Ženska imena

Poreklo i značenje imena Nela

Loading...

Žensko lično ime Nela je sve do XX veka bilo isključivo skraćenica ili pak nadimak od imena Danijela, ali se u ekspanziji kratkih i milozvučnih savremenih imena, pojavilo kao ime „per se“, te će u daljem tekstu biti objašnjeno njegovo poreklo i značenje.

Značenje ženskog imena Nela 

Smatra se da je preneseno značenje imena Nela, izvedeno od značenja imena Danijela, pa može da se pretpostavi da je u pitanju neka od sledećih varijanti, te da je devojčica ovog imena – „ona koja je lepa kao dan“; „ona  koja je svakodnevna radost“; „ona koja je poslata kao Božji sudija“; „ona koja veruje da samo Bog može da sudi i oprašta“; „ona koja je rođena kao najvažnija“; „ona čije je rođenje ulepšalo dan“; „ona koja je donela svetlost u svaki dan svojim rođenjem“. 

Poreklo ženskog imena Nela 

Kako je napred i navedeno, pretpostavka je da je ime Nela nastalo kao nadimak ili hipokoristika od imena Danijela, ili pak od imena Antonela, Minela; Sanela; Kornelija; Marinela; Izabela.

Prema najverovatnijem poreklu imena Nela od navedenog ličnog imena Danijela, a koje potiče iz staro-hebrejskog jezika (Daniyyel), i ima značenje „moj je sudija samo Bog“.

Opet u našem podneblju, pretpostavka jeste da ime Danijela, pa tako i izvedeno ime Nela, ima poreklo od reči „dan“, te je značenje vezano za one devojčice koje su rođene na određeni dan ili pak koje su rođene danju. 

Učestalost davanja ženskog imena Nela u susednim zemljama regiona i u svetu 

Ime Nela prema statističkim podacima za 2018. godinu, nije bilo na listama od „top 100“ najviše davanih ženskih imena ni u Republici Srbiji, niti u Republici Srpskoj; Republici Hrvatskoj; Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Neke varijante imena su zastupljene u napred pomenutim zemljama, kakve su Nola; Lena; Nejla i Danijela, ali one nisu navedene po svojoj popularnosti, jer su samo oblici imena Nela.

Zanimljivo je da je ime Nela kao samostalno lično ime dosta zastupljeno u Češkoj i Slovačkoj, te i u Portugaliji i Španiji. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Nela 

Loading...

Nadimci od imena nela nisu poznati, dok su neka izvedena imena i jezičke varijacije – Nelly; Neli; Nelina; Lena; Nola; Nejla; Najla; Neila; Nelica; Nelina; Sanela; Minela; Mirela; Marinela; Danijela; Antonela i tako dalje.

Zašto odabrati baš žensko ime Nela kao lično ime za devojčicu 

Poznate žene koje mogu biti inspiracija roditeljima, da svojim mezimicama daju ime Nela, biće navedene u nastavku teksta.

Aktuelna ministarka pravde u Vladi Republike Srbije je pravnica Nela Kuburović, koja je pak i svojim poreklom iz susedne Bosne i Hercegovine.

Popularna srpska TV, pozorišna i filmska glumica je Nela (Danijela) Mihailović; nekad poznata jugoslovenska i hrvatska komičarka je bila Nela Eržišnik (pravo ime Nevenka Maras); poznata i priznata srpska pop-folk pevačica je Nela Vidaković. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Nela

Loading...

Prema numerološkim tumačenjima, srećan broj za osobe sa imenom Nela je broj 5, te označava da su ovakve osobe – slobodoumne, vrlo inteligentne i obrazovane, avanturisti i veliki romantici.

Osobe imena Nela su pored svega navedenog veoma sklone da maštaju i da ostvaruju svakojake i zanimljive ideje i planove; nemaju predrasuda i mogu da se prilagode svakoj situaciji na neki baš sebi svojstven način.

Prema numerološkim tumačenjima za ime Nela je karakteristična duhovitost i šarmantnost, te ove osobe rado brinu za druge, sklone su da plemenito i velikodušno pomažu svakome.

Ono što jesu karakterne mane osoba sa imenom Nela, pre svega podrazumeva jedan nivo sasvim neozbiljnog i neodgovornog ponašanja, kao i lakomislenost i brzopletost u odlučivanju, što može i da bude sputavajući faktor u napredovanju u karijeri.

Kada je u pitanju emotivni aspekt, osobe sa imenom Nela ne vole dosadu u vezi ili braku, te ako nemaju nekog partnera koji im je intrigantan i koji je uvek spreman na njihovo pak nepredvidivo ponašanje, te i koji im uskraćuje zabavu i nuzbuđenja, one bez razmišljanja „kreću dalje“.

Sponzorisano:

Loading...