Ženska imena

Poreklo i značenje imena Marta

Loading...

Žensko lično ime Marta je sve popularnije i u našoj zemlji i u regionu, kako pokazuju statistički validni podaci.

Njegovo poreklo i značenje biće detaljnije pojašnjeni u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Marta 

Preneseno značenje imena Marta jeste:

„ona koja je plemenitog roda“;

„ona koja je rođena za velika dela“;

„ona koja vlada i koja je zapovednica“;

„ona koja je rođena da bude otmena“;

„ona koja je lepih manira i koja je gospođa“;

„ona koja je držanja kraljice“;

„ona koja je tretirana kao kraljica ili princeza“. 

Poreklo ženskog imena Marta

Loading...

Smatra se da je žensko lično ime Marta poreklom iz staro hebrejskog jezika, i to od reči ili pak i ličnog imena Martah, u značenju ona koja je vladarka; gospodarica; gospa; gospođa.

Postoji i pretpostavka da je ime Marta poreklom iz staro grčkog jezika, kao i iz aramejskog jezika, a u značenju dama; gospa; pa i ljuba; ljubavnica; žena; ljubav.

Učestalost davanja ženskog imena Marta u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Marta jeste bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini, i kotiralo se na 54. mestu.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Marta se jeste našlo u najdavanijih sto ženskih imena, i bilo je rangirano na 8. mestu.

U Republici Srpskoj se ime Marta takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice.

Loading...

U Republici Srbiji je ime Marta u 2018. godini bilo zastupljeno kao jedno od najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, te se kotiralo na 66. poziciji.

Ime Marta je često davano ime za sve devojčice u Makedoniji; Mađarskoj; Bugarskoj; Rumuniji; Crnoj Gori; kao i Austriji; Nemačkoj; Švedskoj; Finskoj i Danskoj, mada se i u ostalim zemljama Evrope i sveta sreće kao sporadično ime, u svakako određenim jezičkim varijantama.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Marta 

Nadimci, umanjenice i imena od milja za žensko lično ime Marta su relativno retki, a najpoznatiji su Martica; Martita; Marti; Marita; Marica.

Izvedena i varijantna imena od imena Marta jesu najčešće – Marty; Martita; Martina; Maruška; Marena; Mareta; Martinuša; Maruša; Martinka; Marten.

Zašto odabrati baš žensko ime Marta kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate, mada retka, ličnosti imena Marta koje su obeležile određene sfere života u istoriji ili savremenom dobu, te mogu biti potencijalno i inspiracija za roditelje da baš tako nazovu svoje ćerke, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata srpska folk pevačica koja je žena takođe folk pevača Mileta Kitića se zove Marta Savić; žena koja je popularni američki filozof jeste imena Marta Nusbaum.

Naša poznata pesnikinja, književnica i prevodilac jeste Marta Mićić;nekada slavna i poznata jugoslovenska glumica se zvala Marta Keler.

Nekada proslavljena jugoslovenska džudistkinja je bila Marta Mara Marković Silađi; popularna srpska glumica jeste Marta Bjelica.

Nekadašnja proslavljena jugoslovenska pozorišna glumica i rediteljka se zvala Marta Milošević; nekada poznata žena koja je bila jugoslovenski prevodilac se zvala Marta Malagurski. 

Poznata američka spisateljica i „lajf kouč“ jeste Marta Bek; supruga slavnog psihoanalitičara i austrijskog psihijatra Sigmunda Frojda se zvala Marta Bernejz.

Slavni američki folklorista jeste Marta Voren Bekvit; poznata američka „prva dama“ se zvala Marta Vašington i bila je žena prvog predsednika SAD-a Džordža Vašingtona.

Popularna američka pevačica i muzičarka jeste Marta Vaš; popularna kanadska kantautorka jeste Marta Vejnvrajt.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Marta

U nekim svetskim zemljama, kakve su pre svega Brazil; Venecuela; Karakas i Portugal, ime Marta jeste i često muško lično ime, ili pak i lično prezime.

Prema prethodno navedenom podatku, može se slobodno reći da je jedan od muškaraca imena Marta, koji je među najpopularnijima, svetski poznati brazilski fudbaler Marta Viera Da Silva.

Ime Marta se pominje i u hrišćanskoj svetoj knjizi „Bibliji“, gde je Sveta Marta bila sestra jednog od dvanaest apostola koji se zvao Lazar.

Marta jeste ime za naselje u Italiji, koje se nalazi u okrugu Savona, kao i ime za naselje u Italiji u popularnom okrugu Viterbo.

Marta jeste ime reke na jugu Rusije, a koja je pritoka Kubanje.

Marta jeste ime za psa koji govori, koji je zapravo lik iz kanadsko-američke televizijske serije iz 2008. godine.

Marta je ime koje nosi veliki broj naselja u Meksiku, bilo kao samostalno ili kao udruženo ime.

Sponzorisano:

Loading...