Ženska imena

Poreklo i značenje imena Marijana

Loading...

Lično žensko ime Marijana, iako je veoma lepo i milozvučno za sve devojčice, izgubilo je na svojoj popularnosti u poslednjih nekoliko godina, verovatno jer su primat preuzela kraća i ona „savremenija“ imena, a o poreklu i značenju imena će biti više reči u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Marijana 

Kada se uzme u obzir poreklo imena Marijana iz hebrejskog jezika, od reči Mirjam, koja je ipak složenica od „mir“ i „jam“ ime bi u bukvalnom prevodu označavalo „gorko more; gorčina mora“, ali opet se pretpostavlja da složenica „mir i hanna“ ima značenje milost; dobrota; nežnost.

Postoji tu i hipoteza o značenju imena Marijana, koje je nastalo prevodom od egipatskog pojma „mry i amon“ (od imena boga Amona), koje se pretpostavlja kao „osoba ili žena koja je voljena od boga Amona“, mada to u našem jeziku nema neki veći smisao.

Najverodostojnija jeste zapravo ideja o značenju imena Marijana, koje se povezuje sa imenom Deve Marije, te se u hrišćanstvu ime „prevodi“ kao – „ona koja je dobra majka“; „ona koja ima previše majčinske ljubavi“; „dobra i požrtvovana osoba“; „puna ljubavi i nežnosti“; „plemenita“ i „ona koja je dobra; lepa; blaga; koja je osoba puna vrlina“. 

Poreklo ženskog imena Marijana 

Nekoliko je različitih pretpostavki o poreklu imena Marijana, a najverodostojnije je tumačenje da je ime poreklom iz staro-hebrejskog jezika, od imena Mirjam, koje je dalje prevedeno u Marija, a kao ime Device Marije, majke Isusa Hrista, koja je bila „blaga; nežna; simbol ljubavi i dobrote; te bezgrešnosti i majčinstva“.

Prema drugoj pretpostavci, koja je isto tako verovatna, ime Marijana je „složeno ime“ i nastalo je stapanjem ženskih ličnih imena Marija i Ana, koja su česta pre svega u hrišćanskim zemljama. 

Učestalost davanja ženskog imena Marijana u susednim zemljama regiona i u svetu 

Kako je napred i navedeno, ime Marijana je značajno izgubilo na svojoj popularnosti poslednjih godina, te se tako u 2018. kalendarskoj godini po statističkim podacima koji su dostupni, ime nije našlo među „top 100“ najtraženijih imena za devojčice ni u Republici Srbiji, pa niti u Republici Hrvatskoj; Republici Srpskoj, kao ni u Bosni i Hercegovini (ako se pak izuzme varijanta imena Merjem, koje se nalazi na odličnom 3. mestu u ovoj zemlji). 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Marijana 

Pre svega se ime Marijana može smatrati složenim imenom, pa su tako nadimci koji su najčešći zapravo i lična imena „per se“ Marija i Ana, a ostali popularni nadimci, umanjenice i neke pak ili hipokoristike su Maki; Mara; Makica; Marijanuška; Marijančica; Maja; Meri; Marica.

Loading...

Najčešće varijacije iemna Marijana su poznate u francuskom jeziku Marianne i u mađarskom jeziku Marianna.

Zašto odabrati baš žensko ime Marijana kao lično ime za devojčicu 

Neke od poznatih ličnosti koje mogu biti inspiracija za roditelje da svojim ćerkama daju upravo ovo lično ime, biće navedene u nastavku teksta.

Poznata srpska voditeljka i glumica je Marijana Mićić; jugoslovenska TV i pozorišna glumica je Marijana Brecelj; meksička glumica je Marijana Seoane; srpska modna dizajnerka i bivša žena Lotara Mateusa je Marijana Mateus; hrvatska poznata glumica je Marijana Mikulić.

Popularna umetnica je Marijana Živanović, srpska TV, glasovna i pozorišna glumica; učesnica NOB-a i jugoslovenski narodni heroj je Marijana Gregoran; sirijska književnica i pesnikinja je bila Marijana Maraš; vrsna kolumbijska biciklistkinja je Marijana Pahon.

Poznata srpska pravnica je Marijana Pajvančić; sarajevska književnica je Marijana Petronić; vrsna mađarska klizačica je Marijana Nađ; mađarska glumica je Marijana Krenčej; te engleska pevačica jeste Marijana Fejtful. 

Loading...

Zanimljivosti vezane za žensko ime Marijana

Imendani ili „dani imena“ Marijana se proslavljaju u raznim zemljama sveta, a pre svega prema raznim datumima u jednoj kalendarskoj godini – 1. novembra, te 10., 27. i 30. aprila.

Marijana je u Francuskoj simbol slobode; pameti i razuma, i prikazuje statuu boginje slobode a na francuskom jeziku se piše Marianne.

Marijana je naziv za nekoliko naselja u Meksiku, u saveznim državama – Novi Leon i Durango, Verakruz, kao i u opštini Nokupetaro.

Marijana Mantovana je ime i za naselje u Italiji, u regiji Lombardija, u okrugu Mantova.

Marijana je i ime za naselje u Italiji u oblasti Alesandrija u regiji Pijemont, gde je prema podacima iz 2011. godine živelo ukupno 22 stanovnika.

San Marijano je naselje u Italiji u okrugu Ankona u regionu Marke, gde je po podacima iz 2011. godine živelo oko 30 stanovnika.

„Marijana“ je popularna meksička telenovela, koja je snimana 2003. i 2004. godine, i prikazivana sa velikim uspehom i u našoj zemlji.

Sponzorisano:

Loading...