Ženska imena

Poreklo i značenje imena Milica

Loading...

Žensko lično ime Milica je i danas jedno od najpopularnijih imena za novorođene devojčice kod nas, a baš se i veruje da je najviše njegovoj popularnosti u našoj zemlji, doprinelo ime i istorijske ličnosti knjeginje Milice (a u narodu poznata carica Milica), koja je bila supruga slavnog srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića.

Značenje ženskog imena Milica 

Pretpostavlja se da ime Milica ima značenje – zakon; pravilo ili red, te odredba, što će biti i bolje i opisano u delu o samom poreklu imena.

Smatra se da je korenska reč od ovog imena „mil“, pa uz dodavanje nastavka „-es“, i nastaje reč „miles“ (u grčkom jeziku), a u izvornom ili „bukvalnom“ značenju vojnik, ratnik, borac.

Iz prethodno navedenog objašnjenja, proizilazi i zaključak da se ime Milica može preneseno ipak i protumačiti u značenju – ona koja vlada; vladarka; vlastelinka; zakon; vlast; carica.

Postoji naravno i manje poznata hebrejska varijanta ovog imena, odnosno korenske reči „-mil“; te „-mil-i“, a prevodi se u značenju neko/kao onaj ko je izuzetan; umetnik; virtuoz.

U nemačkom jeziku, postoji varijanta ili korenska reč „mil-la“, koja se prevodi sa značenjem koje je dosta direktno i jasno, i glasi – marljiva; vredna; pedantna; ona koja mari za nekoga/nešto.

Engleska forma imena Milica jeste izvedena od korenske reči „mil“ i nastavka „-dred“ (pa i glasi Mildred), i ima značenje snaga koja je kontrolisana; usklađenost snage; samokontrola.

Poreklo ženskog imena Milica 

Ime Milica je poreklom iz starog srpskog jezika, i poreklom je od reči „mila“ u prevodu ona koja je draga; voljena; umiljata.

Svakako je jasno da je korenska reč ovog imena ipak „mil“, pa se tako često ime Milica i smatra umanjenicom ili pak deminutivnim oblikom reči ili slovenskog ličnog imena Mila, a kome je pak i dodat nastavak za umanjenice „-ica“.

Kada se generalno sagleda poreklo imena, ono je staro-slovensko i svakako je u njegovoj osnovi reč „mila“, od pojma „mio; mil“ u značenju – draga osoba; ona koja je omiljena; miljenica; mila; ona koja jeste rođena draga; dražesna; ona koja se nikada ne ljuti; ona koja je blage naravi. 

Loading...

Učestalost davanja ženskog imena Milica u susednim zemljama regiona i u svetu 

Posmatrano u statističkom smislu, ime Milica je u zemljama regiona na „ustaljenoj poziciji“, koju i dan danas održava, uprkos predominaciji onih kratkih i „savremenih“ imena za devojčice.

U 2018. kalendarskoj godini, ime Milica je bilo rangirano najbolje u Republici Srpskoj, gde je od sto najdavanijih ženskih ličnih imena, zauzelo odlično 4. mesto ( a statistika tu i pokazuje da se i nije menjala pozicija imena Milica, u odnosu na prethodne dve kalendarske godine);

U Republici Hrvatskoj, ime Milica u 2018. godini nije bilo zastupljeno u listi najdavanijih stotinu imena za devojčice, mada jesu poznate neke njegove varijante – Emily; Mila; Mia – ali se ova ipak danas ova imena smatraju ženskim ličnim imenima „per se“ pa nisu statistički značajna za kotiranje imena Milica;

U Bosni i Hercegovini, u prethodnoj kalendarskoj godini, lično ime Milica nije se našlo među najpopularnijih sto ženskih imena, osim nekih varijanti, ali koja su opet gledano etimološki, postala imena „sama za sebe“;

Daleko najstabilnija pozicija imena Milica, jeste u Republici Srbiji, gde se ime u 2018. godini i našlo na 11. mestu liste od „top 100“ ženskih imena, ali je generalno ime stalno dobro rangirano (iako je pretrpelo svojevrsni „pad pozicije“, jer je 2017. godine bilo na 3. mestu), a veruje se da mu je najveća popularnost bila u periodu između 2003. i 2005. godine;

Loading...

Ime Milica se često sreće i u Makedoniji; Crnoj Gori; Bugarskoj, ali i u Sloveniji gde po svojoj učestalosti obično jeste rangirano u prvih 15o najdavanijih ženskih imena.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Milica 

Najpoznatiji nadimci od ženskog imena Milica su – Mila; Mici; Micika.

Imena „od milja“ ili hipokoristike od ovog ženskog imena su obično i u rangu sa deminutivnim oblikom imena Milica – Miličica; Milkica; Milicka; Milikica; Milkica; Milena.

Najpoznatija izvedena imena od imena Milica su – Milka; Mia; Emilija; Milijana; Miljana; kao i Milana; Mikica; Mika; Miki.

Zašto odabrati baš žensko ime Milica kao lično ime za devojčicu 

Ukoliko vam nije dovoljan istoriski podatak, da je naša slavna knjeginja bila nosilac ličnog imena Milica, te da je u narodu bila poznata i kao carica Milica Hrebeljanović, u nastavku teksta će biti navedene neke ličnosti iz istorije ili savremenog doba sa imenom Milica, koje vam mogu biti pak ili razlog ili inspiracija da tako nazovete svoju devojčicu.

Poznata i prva srpska kostimografkinja i žena pisca i nobelovca Iva Andrića je bila Milica Babić.

Priznata pozorišna, filmska i TV glumica, i ćerka pisca Antonija Isakovića, zove se Milica Milša.

Srpska košarkašica koja je poreklom iz Crne Gore, nosi ime Milica Dabović.

Dve mlade i popularne pevačice, koje su se proslavile učešćem u takmičenju „Zvezde Granda“ su Milica Todorović i Milica Pavlović.

Dve poznate srpske glumice su Milica Zarić (ćerka čuvenog glumca Dragana Zarića), kao i lepa i popularna Milica Kralj (ćerka barda srpskog glumišta Petra Kralja).

Poznata srpska književnica koja je stvarala brojne romane pod pseudonimom Mir-Jam, zvala se Milica Jakovljević.

Poznata srpska TV voditeljka je imena Milica Nedić, dok je pak poznata mlada srpska pozorišna glumica Milica Mihajlović, a supruga preminulog velikog glumca Predraga Ejdusa jeste Milica Stojisavljević Ejdus (koja je u mladosti važila za najlepšu ženu Beograda).

Najpoznatiji pisac iz Crne Gore Petar II Petrović Njegoš, bio je zaljubljen u Milicu Stojadinović, takođe književnicu koja je bila kao kšer Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Srpska reprezentativka u tekvondu i osvajačica zlatne medalje u ovom sportu na OI u Londonu jeste Milica Mandić.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Milica

Poznata je narodna pesma „U Milice, u Milice duge trepavice“, koja je i danas često izvođena u prilikama kada se proslavlja imendan ili rođendan „neke Milice“.

Pretpostavka je da su sve ženek osobe imena Milica, vrlo kreativne i sasvim originalne i pune ideja, ali i da se svima njima prema imenu mogu i „pridodati“ neke sasvim slične karakterne lične crte.

Naime, svakoj je Milici važan „prvi utisak“ koji će na nekoga da ostavi; mnogo pažnje se pridaje spoljnom izgledu, ali često im je mana neodlučnost ili pak i lenjost, te iako su pune planova i pak i elana da ostvare ideje, ove osobine ih ne retko sputavaju u tome.

Milica kao osoba je smatra se ipak neko ko nije smbiciozan, ko je površan i ko nema dovoljno ili samopouzdanja ili hrabrosti da istraje u namerama koje treba da ostvari, i za koje ima potencijal.

Ženske osobe ličnog imena Milica, od zajedničkih karakternih osobina (koje su uvrežene prema istom imenu neke osobe, te i nisu nužno tačne, pa spadaju u domen zanimljivosti), imaju sklonost i da se preterano često mešaju u „tuđa posla“ i da ogovaraju druge osobe iz zavisti ili puke zabave i razbibrige.

Kada se već smatra da su neke zajedničke osobine osoba sa istim imenom Milica poznate, onda je u smislu zdravstvenih tegoba, za žene ovog ličnog imena karakteristično da imaju probleme koji se odnose na čulo vida i sluha, te takođe i na česte glavobolje i upale sinusa.

Sponzorisano:

Loading...