Muška imena

Poreklo i značenje imena Mihailo

Loading...

Lično muško ime Mihailo jeste takozvano „biblijsko ime“ koje je na žalost poslednjih godina znatno izgubilo na svojoj pšopularnosti, a njegovo popreklo i značenje će biti opisani u nastavku teksta.

Značenje muškog imena Mihailo 

Najverovatnije preneseno značenje imena Mihailo jeste – „onaj koji je anđeo“; „onaj koga je poslao Bog“; „onaj koji je kao i sam Bog“; „onaj u kome je lik Božji“; „bezgrešan i bogumili“.

Pogledajmo sada poreklo imena.

Poreklo muškog imena Mihailo 

Poreklo imena Mihailo je iz staro hebrejskoh jezika od imena Micha΄el u značenju „onaj koji je kao i sami Bog.

Moguća je i hipoteza da je ime Mihailo nastalo od imena grčkog ili latinskog porekla Michael ili Mihovilo, kao i da potiče od arapskog imena Mihail. 

Učestalost davanja muškog imena Mihailo u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dostupnim statističkim podacima za 2018. kalendarsku godinu muško lično ime Mihailo nije bilo među sto najdavanijih imena u svojoj „originalnoj formi“, ni u Republici Srbiji, niti u Republici Hrvatskoj; Bosni i Hercegovini i u Republici Srpskoj.

Sa druge strane neke varijante imena Mihailo su bile dosta zastupljene u 2018. godini u napred već i pomenutim zamljama, i to su ime Mihael u Republici Hrvatskoj koje je bilo na 6. mestu po popularnosti za novorođene dečake; ime Mihajlo koje je bilo na 16. mestu u Republici Srbiji; ime Mihajlo u Republici Srpskoj se pozicioniralo na 8. mestu, te i ime Maihael koje je u B i H bilo na 65. mestu.

Ime Mihailo je bilo dosta često i rado davano muško lično ime i u nekim drugima zemljama i to pre svega u Slovačkoj; Švedskoj; Ukrajini; Francuskoj; Grčkoj; Makedoniji; Rusiji; Crnoj Gori; Engleskoj; Španiji; Mađarskoj; Nemačkoj; Australiji. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice od imena Mihailo 

Loading...

Najpopularniji nadimci, umanjenice i imena od milja za ime Mihailo jesu – Miha; Mikec; Mika; Mija; Mijo; Miko; Miki; Mikica.

Izvedena i varijantna imena od imena Mihailo su – Mihajilo; Mihael; Mikael; Mijailo; Mijalko; Mijat; Mikailo; Mikan; Mikica; Miko; Mike; Miha; Mikajlo; Mihajlo; Mihajilo.

„Jezičke varijante“ imena Mihailo jesu najčešće one koje se u svetskim zemljama razlikuju po i pisanju i izgovoru a to su – Miguel (varijanta imena na španskom i portugalskom jeziku);

Mihály (varijanta imena na mađarskom jeziku);

Michael (varijanta imena na engleskom i nemačkom jeziku);

Mikkel (varijanta imena na norveškom jeziku);

Loading...

Mikael (varijanta imena na švedskom i norveškom jeziku);

Michele (varijanta na italijanskom jeziku);

Michel (varijanta na francuskom jeziku);

Michal i Michael (varijanta na češkom jeziku);

Michal (varijanta na poljskom jeziku).

Zašto odabrati baš muško ime Mihailo kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Mihailo koje su ostavile traga u raznim oblastima nauke, kulture i umetnosti, i koje mogu biti inspirativne za roditelje da tako baš nazovu svoje novorođene dečake, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Srpski je poznati arheolog Mihailo Valtrović; poznati srpski lekar i hirurg te i učesnik Prvog svetskog rata koji je bio poznati srpski lekar i hirurg zvao se Mihailo Dunjić; slavni srpski klarinetista i saksofonista kao i vrsni kompozitor i dirigent je bio Mihailo Živanović (Mika Žuti); proslavljeni srpski filmski reditelj i producent kao i scenarista i filmski teoretičar jeste Mihailo Ilić “Ilke”; slavni srpski oficir kao i pisac, te i naučnik i prevodilac je bio Mihailo Ilić (major Ilić); poznati srpski glumac jeste Mihailo Miša Janketić; najmlađi sin srpskog princa Tomislava Karađorđevića kao i unuk  kralja Aleksandra I Karađorđevića se zove Mihailo Karađorđević.

Nekada poznati episkop SPC se zvao Mihailo Urošević; učesnik Prvog svetskog rata koji je po zanimanju bio profesor se zvao Mihailo Mika Todorović; učesnik NOB-a i poznati narodni heroj se zvao Mihailo Stojanović Puljo; borac u bitkama na Ceru i Kolubari i srpski junak je bio Mihailo Jaćević; poznati jugoslovenski narodni heroj koji je bio učesnik NOB-a se zvao Mihailo Apostolski.

Nekada veoma poznati srpski lekar koji jke bio i fudbaler se zvao Mihailo Andrejević Andrejka; bivši srpski političar koji je bio i gradonačelnik Beograda i ministar se zvao Mihailo Bogićević; poznati srpski knez koji je ubijen u atentatu na Košutnjaku 1868. godine se zvao Mihailo Obrenović; slavni vizantijski car se zvao Mihailo VIII Paleolog; poznati srpski političar i ministar se zove Mihailo Vujić; proslavljeni i poznati srpski matematičar je bio Mihailo Petrović Alas (Mika Alas); jedan od najpoznatijih srpskih naučnika i pronalazača svih vremena koji je stekao svetsku slavu i osvbojio brojna priznanja je bio Mihailo Idvorski Pupin.

Nekada veoma poznati jugoslovenski glumac, i koji je otac mladog glumca Vuka Kostića zvao se Mihailo Kostić “Pljaka”; poznati srpski televizijski i filmski reditelj se zove Mihailo Miša Vukobratović; poznati hrvatski kralj dinastije Trpimirovića se zvao Mihailo Krešimir II; nekada naš srpski veoma poznati lekar i političar se zvao Mihailo Ilić; slavni vizantijski vojskovođa je bio Mihailo Dermokait; učesnik srpsko – turskih ratova i srpski narodni heroj je bio Mihailo Katanić.

Sponzorisano:

Loading...