Ženska imena

Poreklo i značenje imena Miona

Loading...

Žensko lično ime Miona je naše „autohtono ime“, koje je sve popularnije u današnje vreme, a njegovo značenje i poreklo su zaslužni pre svega za njegovu „ponovnu popularizaciju“, te će biti i detaljnije objašnjeni u nastavku teksta.

Značenje ženskog imena Miona 

Prema podacima o poreklu imena, Miona označava – „onu koja je draga i mila“; „onu koja je mažena i pažena“; „onu koja je razmažena“; „onu koja je mazna i umiljata“.

Neka druga pretpostavljena prenesena značenja imena su – „ona koja je čista srca“; „ona koja je sveža i lepa“; „ona koja brine o sebi“; „čistunica; pedantna osoba“; „ona koja je površna i brine samo o svojoj lepoti“; „ona koja je lepa i spolja i iznutra“; „ona koja se lepo neguje“. 

Poreklo ženskog imena Miona 

Poreklo imena Miona je iz slavenske grupe jezika, te se pretpostavlja da su moguće dve varijante.

Najpre se pretpostavlja da ime potiče od glagola „milovati“ ili prideva „mila; milo“, te označava onu koja je „mažena i milovana“ ili onu koja je „mila i draga“.

Opet prema drugim pretpostavkama, ime Miona potiče od glagola „miti; umiti; umivati“, pa se odnosi na osobu koja je pedantna i čista; koja brine o sebi; koja je marljiva i mirisna i sveža.

Generalno je najprihvatljivija pretpostavka da ime potiče od prideva „mil; mio“, te da je stari ili slavenski oblik imena nastao od Mil + na, te je zvučao Milna, pa se kasnije preevo u Miona, a jer je nekada u staroslovenskom jeziku i ženski rod prideva mio, glasio milna; milno. 

Učestalost davanja ženskog imena Miona u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za 2018. godinu, lično ime Miona je bilo među najdavanijih stotinu imena za devojčice samo u Republici Srbiji, te je zauzelo „skromno“ 71. mesto.

U ostalim zemljama regiona, odnosno u Republici Hrvatskoj; Republici Srpskoj, kao i u Bosni i Hercegovini, u minuloj 2018. godini, ime Miona nije bilo među najpopularnijih stotinu ženskih imena. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Miona 

Nisu poznati nadimci od imena Miona, dok se pretpostavlja da su moguća izvedena imena Milena ili Mila, kao i ime Mima i Mona.

Zašto odabrati baš žensko ime Miona kao lično ime za devojčicu 

Poznata mlada srpska TV i filmska glumica je Miona Marković, dok je japanska mlada pevačica i muzičarka Miona Hori; dok je Miona Bogović srpska filmska rediteljka. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Miona 

Zanimljivo je da je Miona ime za vrstu morskog puža, koji se stručno zove „Propebela miona“.

Loading...

Osobe sa ličnim imenom Miona su ljubazne ali nekada preterano samožive i sklone da se postave „uzvišeno“, te da nesvesno tako uvrede druge, međutim baš nikada iz „zle namere“.

Najbolja profesija za osobe imena Miona jeste umetnost ili prirodne nauke, one su požrtvovane i veoma praktične, te se odlično snalaze u medicisnkim naukama i psihologiji.

Spoljne odlike su za osobe imena Miona tamna kosa i krupne oči, lepo se izražavaju i veoma su „svesne sebe“ i svih svojih kvaliteta, pa se sa njima ne može lako „izaći na kraj“ jer su tvrdoglave i žele posvaku cenu da ostvare svoje „naume“.

Osobe imena Miona imaju potrebu da ogovaraju i da tračare, i retko kada se suoče sa onima koji im na neki način smetaju, pa su sklone da se pretvaraju da su preterano prijateljski nastrojene, jer su generalno odlične „glumice“, i takođe su fatalne zavodnice kada je u pitanju „suprotni pol“.

Prema numerolozima je srećan broj za osobe imena Miona broj 9 – prema ovom broju su osobe sa datim ličnim imenom vrlo kreativne i stabilne kao ličnosti; umeju da se izvuku iz svake teške situacije.

Osobe imena Miona su sklone da svoj život pretvore u rutinu, ali im to ni najmanje ne smeta, jer su generalno maštovite, pa i sve mnogo lakše podnesu kada se „povuku u neki svoj svet“.

Sponzorisano:

Loading...