Ženska imena

Poreklo i značenje imena Mila

Loading...

Lično žensko ime Mila je staro slovensko ime, koje je poreklom od prideva „mio; mil; mila“, u značenu draga osoba; ona koja je dražesna, i njegovo dalje poreklo, te značenje i zastupljenost u našoj zemlji i u zemljama regiona i sveta će biti detaljnije objašnjeni u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Mila 

Najverovatnije jeste da je značenje imenma Mila – „ona koja je draga i umiljata“; „ona koja je miljenica“; „ona koja je mila i draga osoba“; „ona koja je voljena i koja je svima lako prirasla za srce“; „ona koja je posebna i jedinstvena“; „osoba koja je saosećajna i puna razumevanja“; „ona koja je plemenita i velikodušna“; „ona koja je rođenjem umilila Boga“; „Božja miljenica“; „ona koju čuva i voli Bog i ljudi“.

Iako se nekada ime Mila može istumačiti kao „ona koja je neprijatelj i koja je suparnica“; „ona koja ne voli nikoga i koja se postavlja kao svačiji rival“, malo je verovatno da baš takav prevod i značenje i odgovara ovako lepom i milozvučnom imenu za devojčice.

Pogledajmo sada poreklo ovog imena.

Poreklo ženskog imena Mila 

Kako je navedeno na početku teksta, poreklo imena Mila jeste iz staro slovenskog jezika, i to ili verovatno od prideva „mio; mila“, a mada se može pretpostaviti da je ime nastalo kao skraćenica od imena Milijana; Milena; Milina; Milica.

Moguća je i dosta verovatna i etimološka pretpostavka da je ime Mila nastalo i kao nadimak od imena Ljudmila odnosno Ludmila, kao složenica od reči „ljud; ljudi“ i prideva „mio; mila“, pa se tumači kao „ona koja je draga ljudima“; „ona koja je miljenica svakom čoveku koji je poznaje“.

Neki etimolozi pretpostavljaju da ime Mila može biti i latinskog porekla od imena Emil; Emila, te od Emilia ili Aemilus, u značenju prevoda reči „aemulus“ te i koja je bukvalno prevedena kao suparnik; neprijatelj; rival; protivnik. 

Učestalost davanja ženskog imena Mila u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima iz 2018. kalendarske godine, lično žensko ime Mila je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice zastupljeno u Republici Srbiji na 7. mestu.

U Republici Hrvatskoj za istu 2018. godinu je ime Mila bilo pak među „top 100“ najdavanijih ženskih imena, kotirano na 17. poziciji.

Loading...

U Republici Srpskoj je u datoj 2018. godini, ime Mila bilo davano ime za novorođenu žensku decu, i zauzelo je na listi od stotinu najpopularnijih imena 30. mesto, dok je pak varijanta imena Milana bila na 51. poziciji.

U Bosni i Hercegovini ime Mila je u 2018. godini izostalo sa liste od sto najviše davanih imena za svu žensku novorođenčad, dok je naima ime Amila kao potencijalna varijanta imena bilo na „odličnom“ 30. mestu liste. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Mila 

Ime Mila nema neke poznate nadimke, kao ni umanjenice i hipokoristike, dok su izvedena ili pak varijantna imena najčešće – Milona; Milana; Milijana; Milkica; Ljudmila; Mihaela; Mirela; Emilija; Emily; Amelija; Emila; Milica; Milena; Milanka; Milka; Mileva; Radmila; Milojka; Milunka; Miluna; Milisava; Milisavka; Milosava; Emilija; Miljana; Emila; Emilina.

Imena koja su izvedena od imena Mila, a muškog su roda su obično – Milo; Milan; Milija; Milisav; Mili; Milko; Milun; Miloje; Mile; Milorad; Milovan; Milomir; Milosav; Milinko. 

Zašto odabrati baš žensko ime Mila kao lično ime za devojčicu 

Loading...

Neke poznate ličnosti imena Mila, koje su bile značajne u raznim sferama života, kako u istoriji, tako i u savremeno doba, i koje mogu da budu inspiracija roditeljima da baš tako i nazovu svoje novorođene ćerke, biće navedene u nastavku teksta.

Poznata američka filmska glumica je Mila Jovović; američka glumica koja jeste poreklom iz Ukrajine, a udata je za poznatog američkog glumca Eštona Kušera jeste Mila Kunis; poznata američka pevačica je Mila Mejson; srpska filmska rediteljka je Mila Turajlić; popularna hrvatska glumica je Mila Elegović; popularna je pevačica iz Bangladeša Mila Islam (Tasiha Binte Shahid Mila). 

Poznata italijanska modna kreatorka je Mila Šon (Maria Carmen Nutrizio); hrvatska voditeljka je Mila Horvat; majka ubijenog srpskog političara i premijera Zorana Đinđića je Mila Đinđić; srpska vizuelna umetnica je Mila Gvardiol. 

Ćerka poznate srpske pesnikinje Mire Alečković se zove Mila Alečković Nikolić; Mila Ćetković je jedna od ćerki bliznakinja poznatog srpskog glumačkog para Slobode Mićalović i Vojina Ćetkovića; američka modna dizajnerka je Mila Hermanovski; bivša srpska voditeljka je Mila Štula; poznata srpska filmska producentkinja je Mila Đorđević; popularna srpska TV voditeljka koja radi na televiziji „Pink“ je Mila Ćurčić; supruga je kanadskog premijera koja je bosanskog porekla je Mila Pivnički Malruni.

Sponzorisano:

Loading...