Ženska imena

Poreklo i značenje imena Mirjana

Loading...

Lično žensko ime Mirjana je jedno od naših autohtonih slavenskih imena, ali poslednjih godina je znatno izgubilo na svojoj popularnosti, jer su ga „pretekla“ kraća i milozvučna imena od kojih su mnoga zapravo i izvedena od ovog imena, i njegove su hipokoristike ili nadimci, koji su postali imena „per se“.

Pogledajmo u nastavku značenje imena.

Značenje ženskog imena Mirjana 

Kako je u osnovi imena Mirjana reč „mir“ generalno se može prihvatiti značenje imena – „ona koja je mirna i tiha“; „ona koja je blaga i nežna“; „ona koja u sebi nosi sreću i mir“; „ona koja će doneti mir ljudima“.

U prevodu reči „miriam“ sa hebrejskog jezika, postoji jedno drugačije značenje imena Mirjana – „ona koja je svojeglava; namćorasta; jogunasta“; „ona koja je nezrela i detinjasta“; „ona koja je i neozbiljna i koja se sa svakim šali“; „ona koja je tvrdoglava i uporna“; „istrajna osoba“; „ona koja se bori za sebe po svaku cenu“.

U osnovi značenja imena Mirjana, kada se uzme prevod latinske reči „mir; mira“, jeste – „ona koja je staložena i mirna“; „ona koja je blaga i spokojna“; „ona koja se ne nervira“; „ona koja je čudesna u svaklom smislu“; „savršena; neponovljiva; neprevaziđena; jedinstvena; posebna“. 

Poreklo ženskog imena Mirjana 

Osnovna je pretpostavka da je ime Mirjana poreklom iz staro-hebrejskog jezika od imena Mirjam, ili pak od reči „miriam“, ali postoje i neke hipoteze da je ime zapravo latinskog porekla od reči „mir; mira“. 

Učestalost davanja ženskog imena Mirjana u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, ime Mirjana je izostalo sa listi „top 100“ najdavanijih ženskih imena u Republici Srbiji, kao i u Republici Srpskoj; Republici Hrvatskoj, i ni malo iznenađujuće u Bosni i Hercegovini. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Mirjana 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Mirjana, te od kojih su neka postala i imena „per se“ jesu – Mike; Mila; Miro; Mire; Mirna; Miki; Mirkica; Mirka; Mikana; Mikec.

Loading...

Imena koja su izvedena ili varijantna imena od ličnog ženskog imena Mirjana su po pravilu vrlo brojna, a samo neka od njih su – Mirka; Merjem; Merima; Miroslava; Miljana; Milijana; Mijaana; Milijana; Mirijana; Mira; Marjana; Marijana; Marina; Miona; Majna; pa čak i Borjana; Biljana. 

Zašto odabrati baš žensko ime Mirjana kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti ličnog imena Mirjana koje mogu biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje ćerke, a koje su i obeležile neku epohu ili određenu životnu sferu, biće navedene u nastavku teksta.

Poznata srpska novinarka i publicista jeste Mirjana Bobić Mojsilović; srpska književnica je Mirjana Novaković; srpski filolog i književnica je Mirjana Detelić; poznata bosanska književnica i novinarka je Mirjana Kapetanović; srpska književnica i advokatica je Mirjana Pavlović; poznata srpska književnica je i Mirjana Stefanović. 

Naša proslavljena filmska, TV i pozorišna glumica i rediteljka je Mirjana Karanović; srpska glumica je Mirjana Kodžić; srpska glumica je takođe i Mirjana Nikolić; srpska scenaristkinja i dramaturg je Mirjana Lazić; slavna srpska glumica koja živi i radi u Americi je Mirjana Joković; srpska filmska glumica je Mirjana Blašković; srpska pozorišna i filmska glumica jeste i Mirjana Vačić; nekadašnja slavna jugoslovenska pozorišna i filmska glumica je Mirjana Gardinovački. 

Poznata je srpska filmska i pozorišna rediteljka Mirjana Vukomanović; jugoslovenska pozorišna i filmska  glumica je Mirjana Vukojičić; jedna od najboljih i najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih TV, filmskih i pozorišnih glumica jeste Mirjana Mira Banjac; filmski i TV montažer jeste Mirjana Mitić; srpska glumica je Mirjana Mina Lazarević kao i njena koleginica Mirjana Marić. 

Loading...

Popularna srpska rok pevačica je Mirjana Mira Mijatović; srpska balerina i koreograf jeste Mirjana Drobac; srpska turbo folk pevačica je Mirjana Petričević (umetničko Mira Kosovka); operska srpska pevačica je Mirjana Dančuo; poznata jugoslovenska i srpska modna kreatorka je Mirjana Marić; naša poznata glasovna i pozorišna glumica je Mirjana Stojanović. 

Poznata supruga predsednika SRJ Slobodana Miloševića, te predsednica političke partije JUL, političarka i pisac jeste Mirjana „Mira“ Marković; poznati srpski ekonomista je Mirjana Radović Marković; nekadašnja poznata jugoslovenska i hrvatska istoričarka i vrsna naučnica je Mirjana Gros; poznati srpski arhitekta je Mirjana Stojanović Vojnović; srpska slikarka jeste Mirjana Maoduš. 

Poznata srpska košarkašica je Mirjana Beronja; bivša jugoslovenska rukometašica je Mirjana Ognjenović; hrvatska teniserka je Mirjana Lučić Baroni; bivša jugoslovenska i srpska gimnastičarka je Mirjana Vukas; bivša srpska i jugoslovenska rukometašica je Mirjana Čikoš; srpska šahistkinja i sestra bliznakinja šahistkinje Alise Marić je Mirjana Marić Stamenković. 

To bi bilo sve o ovom imenu, nadamo se da vam je bilo korisno.

Sponzorisano:

Loading...