Ženska imena

Poreklo i značenje imena Martina

Loading...

Žensko lično ime Martina na našem podneblju i nije toliko često davano devojčicama, mada je u svetu ime popularno, a njegovo poreklo i značenje će biti opisani u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Martina 

Najverovatnija prenesena značenja imena Martina su:

„ona koja je hrabra i jaka“;

„ona koja je neustrašiva“;

„žena koja je ratnica i borbenog duha“;

„ona koja je stamena i koja je istrajna“;

„ona koja je oslonac i prijatelj u svakoj nevolji“;

„ona koja je pravedna i istinoljubiva“;

„ona koja je plemenita i koja je uvek odvažna“;

„ona koja je rođena da pobeđuje“.

Poreklo ženskog imena Martina

Loading...

Etimolozi smatraju da je ime Martina latinskog porekla, te da je moguće da je njegovo „osnovno ili korensko ime“ muško ime Martin ili Martinus, odnosno da potiče od latinske reči martinus koja ima značenje jak; hrabar; silan; snažan, neustrašiv; borben.

Ima teorija i da je ime Martina poteklo od starog latinskog ili rimskog prezimena Martinus, ili da je nastalo kao izvedenica od imena rimskog božanstva rata Marsa. 

Učestalost davanja ženskog imena Martina u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Martina nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Martina se jeste našlo u najdavanijih sto ženskih imena, i kotiralo se na 91. mestu.

U Republici Srpskoj se ime Martina takođe u 2018. godini jeste našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, i bilo je rangirano na 74. poziciji.

Loading...

U Republici Srbiji je ime Martina u 2018. godini bilo na listama od najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, te se kotiralo na skromnom 96. mestu.

Pored navedenih zemalja, ime Martina je dosta često davano pre svega za devojčice u zemljama u kojima žive katolički narodi, a najčešće jeste za žensku decu davano ime u Austriji; Nemačkoj; Italiji; Švedskoj; Danskoj; SAD-u; Finskoj; Norveškoj; Francuskoj; Engleskoj; Australiji.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Martina 

Najpoznatiji nadimci, imena od milja i umanjenice za ime Martina jesu – Mina; Minka; Tina; Marti; Martica; Mari.

Izvedena i varijantna imena od imena Martina su retka, i svedena su generalno na jezičke varijante koje su u upotrebi u zemljama u kojima je ovo ime popularno. 

Zašto odabrati baš žensko ime Martina kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Martina, koje su se proslavile u sferi umetnosti, kulture; sporta; nauke; politike, te i koje mogu da budu inspiracija za roditelje da ime daju svojim ćerkama, biće i navedene u nastavku teksta koji sledi.

Jedna od najpoznatijih ženskih teniserki svih vremena, jeste nekadašnja češka teniserka Martina Navratilova; takođe je svetski poznata bila i švajcarska teniserka Martina Higins. 

Poznata italijanska atletičarka koja je šampionka u sprintu je imena Martina Preteli; slavna češka klizačica i nekadašnja olimpijska šampionka u brzom klizanju jeste imena Martina Sablikova.

Nekada poznata slovačka teniserka se zvala Martina Suha; proslavljena nekadašnja nemačka teniserka je bila Martina Miler.

Popularna češka džez i bluz pevačica je imena Martina Barta; svetski poznata argentinska manekenka kao i glumica i pevačica jeste Martina Tini Stoesel.

Proslavljena srpska književnica i fotograf jeste Martina Malešev; poznata hrvatska pop pevačica se zove Martina Vrbos. 

Popularna hrvatska rukometašica jeste Martina Ćorković; nekada poznata španska bacačica diska jeste Martina de la Puente Pinjera.

Druga vizantijska carica i žena cara Herakliusa se zvala Martina Vizantijska; poznata američka operska pevačica sopran jeste Martina Arojo.

Popularna američka kantri pevačica, kompozitor i tekstopisac jeste Martina Makbrade; poznata katolička velikomučenica koja je živela u vreme rimskog imperatora Aleksandra Severa se zvala Martina Rimljanka.

Poznata nemačka slikarka i konceptualna umetnica jeste Martina Šumaher; svetski popularna italijanska glumica, scenaristkinja i pevačica jeste Martina Stela.

Poznata nemačka atletičarka koja je bila šampionka u skoku sa motkom jeste Martina Štruc; proslavljena slovenačka atletičarka u bacanju koplja jeste Martina Ratej.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Martina

Sveti Martin je bio poznati katolički svetac iz perioda IV veka, i po njemu je čak pet katoličkih papa odnosno poglavara Katoličke crkve, dobilo svoje „duhovno ime“.

Martina je često lično prezime u mnogim svetskim zemljama, a pre svega u Italiji; Brazilu; Venecueli i Karakasu, te su samo neke poznate ličnosti koje se prezivaju Martina – argentinski odbojkaš Federiko Martina; italijanski fudbaler Đovani Martina; irski rvač Geri Martina i mnogi drugi.

Sponzorisano:

Loading...