremeno doba nosioci imena Marija, i koje pak i nadalje mogu biti i primer i inspiracija ako roditelji žele da tako nazovu svoje ćerke su navedene u nastavku teksta.

Marija Magdalena je bila Isusova sledbenisa i učenica, a Devica Marija ili Bogorodica Marija ili pak Marija (Merjem) iz Nazareta je bila majka Gospoda Isusa Hrista.

Poznate vladarke ličnoga imena Marija su bile – austrijska carica iz dinastije Habzburga Marija Terezija; francuska kraljica Marija Antoaneta, žena kralja Luja XVI; francuska kraljica Marija de Mediči, poznata kao druga žena kralja Anrija VI; škotska i francuska kraljica Marija Stjuart. 

Poznata grčka operska diva je bila Marija Kalas, a i jedna od najvećih naučnica je bila francuska hemičarka i fizičarka Marija Sklodovska Kiri, a jednako velika francuska fizičarka, filozof, te i matematičarka se zvala Marija Sofija Žermen. 

Popularne glumice ovog ličnog imena su – Marija Gracia Kučinota, italijanska zvezda filma; te Marija Karan, srpska TV i filmska glumica; Marija Vicković, srpska TV, pozorišna i filmska glumica; Marija Maša Dakić, srpska glumica; Marija Bergam, srpska TV, pozorišna i filmska glumica; Marija Uspenska, ruska glumica.

Među baš poznatim sportistkinjama ovog ženskog ličnog imena su istaknute – Marija Šarapova, ruska profesionalna teniserka; Marija Sikora, austrijska je atletičarka i rukometašica; te Marija Sergejevna Savinova, ruska atletičarka; Marija Mutola, atletičarka iz Mozambika; kao Marija Luisa Kalje Vilijams, kolumbijska profesionalna biciklistkinja. 

Marija Šerifović je poznata srpska pop pevačica i pobednica takmičenja „Pesma Evrovizije“; te su Marija Kilibarda i Marija Veljković poznate srpske TV voditeljke.

Sponzorisano:

Loading...