Muška imena

Poreklo i značenje imena Mario

Loading...

Muško lično ime Mario je na našim prostorima relativno retko ime koje se svim dečacima daje sporadično.

Njegovo poreklo i značenje će biti detaljnije pojašnjeni u nastavku teksta koji sledi.

Značenje muškog imena Mario 

Najverovatnija prenesena značenja imena Mario jesu prema hipotezama o njegovom poreklu:

„onaj koji je sa mora“;

„onaj ko je hrabar i borben“;

„onaj ko je morski vuk“;

„onaj ko je čovek“;

„onaj ko je muževan“;

„onaj koji je hrabar i junak“;

„onaj koji je oličenje ljudskosti“;

„osoba koja je glava porodice“;

Loading...

„onaj ko je pravi muškarac“;

„onaj koji je pravedan i istinoljubiv“. 

Poreklo muškog imena Mario 

Smatra se da je ime Mario poreklom iz latinskog jezika i da je nastalo od vlastitog imena Marius, koje je generalno davano deci kao varijanta imena rimskog božanstva rata Marsa.

Druga je pretpostavka da je ime Mario poteklo od latinske reči mas; maris u značenju more; dubina; morski, prostranstvo, ali se često prevodi i kao muškarac; čovek, junak; ratnik; borac; heroj.

Ima hipoteza i da je ime Mario izvedeno od ženskog ličnog imena Marina, te da ima značenje morski čovek ili onaj koji je sa mora, te da je možda i izvedenica imena Mark i da ima značenje ratnik; ratovati; boriti se. 

Loading...

Učestalost davanja muškog imena Mario u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Mario nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Mario se nije našlo u najdavanijih sto muških imena.

U Republici Srpskoj se ime Mario takođe u 2018. godini nije našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, pa se može pretpostaviti da se ime davalo samo sporadično.

U Republici Srbiji je ime Mario u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad, pa je verovatno da je davano u statistički manje značajnom procentu.

Muško ime Mario je prema podacima statističkih zavoda bilo među najdavanijih dvesta imena u Americi u 2003. godini, a za sve novorođene dečake u ovoj zemlji.

U Čileu je muško lično ime Mario bilo među „top 50“ najtraženijih muških ličnih imena u 2003. kalendarskoj godini.

U Norveškoj je muško lično ime Mario bilo u pomenutoj 2003. godini među petsto najdavanijih imena za sve novorođene dečake.

U Mađarskoj je 2005. godine ime Mario bilo u najdavanijih devedeset imena za svu mušku novorođenčad.

U Švedskoj je utoku pomenute 2003. godine ime Mario bilo među 350 najpopularnijih muških ličnih imena, te se često davalo novorođenim dečacima.

U svojoj originalnoj formi je muško lično ime Mario dosta često davano ime u Italiji; Španiji; te i Portugaliji i Nemačkoj, dok se u većini drugih svetskih zemalja ime nalazi u određenim „jezičkim varijacijama“.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Mario 

Generalno je retkost da se nađu imena od milja, te nadimci ili umanjenice od imena Mario, ali su zato izvedena i varijantna imena veoma brojna i najpopularnija su – Marios, Martin; Marten; Marjo; Mark; Maryo; Marius; Marjan; Marius; Mariofil.

Ženska izvedena imena od imena Mario su po pravilu – Martina; Maria; Mariana; Marija; Mara; Marijana; Marina; Mariola; Mariora.

Zašto odabrati baš muško ime Mario kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Mario, koje mogu biti inspiracija za roditelje da ovo ime daju svojoj deci, jer su obeležile određenu vremensku epohu i neku sferu života, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznati italijanski automobilista koji je vozač „Formule1“ jeste imena Mario Andreti; proslavljeni italijanski fudbaler je Mario Baloteli.

Mladi popularni hrvatski filmski glumac je imena Mario Valentić; svetski poznati slikar i grafičar jeste Mario Maskareli.

Slavni peruanski pisac i Nobelovac jeste Mario Pedro Vargas Ljosa; popularni španski glumac je Mario Kasas Sijera.

Nekadašnji proslavljeni kanadski hokejaš se zvao Mario Lemju; poznati nemački fudbaler je imena Mario Gece.

Nekada slavni i popularni argentinski ragbista se zvao Mario Ledezma; bivši proslavljeni italijanski atletičar u trčanju na 800 metara je imena Mario Lanci.

Zanimljivosti vezane za muško ime Mario

Imandani odnosno „dani imena“ Mario se obeležavaju u Mađarskoj 19. januara, i u Estoniji 19. decembra svake kalendarske godine.

Poznati lik iz nekada veoma poznate video igrice kao i jedan strip junak je bio Super Mario.

Sponzorisano:

Loading...