Ženska imena

Poreklo i značenje imena Mina

Loading...

Mada je danas ime Mina popularno kratko žensko lično ime „per se“ i tako se i ono i rangira na listama, ipak se i dalje smatra da je ono zapravo nadimak ili umanjena forma od „složenih imena“ kakva su Vilhelmina; Magdalena; Magdalina; Marina; Malina; Manina; Minna; Emina; Hermina.

Značenje ženskog imena Mina 

Pretpostavljena prenesena značenja ženskog ličnog imena Mina su najverovatnije – „ona koja je prelepa“; „ona koja je sjajna kao mesečina“; „ona koja je lepa kao sjaj zvezda“; „žena neverovatne lepote“; „ona koja je ljubazna i nežna“; „ona koja ima anđeosko lice“; „ona koja je emotivna i nežna“; „ona koja je mesečeva kći“; „ona koja obasjava tamu kao i mesec i zvezde šzo obasjaju noć“.

Poreklo ženskog imena Mina 

Osnovna je etimološka pretpostavka da ime Mina jeste poreklom iz staro grčkog jezika i to kao izvedenica od muškog ličnog imena Menas, ili da je poreklom od grčke reči „mens; menas“, a u značenju mesec; zvezda; sjaj; mesečina, mesečeva mena.

Još jedna hipoteza o poreklu imena Mina jeste dosta prihvatljiva i validna i ona navodi da je ime poteklo iz germanskog jezika i da je zapravo izvedenica od imena Vilhelmina ili Minna, odnosno da može biti poreklom od nemačke reči „minna“, te u značenju vera; nada; nadanje; poveremnja; verovanje; ljubav; voljen.

Neke su pretpostavke da je ime Mina mogućeg porekla i iz francuskog jezika od reči “miene” u značenju izraz lica; lice; „faca“; ekspresivnost; emocije.

Nmeki etimolozi smatraju da je ime Mina skraćena varijanta od ličnog imena Jasmina, ili da je kao i pomenuto ime, ono zapravo nastalo od imena cveta „jasmin“.

Učestalost davanja ženskog imena Mina u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Mina nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Mina se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena, mada postoji mogućnost da je ime davano sporadično.

U Republici Srpskoj se ime Mina takođe u 2018. godini nije našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, ako se izuzme potencijalna varijanta imena koja glasi Amina i koja se našla na 54. mestu.

Loading...

U Republici Srbiji je ime Mina u 2018. godini bilo zastupljeno na listi među najdavanijih stotinu imena za svu žensku novorođenčad, i zauzelo je 41. mesto.

Ime Mina je rado davano ime za žensku novorođenčad i u brojnim zemljama diljem sveta a samo neke od njih su – Nemačka; Ukrajina; Rusija; Norveška; Švedska; Danska; Austrija; Engleska; SAD; Finska; Španija; Francuska; Japan; Persijia; Makedonija; Italija; Slovenija; Litvanija. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Mina 

Nema poznatih nadimaka, umanjenica i imena od milja za lično žensko ime Mina, jer kako je više puta pomenuto u prethodnom tekstu, ovo ime se samo po sebi smatra nadimkom ili kraćom formom nekih složenih ženskih i muških imena.

Izvedena i varijantna imena od imena Mina su najčešće – Milina; Milena; Hermina; Jasmina; Valentina; Katalina; Miljana; Milijana; Kristina; Miena; Emina; Amina; Vilhelmina; Miona; Miandora; Minna; Wilhelmina; Vilelmina; Mirjana; Milka. 

Zašto odabrati baš žensko ime Mina kao lično ime za devojčicu 

Loading...

Neke poznate ličnosti imena Mina koje su obeležile određenu sferu ili vremensku epohu, i koje mogu biti inspiracija za roditelje da ime daju svojim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Ćerka Vuka Stefanovića Karadžića, poznatog reformatora azbuke i srpskog prosvetitelja, a dok je ona bila poznata kao slikarka i spisateljica se zvala Mina (Vilhelmina) Karadžić; prelepa i svetski poznata italijanska pevačica i voditeljka jeste Mina Mazini (Ana Maria Mina Mazini).

Proslavljena srpska pevačica narodne i novokomponovane folk muzike, a i koja je poznata i po nadimku „džepna Venera“ jeste Mina (Jasmina) Kostić; proslavljena srpska pozorišna i filmska glumica jeste Mina (Mirjana) Lazarević.

Popularna španska istoričarka i književnica jeste Mina Apat (Maria Kruz Mina Apat); proslavljena holandska spisateljica jeste Mina (Wilhelmina) Kruseman.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Mina 

Mina jeste ime za naselje u Italiji, a u regiji Piemont; takođe je Mina naziv za mesto u Meksiku u saveznoj državi Nueva Leon.

Mina Harker jeste izmišljeni lik iz dela Brama Stokera o grofu Drakuli iz 1897. godine.

Mina odnosno Wilhelmina Harker jeste bila najveća ljubav popularnog vampira, a koji jeste pak i kreiran prema stvarnoj istorijskoj ličnosti, transilvanijskom plemiću i vladaru Vladu Drakulu koji je u istoriji ostao poznat kao veoma surov vladar i strašan osvetnik svojim neprijateljima.

Sponzorisano:

Loading...