Muška imena

Poreklo i značenje imena Milan

Loading...

Muško lično ime Milan spada u grupu slavenskih imena, te je pre svega popularno u nekim najpre slovenskim zemljama kako u našem regionu tako i u svetu, a njegovo tačno poreklo i značenje će biti navedeni u nastavku teksta koji sledi.

Značenje muškog imena Milan 

Osnovno preneseno značenje imena Milan, koje se do neke mere i poklapa sa bukvalnim prevodom, jeste – „onaj koji je sraga i mila osoba“; „onaj koga svi vole i koji je omiljen u svakom društvu“.

Međutim, ime Milan može da znači i – „onaj ko je odgovoran i vredan kao osoba“; „onaj ko je pun snage i volje da ostvari sve svoje ciljeve“; „onaj ko se trudi da uspe“; „onaj ko ima želju da bude poznat i uspešan“. 

Poreklo muškog imena Milan 

Osnovna je pretpostavka da je ime Milan poreklom od slovenske reči „mil; mio; mili“ u značenju prideva drag; dobar; mila osoba, i generalno je u pitanju „prefiks“ kojim se neko u slavenskom jeziku označava kao ličnost u imenu.

U latinskom jeziku je ime Milan poreklom od reči „milano; milane“, pa se pretpostavlja da označava osobu koja je poreklom iz grada Milana.

Kada se opet uzme u obzir potencijalno latinsko poreklo imena Milan, verovatna je i hipoteza da je ime poteklo od ličnog imena Aemilianus, te je nadimak Emilijano ili Emiliano postavljen kao „koren“ za lično ime Milan, kako u vreme Starog Rima, tako i u današnjoj savremenoj Italiji.

Nedovoljno razjašnjene i nedovoljno dokazane su i etimološke pretpostavke da je ime Milan poreklom iz obrednog hinduističkog jezika koji se naziva sanskrit, te da ima značenje onoga ko je vredan; marljiv; radan; pun ambicije i ideja; osoba koja ima i volju i želju da uspe. 

Učestalost davanja muškog imena Milan u susednim zemljama regiona i u svetu 

Statistički podaci dobijeni iz kalendarske 2018. godine pokazuju da je muško lično ime Milan bilo među najdavanijih sto imena u Republici Srbiji gde se kotiralo na 46. mestu, kao i u Republici Srpskoj gde je zauzelo 23. mesto među najdavanijim imenima za novorođene dečake.

Sa druge strane muško ime Milan je u 2018. godini izostalo sa liste od „top 100“ najtraženijih imena i u Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, mada nije isključeno da se ime daje pak dečacima sporadično, u broju koji generalno gledano nije statistički značajan.

Loading...

Ime Milan je pre svega kako je i navedeno na početku teksta popularno u svetskim zemljama koje spadaju u „slavenske“ a kakve su Rusija; Ukrajina; Bugarska; Slovačka; Češka i Makedonija, ali je rado davano u određenim jezičkim mvarijantama i diljem sveta i to u Holandiji; Španiji; Italiji; Belgiji; Nemačkoj; Kini; Japanu; Indiji; Australiji; Americi i Kanadi. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Milan 

Najpopularniji nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Milan su – Mile; Milanče; Miks; Mili; Mik; Miki; Mića; Mićko; Milanko.

Izvedena i varijantna imena od imena Milan, kako muška, tako i ženska su – Milijan; Mile; Milanče; Mileta; Milentije; Miloica; Milkan; Mikan; Milča; Milun; Milutin; Milivoje; Milija; Milko; Miloš; Miljan; Milika; Miljenko, te ženska lična izvedena imena Mia; Milša; Miljojka; Milanija; Melanija; Milena; Milanka; Minja; Milkica; Milica; Mika; Mileva; Milka; Mila; kao i Milijana; Miluna; Milojka. 

Zašto odabrati baš muško ime Milan kao lično ime za dečaka 

Neke od najpoznatijih istorijskih kao i savremenih ličnosti imena Milan, te i koje mogu da budu inspiracija roditeljima da ovako nazovu svoju novorođenu mušku decu, biće navedene u nastavku ovog teksta.

Loading...

Poznati pevač i gitarista nekadašnje jugoslovenske rok grupe „EKV“ je bio Milan Mladenović; popularni srpski gitarista i kantautor te pevač i tekstopisac je Milan Korać; poznati srpski pop i folk pevač i učesnik „Zvezda Granda“ je Milan Stanković; srpski pesnik i muzičar kao i gitarista grupa „Tamo daleko“ i grupe „Hogar“ jeste Milan Janković Satrijani; poznati srpski folk pevač jeste i Milan Topalović Topalko; pevač i klavijaturista kao i frontmen rok benda „Neverne bebe“ se zove Milan Đurđević. 

Popularni srpski glumac i voditelj je Milan Kalinić; srpski scenarista kaoi filmski i pozorišni reditelj je Milan Konjević; poznati srpski filmski reditelj i producent, kao i rođeni brat glumca Milutina Mime Karadžića je Milan Karadžić; poznati srpski kompozitor je Milan Petković; poznati srpski glumac je Milan Lane Gutović; poznati srpski mladi glumac je Milan Vasić. 

Popularni bivši jugoslovenski fudbaler i trener je Milan Živadinović; nekadašnji poznati srpski fudbaler je i Milan Obradović; srpski nekada veoma poznati košarkaš je Milan Gurović; poznati bivši jugoslovenski vaterpolo golman je Milan Gale Muškatirović. 

Slavni srpski naučnik i filozof je bio Milan Orlić; srpski kompozitor i muzički pedagog i pevač je bio Milan Mića Petrović; srpski teolog i istoričar umetnosti bio je Milan Radovanović; jedan od najpoznatijih srpskih pesnika je bio akademik Milan Rakić; svetski poznati češki književnik se zove Milan Kundera.

Poznati srpski lekar i jedan od osnivača Medicinskog fakulteta u Beogradu je bio Milan Jovanović Batut; mladi srpski lekar i perspektivni urolog je Milan Radovanović; poznata istorijska ličnost i srpski knez i kasnije i kralj Srbije je bio Milan II Obrenović.

Sponzorisano:

Loading...