Ženska imena

Poreklo i značenje imena Nadja

Loading...

Žensko lično ime Nađa je ime sa takozvanim „dvostrukim poreklom“, shodno tome da se sa jedne strane smatra da je ime muslimanskog porekla, dok neki etimolozi pretpostavljaju staro slovensko poreklo imena Nađa.

Značenje ženskog imena Nađa 

Potencijalna prenesena znečenja imena Nađa jesu dosta nejasna i teška za objašnjenje, te neke moguće forme i značenje imena jesu – „ona koja se nada“; „ona koja nikada ne gubi nadu“; „ona koja je puna vere i nadanja“; „ona koja u nekoga ili nešto srčano i iskreno veruje“; „ona koja se uvek nada najboljem“; „ona koja je plemenita i dobra“; „ona koja je velikodušna i koja saoseća sa drugima“; „ona koja je dobra osoba i ima veliko srce“.

Poreklo ženskog imena Nađa 

Jedna od etimoloških pretpostavki o poreklu ličnog ženskog imena Nađa, jeste da je ime zapravo umanjenica ili ime od milja, a od ženskog ličnog imena Nadežda ili je pak izvedeno ili varijantno ime od imena Nada. 

Prema drugim pretpostavkama je ime Nađa poreklom iz ruskog jezika, te dakle spada u slavenska imena, i potiče moguće i od imena Nastasja ili Anastasija.

Opet pšostoje i pomenute hipoteze o poreklu imena Nađa iz arapskog jezika i to od muslimanskih imena Nadija ili Nadja, te da je ime čak moguća varijanta imena Nadiyya. 

Učestalost davanja ženskog imena Nađa u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Nađa je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo 71. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Nađa se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Nađa takođe u 2018. godini jeste našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice i zauzelo je 18. mesto.

U Republici Srbiji je ime Nađa u 2018. godini bilo zastupljeno na listi najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad i zauzelo je 18. mesto.

Loading...

Ime Nađa je bilo u 2007. godini prema dostupnim statističkim podacima, u Republici Sloveniji kotirano na 142. mestu najdavanijih ženskih ličnih imena. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Nađa 

Najpoznatiji nadimci, imena od milja i umanjenice od imena Nađa jesu – Nadinka; Nadina; Nada; Nadin; Nadija; Nadijuška; Nadjenka; Nadalina; Nadijana.

Izvedena i varijantna imena od imena Nađa jesu najčešće – Nata; Nadica; Nadijana; Nadjena; Nadijena; Nadjona; Nadijina; Nadjina; Nadjuša; Nađa; Nata; Nadalina. 

Zašto odabrati baš žensko ime Nađa kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Nađa koje su ostavile traga u nauci, umetnosti, kulturi, sportu, i koje mogu stoga biti i svojevrsna inspiracija za roditelje da ime daju svojim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Loading...

Poznata slovenska slikarka i grafički dizajner jeste Nađa Bevčar; svetski popularna i slavna ruska slikarka i grafičarka jeste Nađa Ruševa (Nadežda Nikolajevna Ruševa); slavna slovenska umetnica jeste Nađa Zgonik.

Nekada popularna i slavna jugoslovenska i slovenska alpinistkinja je bila NaĐa Fajdiga; poznata švajcarska alpska skijašica i šampionka u ski-smučanju jeste Nađa Jnglin Kamer; poznata ruska teniserka jeste Nađa Petrova (Nadežda Viktorovna Petrova).

Popularna i slavna slovenska filmska i pozorišna glumica jeste Nađa Strajnar Zadnik; poznata ukrajinska teniserka jeste Nađa Kičenok; proslavljena slovenska košarkašica je imena Nađa Mislej Božić.

Nekada slavna i veoma poznata jugoslovenska i srpska glumica, te koja je stekla svetsku slavu i postala poznata po ulogama u britanskim filmovima iz šezdesetih godina, te je zanimljivo i da je glumila u čak dva filma o Džejmsu Bondu, i to u filmovima “Iz Rusije s ljubavlju” i “Goldfinger” se zvala Nađa Regin.

Svetski popularna nemačka operska pevačica sopran i glumica jeste Nađa Michael; poznata slovenska voditeljka, kao i urednica i producent jeste Nađa Furlan Štante; poznata i veoma popularna muzičarka jeste Nađa Švara.

Nekada slavna i veoma poznata slovenska pozorišna glumica se zvala Nađa Vidmar; popularna slovenska muzičarka i poznata horska pevačica jeste Nađa Platnar; slavna francuska kompozitorka jeste Nađa Boulanger.

Nadja Marušič – Veoma poznata umetnica i ilustrator jeste Nađa Marušič; slavna ruska slikarka je bila Nađa Benois (Nadežda Leontijevna Benoa); pevačica nekada popularne slovenske grupe “Ansambel Taims” jeste bila Nađa Fabris Špacapan.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Nađa

Iako spadaju u takozvane „jezičke varijante“ od imena Nađa, u zemljama kakve su Mađarska; Rusija; Švedska i Nemačka, imaju sasvim isti i izgovor i značenje, i pišu se sasvim istovetno kao Nadja.

Imendani ili “dani imena” Nađa, se obeležavaju dana 1. avgusta i/ili 18. septembra, u mnogim svetskim zemljama, dok se pak u susednoj Republici Sloveniji imendan obeležava oba navedena kalendarska datuma.

Sponzorisano:

Loading...