Ženska imena

Poreklo i značenje imena Mia

Loading...

Jedno od najdavanijih i u savremeno doba najpopularnijih imena za devojčice, jeste ime Mia, za koje se smatra da je „milozvučno“, kao i da je sasvim univerzalno, te će o njegovom poreklu, te i o značenju biti više reči u redovima koji slede.

Značenje ženskog imena Mia 

Prema italijanskom poreklu imena Mia, od reči „mia“, ovo ime se „bukvalno“ prevodi kao „moja; ona koja je moja“, ali nekada i kao „posebna; jedina; ona koja pripada meni“.

Kako je i grčka reč „mea“ poslužila za „korensku“, a u poreklu imena Mia u grčkom jeziku, ona i ima takođe istovetno značenje – „moja“, pa nekada i „jedinstvena; posebna za mene“.

Neka savremena istraživanja su dala i potencijalna „prenesena značenja“ imena Mia, a neka su – „ona koja je jedina“; „jedinstvena“; „kraljica srca“; „posebna za mene“; „divna i posebna osoba“; „princeza“; „Marija koja je bezhrešna i čista“; „nevina“; „mila“; „draga i prelepa“; „svetlina“.

Poreklo ženskog imena Mia 

Prema etimolozima je ime Mia, koje je danas ime „per se“, poreklom iz latinskog jezika, i naime i jeste skraćena verzija ženskog ličnog imena Maria (a koje je posebno popularno u Italiji).

Po nekim drugim teorijama, ime Mia je nastalo od latinske (ili već italijanske reči) „mia“, te što i znači „moja“, odnosno po nekima ima najpre i grčko poreklo od reči „mea“, a koja ima istovetno značenje – „moja“.

Mada se ime Mia smatra skraćenom verzijom nekih dužih ženskih imena, danas jeste utvrđeno da može biti „osnova ili korenska reč“, a za varijacije ženskih imena koje će biti kasnije i navedene. 

Učestalost davanja ženskog imena Mia u susednim zemljama regiona i u svetu 

Popularnost imena Mia je porasla značajno u poslednjih nekoliko decenija, te se u 2018. godini, najbolje ovo lično žensko ime kotira u Republici Hrvatskoj, gde se nalazi na ubedljivom 1. mestu od sto najtraženijih imena za devojčice (i takav trend se ne menja već nekoliko godina unazad).

U Republici Srpskoj je lično ime Mia u 2018. kalendarskoj godini bilo na 12. mestu najdavanijih stotinu imena novorođenoj ženskoj deci.

Loading...

U Republici Srbiji kao i u Federaciji Bosni i Hercegovini, vlastito ime Mia se našlo u datoj 2018. godini na 25. mestu, među „top 100“ najčešćih i najtraženijih imena za žensku decu (što je vrlo i značajan porast popularnosti u odnosu na prethodnih nekoliko godina). 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Mia 

Kada se posmatraju nadimci od ličnog imena Mia, oni i nisu poznati, ali je zato samo ovo ime, ili nadimak dužih imena, ili je pak ono „korenska reč“, za brojna ženska pa i muška imena.

Najpoznatije izvedenice od imena Mia su – Miona; Milena; Milica; Mija; Milijana; Mila; Milica; Mirjana; Mirijam; Mila; Mili; Milkica; Milina; Marijana; Marija; Marina; Miriona; Marion; Maja; Mijeta; Mieta; Mariza; Marica; Marika; Ria; Pia; Tia; Sia; Klaudia ili mnoga druga imena.

Ime Mija može biti unisex ime, pa je tako i muško i žensko, a poznato je pak i kao nadimak našeg poznatog glumca Mije Aleksića. 

Zašto odabrati baš žensko ime Mia kao lično ime za devojčicu 

Loading...

Neke poznate žene koje nose ime Mia, od istorije pa sve do danas, i koje mogu biti inspiracija za davanje ovog imena novorođenim devojčicama su navedene u nastavku teksta.

Poznata američka glumica jeste Mia Farou, a njena mlada koleginica austrijskog porekla jeste i Mia Vasilkovska; hrvatska glumica i sestra tragično nastradale Ene Begović jeste Mia Begović.

Jugoslovenska i srpska pozorišna i filmska glumica jeste bila i Mia Adamović, a i njena hrvatska koleginica se zvala Mia Oremović. 

Manekenka, glumica i foto-model poreklom iz Švedske jeste Mia Nigren, a hrvatska pozorišna i filmska glumica je i Mia Krajcar.

Srpska pop pevačica je Mia Borisavljević, a poznata hrvatska pevačica je Mia Negovetić.

Američka primabalerina koja je imala srpsko-italijansko poreklo je bila Mia Čorak Slavenska, a i poznata hrvatska pijanistkinja se zove Mia Elezović.

Poznata hrvatska vaterpolistkinja i reprezentativka u ovom sportu je Mia Šimunić.

Ćerka našeg poznatog TV, filmskog i pozorišnog glumca Dragana Bjelogrlića, ali i vrlo uspešnog producenta i reditelja, zove se Mia Bjelogrlić. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Mia 

„MIA“ – skraćenica ima značenje Miami International Airport – odnosno Međunarodni aerodrom u Majamiju, Florida, SAD.

M.I.A. – skraćenica sa značenjem Missing In Action – „nestali u akciji“, i nekada se koristi u bukvalnom prevodu a nekeda u žargonu sa prenesenim značenjem.

Album „Mia Diadromi“, jeste album poznate grčke pevačice Nataše Teodoridou, u prevodu ima i značenje „Moj put“.

„Mia & Me“ – popularni je igrano-animirani film, koji je rađen u kanadsko-italijansko-nemačko-holandskoj koprodukciji, i prikazivan je kod nas 2012. godine, kao serijal za decu.

Čest izraz koji se može čuti u žargonu, jeste „mia culpa“ ili „mea culpa“ – i označava latinski ili grčki izraz sa prevodom „moja greška; moja krivica“.

„M.I.A“ – jeste umetničko ime za poznatu američku i englesku reperku, čije je pravo rođeno ime Matangi Maja Arulpragasam.

Imendani (dani imena) Mia se proslavljaju često u Engleskoj dana 2. jula, kao i u Mađarskoj dana 2. avgusta svake kalendarske godine.

Sponzorisano:

Loading...