Ženska imena

Poreklo i značenje imena Natalija

Loading...

Žensko lično ime Natalija je staro ili takozvano „biblijsko ime“ te spada u red hrišćanskih imena koje je moguća varijanta imena Nataša; Andreja; Andrea ili Natalina, ali će o poreklu i značenju imena nešto više reči biti u nastavku teksta koji sledi.

Pogledajmo prvo značenje imena.

Značenje ženskog imena Natalija 

Najverovatnije je da je preneseno značenje imena Natalija neko od sledećih – „ona koja je rođena da bude srećna i radosna“; „ona koja se slavi kao sam Hrist“; „ona koja je miljenica Božja još od svog rođenja“; „ona koja je predodređena za velike uspehe i sreću u životu“; „srećnica; nevina; čestita; milosna; bezgrešna“; „dar od Boga“; „plemenita i dobročiniteljka“. 

Poreklo ženskog imena Natalija 

Pretpostavka etimologa je da ime Natalija jeste poreklom iz latinskog jezika, ili od imena Natalia ili Natalis ili pak od reči „natalis“, u značenju „dan Hristovog rođenja“; rođendan; dan za slavlje ; Božić; dan za radost; rađanje; novi život.

Generalno je poznato da je u slavenskim zemljama čest pandan imenu Natalija, ako se uzme u obzir ova hipoteza o poreklu, neko od sledećih imena – Božana; Bogdana; Božidarka; Kristina; Hristina; Magdalena; Magdalina; Marija koje su povezane sa „rođenjem Hrista“, sa verom ili sa „Majkom Božijom“. 

Učestalost davanja ženskog imena Natalija u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dobijenim statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Natalija je bilo popularno, a i našlo se među sto najdavanijih imena za sve novorođene devojčice u Srbiji gde je zauzelo 29. mesto, i u Republici Srpskoj gde se ime kotiralo na 57. mestu.

U istoj 2018. godini ime Natalija se nije našlo u „top 100“ najtraženijih imena za žensku decu u Republici Hrvatskoj kao ni u Bosni i Hercegovini, pa je pretpostavka da se ime davalo samo sporadično u procentu koji nije statistički od značaja. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Natalija 

Najpopularniji nadimci, imena od milja i deminutivne forme od imena Natalija su obično – Nati; Nata; Neti; Nani; Natica; Natinka; Natanja; Natka; Natalja; Natališka; Natalina; Nija; Natalik.

Loading...

Izvedena i varijantna imena od imena Natalija su – Natalie; Natalina; Nata; Nati; Natja; Natka; Natasja; Natascha; Nataška; Natašija; Nataša; Natašenjka; Nadija; Nađa; Natalia; Natina.

Neke od varijanti imena Natalija u svetskim jezicima su – Нatáлия (u ruskom jeziku); Nathalie (u francuskom jeziku); Natália (u slovačkom jeziku).

Zašto odabrati baš žensko ime Natalija kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti koje su nosioci imena Natalija, a koje su pak i obeležile određene životne sfere ili su ostavile traga u određenim vremenskim razdobljima, pa mogu tako biti primer i baš i inspiracija roditeljima da ime daju svojim mezimicama, biće navedene u nastavku ovog teksta.

Poznata ukrajinska atletičarka je Natalija Dobrinska; slavna litvanska alpska skijašica i takmičarka u biatlonu i ski-trčanju je Natalija Kočergina; poznata mlada srpska teniserka je Natalija Kostić; popularna ruska šahistkinja se zove Natalija Andrejevna Pogonina; austrijska bacačica koplja i paraolimpijka je Natalija Eder; poznata kazahstanska sportistkinja je Natalija Ribakova; poznata makedonska odbojkašica je Natalija Todorovska; slavna španska atletičarka je Natalija Rodrigez; poznata slovenska fudbalerka se zove Natalija Golob; slavna litvanska atletičarka je Natalija Pilušina.

Slavna ruska princeza koja je bila ćerka ruskog cara Petra Velikog se zvala Natalija Petrovna; supruga princa Mirka Petrovića Njegoša i crnogorska princeza je bila Natalija Petrović Njegoš (devojačko ime joj je bilo Natalija Konstantinović); poznata rano-hrišćanska svetiteljka iz IV veka je bila Natalija Nikomidijska; srpska knjeginja i kraljica koja je bila supruga srpskog kralja Milana II Obrenovića kao i majka kralja Aleksandra I Obrenovića se zvala Natalija Obrenović.

Loading...

Poznata ruska slikarka i ilustrator, kao i pisac i kostimograf je Natalija Sergejevna Gončarova; poznata srpska slikarka iz perioda XX veka je Natalija Cvetković; poznata ukrajinska političarka i pravnik je Natalija Poklonska.

Popularna ruska pevačica se zove Natalija Iljinčina Glukoza; poznata srpska glumica se zove Natalija Vlahović Čuljković; poznata američka filmska glumica srpskog porekla je Natalija Nogulić; engleska pevačica i glumica je Natalija Tena; popularna španska pevačica i glumica se zove Natalija Sančez Molina; svetski poznati top-model i slavna ruska manekenka jeste lepotica Natalija Vodijanova.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Natalija 

Imendani ili „dani imena“ Natalija se obeležavaju u nekim svetskim zemljama u toku kalendarske godine, i to obično 8. septembra; 1. decembra i 27, jula.

Po numerološkim proračunima, srećan broj za osobe Natalija je broj 1 – to su osobe koje su veliki individualisti i borci, i vole da su „svoje i nezavisne“; one su svesne sebe i vole da su „u centru pažnje“, ali su generalno vrlo i uspešne i ostvarene kako na privatnom tako i na profesionalnom životnom polju.

Natalija Tovar Tovar je ime za naselje u Meksiku u saveznoj državi Gvanahuato, u kome je po statističkim podacima iz 2010. godine živelo svega 18 stanovnika.

Sponzorisano:

Loading...