Muška imena

Poreklo i značenje imena Marko

Loading...

Muško lično ime Marko je danas uspelo da sačuva svoju popularnost i kod nas i u zemljama sveta i regiona, a njegovo približno poreklo, zastupljenost i pretpostavljena značenja će biti i navedena u nastavku ovog teksta.

Značenje muškog imena Marko 

Kako će kasnije i biti razmatrano, o poreklu imena Marko, postoji čitav niz pretpostavki i raznih i nedokazanih hipoteza i teorija, a takođe je i njegovo značenje nejasno, ali se veruje da ipak znači isto što i prevod „korenske reči“, koja je u osnovi imena i koja glasi „mas; maris“, te je njeno baš i bukvalno značenje – „muževan; hrabar; smeo; srčan; borben; strastven; ratoboran“.

Sa druge strane kada se ime Marko razmatra kao izvedeno od reči „martius“, te označava pak i dete koje je rođeno u mesecu martu, onda se preneseno tumači kao  – „onaj koji donosi proleće“; „onaj koji je vesnik sreće i radosti“; „onaj koji donosi svetlost i sunce u svoju porodicu“.

Po nekim tumačenjima koja smatraju da je ime Marko poreklom od imena rimskog boga Marsa, značenje imena je – „onaj koji je ratoboran“; „onaj koji je hrabar“; „ratnik“; „sledbenik pravde“.

Poreklo muškog imena Marko 

Najveći broj pretpostavki o poreklu imena Marko, vodi do italijanskog jezika, pa se smatra i da je ime poteklo od imena boga Marsa (koji je božanstvo rata), i da je izvedenica od složenice „mart-kos“, a u značenju – „onaj koji je sin ili sledbenik boga rata Marsa“.

Sa druge strane, ime Marko može da se poveže i sa rečju „martius“, što je latinsko ime za mesec mart, te je sinonim za „rađanje proleća; lepote; nečeg novog; neke svetlosti“. 

Učestalost davanja muškog imena Marko u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za 2018. godinu, ime Marko je bilo najdavanije ime za dečake među „top 100“ imena u Republici Srpskoj, gde se našlo na 7. mestu.

U Republici Hrvatskoj je ime Marko u 2018. godini bilo na 8. mestu među sto najdavanijih imena za novorođenu mušku decu.

U Republici Srbiji je za istu kalendarsku 2018. godinu, ime Marko bilo na 21. mestu, kada se pak razmatra lista od sto najpopularnijih muških ličnih imena za novorođenu decu.

Loading...

U Bosni i Hercegovini je ime Marko u 2018. godini bilo na 29. mestu među „top 100“ najviše i davanih imena za mušku novorođenčad (što i jeste jedan značajan porast popularnosti u odnosu na prethodne godine). 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Marko 

Najpopularniji nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Marko su – Mare; Markić; Markiš; Markiša; Markoni.

Izvedena imena i neke jezičke varijacije od ličnog imena Marko su – Marco; Markus; Mark (u nemačkom jeziku); Markku (u finskom jeziku); Marco; Marcos (u portugalskom jeziku); Mairc; Marcas (u irskom jeziku); Mark (u francuskom jeziku); Markus (u danskom jeziku); Marc; Mark; Marcus; Marcos (u engleskom jeziku); Marco; Mario (u italijanskom jeziku). 

Zašto odabrati baš muško ime Marko kao lično ime za dečaka 

Neke od najpoznatijih istorijskih i savremenih ličnosti sa imenom Marko, a koje mogu biti jedna inspiracija, baš za davanje ovog imena muškim potomcima, biće navedene u nastavku teksta.

Loading...

Poznati sportisti sa ličnim imenom Marko su – srpski košarkaški reprezentativac Marko Jarić; srpski fudbaler Marko Živković; srpski košarkaš Marko Kešelj; srpski odbojkaš Marko Ivović. 

Italijanski šampion u streljaštvu je Marko Inočenti; italijanski hokejaš na ledu je Marko Insam; nemački fudbaler je Marko Rojs; italijanski ragbista srpskog porekla je Marko Stanojević.

Srpski stono-teniser je Marko Jevtović, kao i poznati srpski fudbaler Marko Jevtović; austrijski fudbaler srpskog porekla je Marko Arnautović; srpski košarkaš je Marko Ljubičić.

Mladi srpski teniser je Marko Đoković (brat svetskog „broja jedan“ u tenisu Novaka Đokovića).

Poznati glumci imena marko su – Marko Živić, srpski pozorišni, filmski i TV glumac; te Marko Janketić, srpski glumac (sin Miše Janketića, barda srpske glumačke scene); Marko Nikolić, bard srpske pozorišne, filmske i TV scene.

Marko Kraljević (Mrnjavčević), junak epskih narodnih pesama, i večiti pobednik nad „turskim zulumom“, ali i sin srpskog kralja Vukašina Mrnjavčevića, kao istinska istorijska ličnost.

Poznati srpski psihijatar je Marko Munjiza; srpski književnik, esejista i kritičar je Marko Car; srpski pesnik i književnik iz pravca nadrealizma je Marko Ristić.

Popularni pevač pop-folk muzike je Marko Bulat; poznati srpski DJ je Marko Miljković; vrlo je takođe i popularan DJ i muzičar sa naših prostora Marko Nastić. 

Poznati rimski besednik je bio Marko Tulije Ciceron; rimski car koji je vladao svega 88 dana je bio Marko Anije Florijan Pije; rimski car je bio takođe i Marko Julije Filip (poznat kao Filip Arabljanin); rimski vojskovođa i veliki prijatelj rimskog cara Oktavijana Avgusta je bio Marko Vipsanije Agripa. 

Rimski car i imperator je bio Marko Julije Gesije Basijan Aleksijan (poznatiji kao Aleksandar Sever); rimski senator i atentator na Gaja Julija Cezara je bio Marko Junije Brut; jedan od 12 apostola Isusa Hrista je bio Marko Jevanđelista (apostol Marko). 

Marko Antonije je bio veliki rimski vojskovođa i najveća ljubav egipatske kraljice Kleopatre zbog koga je i ostavila Cezara.

Poznati karikaturista, crtač stripova i grafičar je Marko Somborac; veliki istraživač, te poznati venecijanski trgovac koji je otkrio takozvani kineski „put svile“ zvao se Marko Polo. 

Zanimljivosti vezane za muško ime Marko 

Smatra se da je u našem podneblju i dan danas prva asocijacija na ime Marko, ličnost koja je vrlo često opevana u epskim narodnim pesmama, te kao jedan simbol borbe protiv Turaka, i to je bio Marko Kraljević.

Manje je možda poznato da je Marko Kraljević bio stvarna odnosno prava istorijska ličnost, te da je bio sin kralja Vukašina Mrnjavčevića, koji je vladao teritorijom Makedonije, sa prestonicom u gradu Prilepu.

Sponzorisano:

Loading...