Muška imena

Poreklo i značenje imena Miloš

Loading...

Smatra se da je muško lično ime Miloš staro slovensko ime koje je postalo od davnina pandan i sinonim za junake i neustrašive borce, koji nikada ne odustaju i kada su sigurni da je neminovna pogibija, pa se pretpostavlja da je ime u Srbiji postalo posebno popularno po junaku Milošu Obiliću.

U nastavku pogledajmo značenje imena.

Značenje muškog imena Miloš 

Značenje imena Miloš je po pravilu isto i u bukvalnom i u prenesenom smislu, te se odnosi na onoga ko je – „nesebičan i požrtvovan“; „ko svakom daje velikodušno“; „ko je drag i dobar čovek“; „koji je svakome omiljen i koga svi vole zbog dobrote“; „ko brine uvek za dobroi svojih najdražih“; „ko je brižan i mio“; „ko je blaga i mirna osoba“; „ko se kontroliše da ne reaguje ishitreno“; „koji je uvek nežan prema svakom koga voli“. 

Sada ćemo pogledati poreklo.

Poreklo muškog imena Miloš 

Smatra se da je ime Miloš poreklom od staro slovenskog prideva „mili; mil; mio“, u značenju onaj koji je drag; dobar; voljen.

Postoji i druga hipoteza o poreklu imena Miloš koja navodi da je ime potencijalno izvedeno od imena Miroslav ili Milomir, te koje su takođe poreklom iz slavenskih jezika, i u svojoj osnovi opet imaju pridev „mil“ koji je iskorišćen kao „prefiks“ što jeste česta pojava u građenju imena u slavenskim jezicima. 

Učestalost davanja muškog imena Miloš u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statistički dostupnim podacima za kalendarsku 2018. godinu muško lično ime Miloš je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Republici Srbiji gde se našlo na 41. mestu, kao i u Republici Srpskoj gde je zauzelo 10. mesto.

U susednim državama Bosni i Hercegovini i u Republici Hrvatskoj, u 2018. godini se ime Miloš nije našlo u „top 100“ imena koja su najviše davana muškoj novorođenčadi.

Ime Miloš je u određenim jezičkim varijantama popularno ime i u nekim zemljama sveta i našeg susedstva kakve su – Crna Gora; Makedonija; Italija; Grčka; Mađarska; Češka; Slovačka; kao i Poljska; Rusija; Ukrajina; Bugarska. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Miloš 

Najpopularniji nadimci, hipokoristike i umanjenice od imena Miloš su – Miks; Miliša; Miša; Mile; Miki; Miloško; Milokica.

Izvedena i varijantna imena od imena Miloš su – Milosav; Milisav; Milutin; Milivoje; Miljuš; Milijaš; Milijan; Milun; Milija; Mišo; Miša; Miško. 

Zašto odabrati baš muško ime Miloš kao lično ime za dečaka 

Neke od najpoznatijih ličnosti imena Miloš koje mogu biti inspiracija roditeljima da tako nazovu svoje naslednike, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznati srpski fudbaler je Miloš Krasić; bivši poznati češki fudbaler je Miloš Ekert; poznati bivši srpski fudbaler se zvao Miloš Bursać; poznati srpski fudbalski golman je Miloš Vesić; kanadski teniser crnogorskog porekla se zove Miloš Raonić; srpski košarkaš koji igra u NBA ligi je Miloš Teodosić Teo; poznati srpski veslač je Miloš Vasić. 

Loading...

Istaknuti jugoslovenski književnik i esejista i predstavnik ekspresionizma je Miloš Crnjanski; srpski filmski glumac, scenarista i reditelj je Miloš Forman; mladi srpski glumac koji je veoma uspešan u Rusiji je Miloš Biković; poznati srpski glumac jeste i Miloš Samolov; srpski glumac je Miloš Timotijević kao i njegov kolega Miloš Miličević; takođe poznati naš glumac je Miloš Đuričić. 

Poznati srpski folk i narodni pevač je Miloš Bojanić; poznati jugoslovenski pevač koji je širem auditorijumu poznat pod umetničkim imenom Leo Martin jeste Miloš Jović; četnički komandant u Drugom svetskom ratu je Miloš Glišić; srpski knez i reformator Srbije je Miloš I Obrenović. 

Gradonačelnik Novog Sada i istaknuti srpski političar je Miloš Vučević; bard srpske glumačke scene bio je Miloš Žutić; srpski lekar i poznati neurohirurg koji je trenutni direktor Klinike za neurohirurgiju KCS je profesor Miloš Joković; jugoslovenski i srpski novinar je Miloš Vasić.

Poznati srpski narodni junak za koga se smatra da je u Kosovskom boju ubio turskog sultana Murata je bio Miloš Obilić (Kobilić); jugoslovenski i srpski glumac je Miloš Kandić; srpski kompozitor i pijanista kao i popularni pop pevač je Miloš Mitrovski; jugoslovenski i srpski vojni general je bio Miloš Vasić; jugoslovenski i hrvatski političar je bio Miloš Žanko; predsednik Republike Češke i poznati političar je Miloš Zeman. 

Poznati srpski filolog i filozof je Miloš Đurić; učesnici NOB-a i jugoslovenski narodnio heroji su bili Miloš Matijević; Miloš Minić; poznati srpski književnik i istoričar je bio Miloš Milojević.

Zanimljivosti vezane za muško ime Miloš

Imendan ili „dan imena“ Miloš se proslavlja pre svega u slavenskim zemljama i najčešće pominjani datumi kojima se obeležava ovo muško lično ime su 15. mart; 23. januar i 23. novembar.

Sponzorisano:

Loading...