Ženska imena

Poreklo i značenje imena Nataša

Loading...

Žensko lično ime Nataša spada u grupu slovenskih i tradicionalnih imena, i ovo je jedno od retkih imena za devojčice za koje je utvrđeno da je imalo jednu stabilnu popularnost tokom više godina.

Značenje ženskog imena Nataša 

Najverovatnije preneseno značenje imena Nataša jeste prema hipotezama o poreklu – „ona koja je donela sreću svojim rođenjem“; „ona koja se slavi kao miljenica roditelja“; „ona koja je dugo željena i iščekivana“; „ona kojoj je Bog darovao rođenje“; „ona koja je mila i draga Bogu“; „ona koja je rođena na veliki dan ili praznik“; „ona čije je rođenje važno i obeležiće neko vreme koje sledi“; „ona koja je rođena da se stalno smeje i raduje“; „bogumila, srećnica“.

Poreklo ženskog imena Nataša 

Osnovna je pretpostavka da žensko ime Nataša potiče iz latinskog jezika i to od reči „natalis“, a u značenju dan rođenja; rađanje; rođendan, datum rođenja; imendan.

Smatra se da pomeunta reč „natalis“ jeste zajednička „korenska latinska reč“ i za ime Nataša i za ime Natalija, i da može da označava dan Hristovog rođenja ili Božić, te je kod nas pandan za oba imena Božana; Bogdana; Bogda; Boguna.

Jedna takođe validna etimološka hipoteza navodi da je ime Nataša poreklom iz staro slovenskog jezika i da je pre svega poreklom od ruskih tradicionalnih imena kao izvedenica, i to najčešće od imena Natalija.

Učestalost davanja ženskog imena Nataša u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Nataša nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Nataša se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Nataša takođe u 2018. godini jeste ipak našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, te je zauzelo 42. mesto.

U Republici Srbiji je ime Nataša u 2018. godini bilo zastupljeno na listi najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, te se kotiralo na skromnom 82. mestu.

Loading...

Ime Nataša je veoma često i rado davano ime i u nekim svetskim zemljama, svakako u određenim jezičkim varijacijama, a najpoznatije je i najrađe davano devojčicama u Crnoj Gori; Makedoniji; Bugarskoj; Grčkoj; Italiji; Rusiji; Ukrajini; Slovačkoj; Češkoj; Litvaniji; Letonij; Sloveniji. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Nataša 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i imena od milja za žensko lično ime Nataša jesu – Nalika; Nataška; Natašenjka; Nety; Naty; Natalina; Nata; Taša; Nati; Nali.

Izvedena i varijantna imena od imena Nataša su po pravilu – Natalija; Nadalina; Nada; Netina; Naty; Anastasija; Nataly; Tanja; Staša; Natalja; Nevena; Nina; Neva; Nena; Maša. 

Zašto odabrati baš žensko ime Nataša kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Nataša koje su obeležile određeni period istorije ili pak savremenog doba, te koje mogu biti inspiracija za roditelje da ovo ime daju svojim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Loading...

Prelepa i poznata je srpska manekenka, te i jedna od takmičarki na izboru za “Miss Srbije”, a danas uspešna kreatorka jeste Nataša Šavija; proslavljena srpska pozorišna, kao i filmska i televizijska glumica jeste Nataša Ninković.

Prelepa i popularna srpska pop pevačica koja ima i nadimak „Panonska Barbika“ se zove Nataša Bekvalac; poznata srpska odbojkašica jeste Nataša Krsmanović; nekada slavna jugoslovenska i srpska kajakašica je bila Nataša Dušev Janić.

Veoma harizmatična i poznata srpska voditeljka i po profesiji zapravo glumica jeste Nataša Miljković; popularna srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica jeste Nataša Marković; proslavljena srpska pozorišna i filmska glumica jeste Nataša Šolak.

Popularna srpska narodna i folk pevačica se zove Nataša Đorđević; poznata srpska pozorišna i filmska glumica jeste Nataša Balog; poznati stručnjak i profesorka Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu jeste Nataša Gospić.

Proslavljena belgijska muzičarka koja izvodi po pravilu neke afričke narodne pesme se zove Nataša (Natascha) Atlas; žena poznatog srpskog političara Vuka Jeremića koja je nekada radila kao voditelj i urednik informativne emisije “Dnevnik” na RTS-u se zove Nataša Jeremić.

Poznata i slavna beloruska teniserka jeste Nataša (Natasha) Zvereva; poznata mlada srpska košarkašica je imena Nataša Kovačević; popularna britanska glumica se zove Nataša Kolins.

Nekada veoma poznata i slavna srpska baletska igračica je bila Nataša Bošković; popularna kanadska pop pevačica je imena Nataša Sen Pjer; prelepa i slavna kolumbijska glumica se zove Nataša (Natasha) Klaus.

Poznata američka filmska glumica koja je australijskog porekla se zove Nataša (Natasha) Hejnstridž; slavna srpska umetnica i slikarka jeste Nataša Šavija; popularna grčka je pop i etno pevačica jeste imena Nataša Bofiliju.

Svetski popularna i poznata britanska muzičarka i  pevačica jeste Nataša En Bedingfild (Natasha Anne Bedingfield); slavna engleska filmska glumica je imena Nataša Makelhon; popularna srpska šahistkinja i velemajstor jeste Nataša Bojković.

Sponzorisano:

Loading...