Ženska imena

Poreklo i značenje imena Marina

Loading...

Mada je lično žensko ime Marina u našoj zemlji i u regionu postalo dosta ređe davano i samo sporadično birano za novorođene devojčice, ono ima lepo poreklo i značenje, te je u mnogim svetskim zemljama vrlo rado davano i dosta popularno, pa će u nastavku teksta koji sledi biti i detaljnije objašnjeni njegovo značenje, poreklo i zastupljenost u zemljama regiona i sveta.

Značenje ženskog imena Marina 

Najverovatnije je da je preneseno značenje imena Marina, povezano sa originalnim poreklom, te da se odnosi na onu koja je „rođena iz mora“; „rođena iz morskih talasa“; „poznavalac morskih dubina“; nežna i lepa kao morska pena“; „neuhvatljiva kao morski talas“; „nedostižna i sasvim nedokučiva kao morske dubine“; „morska sirena“; „ona koja je tajnovita“; „ona koja je lepa“.

Na italijanskom jeziku kao bukvalan prevod imena Marina jeste luka ili pristanište za brodove, te je generalno Marina ime koje je u svakom smislu povezano sa morem; pučinom; prostranstvima i dubinama.

Pogledajmo sada poreklo imena.

Poreklo ženskog imena Marina 

Najverovatnija hipoteza o poreklu imena Marina, jeste ona da ime potiče iz latinskog jezika od reči „marine“ u značenju morska pena; morski talas; val.

U grčkoj mitologiji je Marina ime boginje koja je bila zaštitnica moreplovaca, jer je ona rođena iz morske pene, a dok se smatra po nekim hipotezama da je ime nastalo kao varijanta imena Marija.

Neki etimolozi smatraju i da je moguće da je ime Marina izvedeno iz latinskog imena Mario, ili pak od reči „mariore“ u značenju more; morski; pena mora; talasi; morska so. 

Učestalost davanja ženskog imena Marina u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dostupnim statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu, ime Marina je od stotinu imena koja su najradije davana ženskoj deci, bilo u Republici Srpskoj na 39. mestu.

U Republici Srbiji, ime Marina je u 2018. godini među sto najdavanijih imena za sve devojčice, bilo na samom „dnu liste“ i zauzelo je 96. mesto.

Loading...

U Bosni i Hercegovini, ime Marina je u 2018. godini izostalo sa liste od „top 100“ naradije davanih imena za sve novorođene devojčice.

U Republici Hrvatskoj se u 2018. godini, ime Marina nije našlo među sto najtraženijih ženskih imena, ali su neke njegove varijante bile popularne, te su tako imena Martina i Maris bila na 91. odnosno 100. mestu na datoj listi.

Ime Marina je dosta popularno u Americi gde se nalazi među hiljadu najdavanijih imena za sve novorođene devojčice.

U Švedskoj je ime Marina u 2001. godini bilo među najtraženijih 300 imena za devojčice, dok je te iste godine u Francuskoj ime Marina bilo među 90 najpopularnijih ličnih ženskih imena.

Od ostalih svetskih zemalja ime Marina je dosta rado davano u Rusiji; Italiji; Grčkoj; Bugarskoj; Makedoniji; Rumuniji; Sloveniji; Španiji; Portugaliji; Nemačkoj i Australiji. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Marina 

Loading...

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Marina su – Maša; Maki; Makica; Mašenka; Meri; Mare; Mari; Mara.

Izvedena i varijantna imena od imena Marina su – muška imena Marin; Mario; Martin; Marior; Marko; Marinko; Marijo, te i ženska imena Maria; Martina; Mariora; Marijeta; Martena; Marita; Marica; Marija; Marijela. 

Zašto odabrati baš žensko ime Marina kao lično ime za devojčicu 

Neke od najpoznatijih žena imena Marina, koje su bile popularne u istoriji ili su ipak aktuelne u savremeno doba, i to u najrazličitijim sferama života, te koje i mogu poslužiti kao inspiracija za roditelje da devojčicama daju baš ovakvo lično ime, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata srpska balerina i osnivač baleta srpskog Narodnog pozorišta je Marina Mihajlovna Olenjina; srpska umetnica, performer i konceptualista je svetski poznata Marina Abramović; poznata ruska pesnikinja i prozaista je Marina Ivanovna Cvetajeva; najpoznatiji srpski tekstopisac je Marina Tucaković. 

Popularna ruska filmska i pozorišna glumica jeste Marina Anfrejevna Pupenina (Marina Aleksandrova); poznata srpska glumica je Marina Aleksić; popularna mlada srpska voditeljka i manekenka je Marina Kotevska; poznata srpska glumica je Marina Vodeničar; takođe popularna srpska glumica je Marina Lazarević; slavna engleska glumica je Marina Sirtis; popularna srpska glumica je Marina Zubić Cinkoski. 

Sportistkinje imena Marina su – kazahtanska atletičarka Marina Koržova (Marina Aitova); beloruska atletičarka jeste Marina Aleksandrovna Arzamasava; poznata žena koja je srpski košarkaški trener jeste Marina Maljković; poznata srpska atletičarka je Marina Munćan; teniserka sa Novog Zelanda koja je srpskog porekla zove se Marina Eraković; poznata srpska košarkašica je Marina Marković.

Poznata srpska novinarka i urednica i voditeljka je Marina Rajević Savić; popularna ruska pop pevačica je Marina Sergejevna Abrosimova (umetnički Maksim); poznata jugoslovenska i hrvatska pop pevačica je Marina Perazić; poznata ruska pop pevačica se zove Marina Sergejevna Lizorkina; popularna mlada srpska pop pevačica je Marina Visković.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Marina

Smatra se da je Marina u grčkoj mitologiji rođena iz mora i da je po lepoti mogla da parira grčkoj boginji Afroditi, te da je zato između njih dve vladala ljubomora.

Najpoznatija pesma o Marini je ona iz 1959. godine, a koju je izvodio italijanski kantautor Roko Granata i koja se zvala „Marina; Marina; Marina“.

Sponzorisano:

Loading...