Ženska imena

Poreklo i značenje imena Mirela

Loading...

Lično žensko ime Mirela je kod nas dosta retko i sporadično davano novorođenim devojčicama, ali će njegova popularnost prema statističkim parametrima biti u porastu, te će u nastavku teksta biti navedeno poreklo i značenje ovog imena.

Značenje ženskog imena Mirela

Najverovatnija prenesena značenja imena Mirela su:

„ona koja je čudesna i posebna“;

„ona koju svi vole i kojoj se svi dive“;

„ona koja je božanstvena“;

„ona koja je rođena da bude voljena“;

„ona koja je savršena i predivna“;

„ona koja je slavljena zbog svojih vrlina“. 

Poreklo ženskog imena Mirela 

Smatra se da je ime Mirela poreklom iz latinskog jezika, i da je nastalo od reči „mirare“, koja znači čudo; neverovatno; neviđeno; čudnovato; čudesno.

Moguće je da je ime Mirela nastalo i od engleske reči „miracle“ u istovetnom značenju čudo ili čudesno, ali i ode reči latinskog i engleskog porekla „admirare“ odnosno „admiration“ u značenju obožavati, diviti se.

Loading...

Neke su pretpostavke i da ime Mirela zapravo potiče iz francuskog jezika i da je izvedeno od imena Mireille, u značenju obožavana; slavljena; cenjena; voljena; ona kojoj se dive; divna. 

Učestalost davanja ženskog imena Mirela u susednim zemljama regiona i u svetu

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Mirela nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Mirela se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Mirela takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice.

U Republici Srbiji je ime Mirela u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad.

Loading...

Pored navedenih zemalja ime Mirela je rado davano i često ime za žensku novorođenčad i u brojnim svetskim zemljama, pre svega u Turskoj; Francuskoj; Engleskoj; Grčkoj; Italiji; Španiji; Rumuniji; Portugaliji; Argentini.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Mirela

Nadimci, imena od milja i deminutivne forme od imena Mirela su obični Ela; Mila; Miri; Mri; Mela.

Izvedena i varijantna imena od ženskog ličnog imena Mirela su najčešće – Mila; Milana; Majra; Marry; Meri; Mirel; Merela; Merijem; Ella; Elly; Milla; Mira; Majra; Erna; Majli.

Zašto odabrati baš žensko ime Mirela kao lično ime za devojčicu

Neke poznate ličnosti imena Mirela, koje su obeležile određenu vremensku epohu u nauci, politici; umetnosti ili sportu, te koje mogu biti inspiracija za roditelje da ime daju svojim ćerkama, biće i navedene u nastavku teksta koji sledi.

Popularna hrvatska političarka jeste Mirela Holi; poznata albanska političarka i ministarka je Mirela Kumbaro Furki.

Proslavljena bugarska atletičarka u skoku u vis jeste imena Mirela Krasimirova Demireva; poznata srpska starleta i učesnica „Parova“ je Mirela Lapanović.

Proslavljena rumunska atletičarka jeste Mirela Lavrik; grčka atletičarka koja je italijanskog porekla i poznata je kao šampionka u bacanju koplja jeste Mirela Manjani.

Popularna bosanska pevačica i rođena sestra pevača Elvira Lakovića Lake, a sa kojim je učestvovala 2008. godine na festivalu „Pesma Evrovizije“ se zove Mirela Laković; jedna od najpoznatijih bosanskih ekonomista i stručnjaka jeste Mirela Mitrašević. 

Proslavljena italijanska operska pevačica sopran jeste Mirela Freni; bosanska pevačica koja je postala prepoznatljiva tek nakon duetske numere sa reperom Buba Corelli-jem, a koja se zove „Ja te više ne volim“ jeste Mirela Rella Šalaka.

Poznata hrvatska lektorka jeste Mirela Šavrljuga; slavna srpska pozorišna i filmska glumica jeste Mirela Predojević.

Naša proslavljena srpska kik-bokserka je Mirela Barudžić; proslavljena hrvatska pozorišna i filmska glumica jeste Mirela Brekalo Popović.

 Poznata španska pevačica i glumica je imena Mirela Kabero Garsija; poznata rumunska umetnička gimnastičarka je Mirela Barbalata.

Proslavljena turska atletičarka u skoku u dalj jeste Mirela Renda; poznata rumunska rukometašica je Mirela Nichita Paša; poznata rumunska umetnička gimnastičarka je Mirela Ana Paša.

Proslavljena američka modna kreatorka je Mirela Rupic; poznata rumunska književnica i novinarka je Mirela Roznoveanu.

Nekada slavna rumunska gimnastičarka je Mirela Rusu; proslavljena rumunska ritmička gimnastičarka je Mirela Tugurlan.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Mirela

Smatra se da je ime Mirela danas najdavanije u takozvanim skandinavskim područjima, te u zemljama kakve su Danska; Švedska; Finska i Norveška, i da je generalno popularnost imena najveća u Švedskoj.

U pomenutim zemljama su varijante u jezičkom smislu od imena Mirela – Mirelle; Mirella; Mira i Mireio, te se smatraju „prvim ili srednjim imenom“ za devojčice, mada ipak u Švedskoj mogu da budu i imena za muški rod.

Sponzorisano:

Loading...