Ženska imena

Poreklo i značenje imena Nada

Loading...

Lično žensko ime Nada ima veoma lepu simboliku i ono je u našoj zemlji i u nekim zemljama regiona i danas dosta popularno ime za sve novorođene devojčice, a o poreklu i značenju imena će u nastavku teksta biti nešto više reči.

Značenje ženskog imena Nada 

Preneseno značenje imena Nada je najverovatnije – „ona koja je plemenita i dobra osoba“; „ona koja je nesebična i darežljiva“; „ona koja u nešto iskreno veruje i nada se ostvarenju želja“; „ona koja je dugo očekivana ćerka“; „ona koja donosi sreću i nadu svakome ko je poznaje“; „ona koja zrači dobrotom i plemenitoišću“; „ona koja je ljubazna i draga prema svakome“; „ona koja se baš nada da će svima moći da pomogne“; „ona koja veruje u nešto bolje i veće“; „ona koja ima snagu volje i želju da donese promene i da ispuni nečija očekivanja“. 

Poreklo ženskog imena Nada 

Mada se ranije smatralo da je ime Nada izvedeno ili skraćeno ime od imena Nadežda; Natalija; Nadica; Nadina; Nadija; Nastasija ili Najdana, pokazano je da je ovo ime zapravo postalo ime za sebe i da se kao takvo i tumači i rangira na listama najpopularnijih.

Poreklo imena Nada jeste iz slovenskog jezika, najverovatnije od reči „nada; nadati se; nadanje“ u smislu nešto očekivati; u nešto verovati; nešto želeti.

Postoji međutim i jedna pretpostavka da je ime Nada poreklom iz arapskog jezika i to od imena Nadiyya, a u značenju plemenita; draga; dobra; velikodušna; ljubazna; posebna; divna; mila. 

Učestalost davanja ženskog imena Nada u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima iz 2018. kalendarske godine, lično žensko ime Nada se našlo među sto imena koja su najradije davana novorođenim devojčicama samo u Republici Srpskoj, i to na pretposlednjem 99. mestu liste.

U istoj pomenutoj 2018. godini, ime Nada nije bilo među „top 100“ najtraženijih ženskih imena ni u Republici Srbiji (ako se izuzmu varijante imena Neda ili Nađa), kao ni u Republici Hrvatskoj niti u Bosni i Hercegovini (ako se opet izuzmu varijante imena Nadina; Nađa; Najla i Naida, koje jesu bile među sto najtraženijih imena za devojčice u ovoj zemlji). 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Nada 

Mada bi se moglo pretpostaviti da su i nadimci, te tako umanjenice i imena od milja za ime Nada nepostojeći, neki od njih su pak – Nadin; Nadica; Nadinka; Nadina; Nati; Natinka; Natica.

Loading...

Izvedena i varijantna imena od imena Nada su najčešće – Nadica; Nadija; Natalija; Nadija; Nađa; Nadja; Najda; Najdana; Nastasija; Nastasa; Nastasja; Nadežda; Natalija; Nadina; Nadinka; Rada; Neda; Naida. 

Zašto odabrati baš žensko ime Nada kao lično ime za devojčicu 

Neke od poznatih ličnosti sa ovim ličnim imenom će i biti navedene u nastavku teksta, jer su pak generalno obeležile određenu životnu sferu ili period istorijskog ili savremenog doba, i koje su tu i potencijalna inspiracija za roditelje da ime Nada daju svojim novorođenim ćerkama.

Poznata bosanska pesnikinja jeste Nada Plejić; poznata hrvatska i bosanska pesnikinja i proslavljena književnica je Nada Kesterčanek Vujica; poznata je hrvatska pesnikinja Nada Galant; takođe slavna i poznata hrvatska istoričarka se zove Nada Kisić Kolanović; poznata hrvatska pesnikinja i dečiji pisac je Nada Iveljić; hrvatski poznati filolog je Nada Babić. 

Naša poznata dramska umetnica i vrsna filmska, televizijska i pozorišna glumica jeste Nada Blam; poznate hrvatske glumice su Nada Abrus i Nada Gačešić Livaković; poznata srpska glumica je Nada Vojinović; poznata hrvatska filmska i pozorišna glumica je Nada Rocco. 

Svetski poznata je italijanska pevačica umetničkog imena Nada; poznata hrvatska operska diva jeste Nada Tončić; naša poznata srpska pevačica i džez muzičarka je Nada Knežević; poznata jugoslovenska narodna pevačica i jedna od najpopularnijih interpretatorki sevdalinki  se zvala Nada Mamula. 

Loading...

Jedna od najpoznatijih bosanskih i srpskih pevačica narodne i turbo folk muzike jeste Nada Senada Topčagić; nekada veoma popularna srpska pevačica narodne muzike je Nada Obrić; hrvatska operska pevačica mecosopran jeste Nada Puttar Gold; popularna hrvatska pozorišna i filmska glumica je Nada Klašterka. 

Poznata žena učesnica NOB-a i jugoslovenski narodni heroj je Nada Dimić; poznata je hrvatska istoričarka Nada Klaić; popularna i priznata hrvatska slikarka se zove Nada Zec Ivanović; nekadašnja popularna hrvatska rukometašica je bila Nada Vučković; poznata srpska doktorka i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu je Nada Kostić; jedna od najpoznatijih doktorki sa naših prostora koja je dugo godina radila u beogradskoj „Hitnoj pomoći“ jeste Nada Macura.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Nada

Smatralo se među Starim Grcima, da je boginja ili pak „demon“ nade ili nadanja bila Elpida, koju je Zevs zarobio u kutiju i predao je na čuvanje ženi titana Elimeteja, te nadaleko poznatoj Pandori („Pandorina kutija“ sinonim za neotkrivene tajne, a koje imaju veliki loš uticaj ako se razotkriju).

No kako je Pandora bila po prirodi veoma radoznala osoba, ona je kutiju otvorila te su iz nje pak i izašli svi demoni i „pomešali se sa ljudima“, ali je na kraju ostala Elpida ili po nekima Elpis, kao nada, uteha i kao vera ljudima da ipak dobro i poštenje mogu pobediti „unutrašnje demone“.

Prema jednom drugom verovanju, Elpida je zapravo bila „demon ili duh obmane“, te je davala „lažnu nadu“, a kako je sama bila po ovom mitu slepa, ona je navodila ljude da joj „slepo veruju“ mada im je uvek davala lažna obećanja i tako bi im podstakla nadanja pa da bi na kraju uživala u njihovim patnjama, razočarenjima, bolu i nesrećama.

Sponzorisano:

Loading...