Muška imena

Poreklo i značenje imena Mladen

Loading...

Muško lično ime Mladen jeste staro i tradicionalno slovensko ime te se danas takođe najviše daje u zemljama koje su za pretke imale Stare Slovene, mada mu je popularnost generalno veoma pak i varijabilna iz godine u godinu, a o poreklu i tačnom značenju imena će biti više reči u nastavku teksta.

Pogledaćemo prvo značenje imena.

Značenje muškog imena Mladen 

Preneseno značenje imena Mladen jeste najverovatnije – „onaj ko je večno mlad“; „onaj ko je mlad srcem i duhom“; „onaj ko je vitalan i krepak“; „onaj ko je detinjast“; „večiti dečak“ „onaj ko je večni mladić“; „mladoženja“; „mladenac“; „onaj ko je uvek srećan i veseo jer je zdrav i bezbrižan“; „onaj ko je često i nezreo u nekim svojim odlukama i postupcima“. 

Poreklo muškog imena Mladen 

Najverovatnija je etimološka pretpostavka po kojoj je ime Mladen nastalo od slovenskog prideva „mlad“, u značenju osoba koja je mladolika; koja je vitalna, koja ima malop godina.

Sa druge strane ime Mladen je potencijalno izvedeno ime od imena slavenskoh porekla Mladenka i Mladu, a koja se sreću kao imenau hrvatskom; bugarskom; makedonskom i slovenačkom jeziku.

Učestalost davanja muškog imena Mladen u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dostupnim statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu je ime Mladen bilo među najdavanijih sto imena za sve novorođene dečake u Republici Srbiji gde se kotiralo na 96. mestu i u Republici Srpskoj gde je ime zauzelo 75. mesto.

U istoj kalendarskoj godini, u susednim zemljama Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ime Mladen se nije našlo među sto najdavanijih muških imena, osim nekih varijanti koje su bile dobro pozicionirane, ali se ne može olako ni prevideti mogućnost da se ime dečacima davalo sporadično u procentu koji nije statistički od značaja.

Zanimljiva je i činjenica da je ime Mladen rado davano i popularno ime u susednoj Crnoj Gori i u Republici Makedoniji, kao i u nama susednim zamljama Bugarskoj i Rumuniji. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice od imena Mladen 

Loading...

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i imena od milja, ali i izvedene i varijantne forme su za ime Mladen – Mlađa; Mlađo; Mladija; Mladenčić; Mladenko; Mlađan; Mladiša; Miladin; Milanko. 

Zašto odabrati baš muško ime Mladen kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Mladen koje mogu biti inspiracija za roditečlje da tako nazovu svoje novorođene sinove, biće navedena u nastavku teksta koji sledi.

Nekada poznati i proslavljeni slovenački fudbaler se zvao Mladen Kovačević; bosanski pozorišni i filmski glumac jeste Mladen Čutura; poznati srpski fudbaler jeste Mladen Mićanović; hrvatski glumac je Mladen Šerment; proslavljeni hrvatski kompozitor i dirigent jeste Mladen Stahuljak.

Poznati bosanski ban i splitski knez se zvao Mladen I Šubić Bribirski; slavni hrvatski fudbaler se zove Mladen Bartulović; poznati hrvatski pop pevač jeste Mladen Grdović; hrvatski glumac jeste Mladen Vasary; poznati srpski političar i aktuelni ministar prosvete se zove Mladen Šarčević; hrvatski političar jeste nekadašnji profesionalni rvač Mladen Markač; poznati hrvatski pozorišni i filmski glumac jeste Mladen Barbarić; bivši pevač grupe “Prljavo kazalište” je hrvatski  muzičar Mladen Bodalec.

Poznati hrvatski glumac je Mladen Vulić; bivši bosanski fudbaler je Mladen Jurčević; hrvatski sportski novinar i komentator je Mladen Delić; poznati bosanski skijaš je Mladen Plakalović; bivši hrvatski fudbaler jeste Mladen Bartolović; poznati hrvatski je dirigent i pijanista jeste Mladen Bašić; nekadašnji poznati crnogorski košarkaš jeste Mladen Šekularac; poznati hrvatski glumac jeste Mladen Crnobrnja; nekadašnji hrvatski sportski jedriličar jeste Mladen Šutej.

Loading...

Poznati hrvatski istoričar se zvao Mladen Tomorad; slavni američki glumac koji je srpskog porekla zove se Mladen Đorđe Sekulović (Karl Malden); nekadašnji srpski fudbaler je Mladen Krstajić; slovenački filozof se zove Mladen Dolar; poznati srpski fudbaler jeste Mladen Devetak; hrvatski arhitekta je Mladen Kauzlarić; američki kompozitor bosanskog i srpskog porekla jeste Mladen Milićević.

Poznati hrvatski naučnik i hemičar je Mladen Deželić; hrvatski geolog se zove Mladen Garašić; poznati hrvatski istoričar i filozof jeste Mladen Ivezić; poznati hrvatski političar i filozof je Mladen Švarc; poznati srpski političar jeste Mladen Lukić; bivši hrvatski političar je Mladen Lorković; poznati hrvatski književnik i istoričar je Mladen Barbarić; proslavljeni hrvatski karikaturista jeste Mladen Bašić Bibi.

Poznati hrvatski košarkaš zove se Mladen Erjavec; poznati srpski fudbaler jeste Mladen Lukić; srpski rukometaš se zove Mladen Bojinović; nekadašnji hrvatski fudbaler jeste Mladen Mladenović; bivši poznati hrvatski fudbaler jeste Mladen Ramljak; poznati bosanski fudbalski golman se zove Mladen Kukrika; nekadašnji slovenski fudbaler jeste Mladen Rudonja; bivši je bugarski fudbaler i danas fudbalski trener Mladen Maho Aleksandrov Vasilev; bivši hrvatski fudbaler se zvao Mladen Pralija; bivši hrvatski fudbaler jeste Mladen Petrić.

Sponzorisano:

Loading...