Muška imena

Poreklo i značenje imena Matija

Loading...

Muško lično ime Matija je dosta često ime za novorođene dečake u našoj zemlji i u regionu, mada se u nekim delovima Hrvatske, a pre svega u Dalmaciji smatra i univerzalnim imenom, odnosno daje se i devojčicama.

Značenje muškog imena Matija 

Shodno poreklu imena, izvedena su i neka prenesena značenja imena Matija, te se pretpostavlja da je ime pak vezano za onoga ko je – „poslat od Boga; koga je darovao Bog“; „onaj ko je izaslanik Božji“; „onaj ko je dugo željen i iščekivan“; „prvorođeni sin“; „željeni potomak“.

Pandan imenu Matija na našem jeziku je Bogdan ili Božidar, mada se kao slična isrodna imena navode i Dorotej; Doroteos; Teodor; Teodoros; Todor.

Ime je kalendarsko, i slavi se Sveti Matija kao zaštitnik bankara i carinika, a pre svega kao Dan republike po gregorijanskom kalendaru dana 29. novembra, a po julijanskom kalendaru dana 16. novembra. 

Poreklo muškog imena Matija 

Poreklo imena Matija je vezano za „Novi zavet“ jer se tako zvao jedan od 12 Hristovih apostola, i tvorac prvog jevanđelja, te se smatra varijantom imena Matej.

Generalno je Matija „biblijsko ime“ iz hrišćanske vere, a varijante su Matajos te kasnije i Mate; Mataja; Mateo; Mateos; Matej ili Matao.

Najverodostojnija hipoteza o poreklu imena Matija jeste ona po kojoj je ime iz staro-hebrejskog jezika, od imena Matitjahu, kao „dar od Boga“ ili „Božji dar i blagoslov“; „Jahve je darovao“. 

Učestalost davanja muškog imena Matija u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima dobijenim za kalendarsku 2018. godinu, ime Matija je bilo veoma popularno kao jedno od najdavanijih sto imena u Republici Srbiji, gde se našlo na 29. mestu liste.

U Republici Hrvatskoj, ime Matija je u 2018. godini među „top 100“ imena za dečake bilo davano kao 35. najčešće muško ime, sa čestim varijantama u ovoj zemlji kakva su imena Mate; Mateo; te Matijas; Mata; Matija.

Loading...

U Republici Srpskoj je ime Matija bilo među najtraženijih stotinu imena za novorođene dečake, i zauzelo je u 2018. godini 30. mesto.

Ime Matija nije se našlo među sto najpopularnijih za 2018. godinu u Bosni i Hercegovini, dok je u 2016. godini imalo „svoje mesto u top 100“ imena za dečake i zauzimalo je 42. mesto.

Pored navedenih zemalja, ime Matija je popularno i u Crnoj Gori, kao i u Sloveniji; Slovačkoj; Italiji; Španiji i drugim zemljama u svojim brojnim varijantama. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Matija 

Najpoznatiji nadimci od imena matija su Mate; Mata; Matko; Matin, dok su izvedena imena i jezičke varijacije Mateja; Matej; Mateo; Matis; Matan; Mateša; Marten; Martin; Martija.

Kako je pomenuto, u nekim zemljama je Matija i ime za žensku decu, a od njega su izvedena i porazimena Matić; Matijević i Matović. 

Loading...

Zašto odabrati baš muško ime Matija kao lično ime za dečaka 

Među brojnim istorijskim i savremenim ličnostima iz najrazličitijih sfera i oblasti, a koje su pak i nosioci imena Matija, i mogu biti inspiracija za roditelje, biće navedena u nastavku teksta samo i neka od najpoznatijih.

Srpski pisac i političar je bio Prota Mateja Nenadović; srpski pesnik crnogorskog porekla je Matija Bećković; slavni srpski fudbaler je Mateja Kežman; slovenački pisac je Matija Čop; poznati hrvatski vođa seljačke bune je Matija Gubec.

Poznati mađarski ili ugarski kralj i reformator je Matija Hunjadi ili Matija I Korvin; vizantijski car je Matija Kantakuzin; Hristov apostol i jevanđelista jeste Apostol Matija ili Sveti Matija apostol.

Srpski fudbaler je Matija Nastasić; poznati srpski glumac je Mateja Popović; srpski političar i diplomata je Matija Ban (po njemu je beogradsko naselje Banovo Brdo dobilo ime); hrvatski vođa bune protiv Mletačke republike je Matija Ivanić; poznati srpski slikar je Matija Rajković.

Slovenački atletičar u disciplini bacanje koplja je Matija Kranjc; bosanski kralj je bio Matija Vojsalić; hrvatski rukometni sudija je Matija Gubica; hrvatski teolog; filozof i protestant je bio Matija Vlačić Ilirik; poznati hrvatski pijanista i džez muzičar je Matija Dedić (sin vrlo slavnog pevača Arsena Dedića i pevačice Gabi Novak).

Hrvatski prosvetitelj je bio Matija Antun Relković; utemeljivač hrvatske književnosti je Matija Divković; hrvatski koreograf i reditelj je Matija Ferlin.

Poznati rimsko-nemački car je bio Matija II ili Matijaš; hrvatski putopisac i književnik je Matija Mažuranić; hrvatski sportista i vozač kanua je Matija Ljubek; hrvatski teolog i filozof  Matija Frkić; izdavač verskih knjiga je Matija Alberti Matulić. 

Poznati slovenski kompozitor je Matija Bravničar; hrvatski pomorac i ruski admiral je Matija Zmajević; hrvatski fudbaler je Matija Mišić. 

Zanimljivosti vezane za muško ime Matija

Poznati srpski pesnik i akademik Matija Bećković je rođen baš na Dan republike ili tačnije na dan Svetog Mateja, 29. novembra, a njegovo je ime usnila majka Zorka (kada joj je brat Milan koji je ubijen od strane Mađara, rekao da će da rodi sina i da ga nazove baš Matija).

Sponzorisano:

Loading...