Muška imena

Poreklo i značenje imena Mirsad

Loading...

Muško ime Mirsad na našem podneblju nije tako učestalo i daje se dečacima samo sporadično, a njegovo poreklo i značenje će biti opisani u nastavku teksta koji sledi.

Značenje muškog imena Mirsad 

Pretpostavljena i moguća prenesena značenja muškog ličnog imena Mirsad u odnosu na hipoteze o njegovom poreklu jesu:

„onaj koji je plemenit“;

„onaj koji je pažljivi posmatrač“;

„onaj koji je uvek na oprezu“;

„onaj koji je rođen kao princ“;

„onaj koga svio tretiraju i poštuju kao kralja“;

„onaj ko je fokusiran“;

„osoba koja je pažljivi posmatrač“;

„onaj koji uči na svojim greškama“;

„onaj koji je plemenita osoba“.

Loading...

Poreklo muškog imena Mirsad 

Smatra se da je muško lično ime Mirsad poreklom iz arapske jezičke grupacije i da je izvedeno od pojma mirsad u značenju posmatrati, motriti; posmatrati; izučavati; promatrati; paziti; spaziti; zaseda, osmatranje.

Inače je manje poznata činjenica i da se reč mirsad pominje u islamskoj svetoj knjizi „Koran“, te da se prevodi kao „Bog posmatra“ ili „Gospod je u zasedi i čeka na mesto povratka“.

Moguća je i hipoteza da je ime Mirsad poreklom iz persijskog jezika od ličnog imena Mirzade, a u značenju princ; carević; plemić, vladar; plemenitog roda. 

Učestalost davanja muškog imena Mirsad u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Mirsad nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini.

Loading...

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Mirsad se nije našlo u najdavanijih sto muških imena.

U Republici Srpskoj se ime Mirsad takođe u 2018. godini nije našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, pa se može pretpostaviti da se ime davalo samo sporadično.

U Republici Srbiji je ime Mirsad u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad, pa je verovatno da je davano u statistički manje značajnom procentu.

U svetskim zemljama je ime Mirsad dosta često davano muško lično ime najviše u Indiji; SAD-u; Palestini; Turskoj; Palestini; Izraelu; Australiji.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Mirsad 

Najpopularniji nadimci, imena od milja i umanjenice od imena Mirsad su Mirzo; Mirso; Mirsa; Mirza.

Izvedena i varijantna imena od muškog ličnog imena Mirsad su najčešće – Mirzade; Mirzo; Miro; Mirza; Mirso; Mirsadin; Mirsin; Mirsudin; Mesudin. 

Zašto odabrati baš muško ime Mirsad kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Mirsad, koje su se proslavile u sportu; umetnosti, nauci ili politici i kulturi, te obeležile određenu vremensku epohu, i tako postale potencijalna inspiracija za roditelje da ime daju svojim novorođenim sinovima, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Svetski popularni košarkaš koji je igrao u najpoznatijoj „NBA ligi“, a koji je poznat i kao rođeni brat popularne pop pevačice Emine Jahović jeste Mirsad Jahović ili Mirsad Turkdžan.

Nekada slavni jugoslovenski i bosanski fudbaler je bio Mirsad Baljić; bivši popularni jugoslovenski fudbaler se zvao Mirsad Fazlagić.

Poznati bosanski političar i bivši predsednik Bosne i Hercegovine do 2015. godine je bio Mirsad Kebo; popularni bosanski pravnik i političar jeste i Mirsad Đapo.

Proslavljeni bosanski filmski i pozorišni glumac koji je kod nas postao najpoznatiji po ulozi u telenoveli „Zabranjena ljubav“, kao i u filmovima „Nafaka“ i „Cirkus Kolumbija“ jeste Mirsad Tuka; slavni jugoslovenski i bosanski vajar i slikar se zvao Mirsad Begić.

Proslavljeni srpski džudo trener jeste Mirsad Nurkić; popularni bosanski ragbista je imena Mirsad Fetić.

Brat srpskog političara Rasima Ljajića se zove Mirsad Ljajić; slavni bosanski filmski producent jeste imena Mirsad Purivatra.

Nekada proslavljeni bosanski fudbaler je bio Mirsad Hibić; takođe popularni bosanski fudbaler jeste i Mirsad Terzić.

Popularni makedonski fudbaler jeste Mirsad Mijadinoski; takođe poznati makedonski fudbaler je Mirsad Jonuz; popularni bosanski fudbaler je Mirsad Bešlija.

Slavni i poznati američki umetnik koji je bosanskog porekla je imena Mirsad Bektić; poznati švedski islamista i verski lider je Mirsad Bektašević.

Proslavljeni igrač američkog fudbala koji je bosanskog porekla se zove Mirsad Huseinović; slavni bosanski pisac, te i novinar i publicista jeste Mirsad Sinanović. 

Zanimljivosti vezane za muško ime Mirsad

„Mirsad – 1“ jeste bio naziv za bespilotnu letelicu poznatiju danas kao „dron“, a koju je napravila jedna libijska politička grupa koja je poznata kao „Hezbolah“, i to 2000. godine.

Skandal je izbio u dva navrata u periodu 2004. i 2005. godine, kada je pomenuta militaristička grupa uzurpirala izraelski vazdušni prostor, te se to smatralo pokušajem špijuniranja, i za malo dovelo do velikih vojnih sukoba.

Sponzorisano:

Loading...