Muška imena

Poreklo i značenje imena Nemanja

Loading...

Muško lično ime Nemanja jeste staro i tradicionalno srpsko ime koje je slovenskog porekla, te će njegovo bliže poreklo i značenje biti detaljnije opisani u nastavku teksta koji sledi.

Značenje muškog imena Nemanja 

Pretpostavljena prenesena značenja imena Nemanja su različita, te su najpre kod Starih Slovena davana deci sa ciljem da se od njih „odbiju bolesti i zli duhovi“ – „onaj koji je ružan i koji je bedan“; „onaj koji nema ništa što mu se može uzeti“; „onaj koji je siromašan i koji nije valjan“; „onaj koji je ubogi i ružan“.

Međutim, postoje i još neka značenja imena Nemanja, koja su proistekla iz iste potrebe da se novorođena deca „zaštite“ a takva su – „onaj koji je opasan i koji svakom zlu staje na put“; „onaj koga se treba kloniti“; „onaj koji se bori sa nemanima“; „onaj koji je sam po sebi kao aždaja“; „onaj koji će uništiti zlo i bolest“; „onaj ko je hrabar i opasan“; „onaj koji će doneti bolest ili siromaštvo svakome ko pokuša da ga povredi“; „onaj koji je zao i veoma grub kada mu se neko zlo biće zameri“.

Svakako je jedno od značenja imena Nemanja koje nije popularno među roditeljima, i ono po kome je to – „onaj koji je siromašan i koji nema ništa“; „onaj koji je uboga i bedna osoba“; „onaj koji je mušenik i jadnik“; „onaj koji nema nikakve kvalitete“; „onaj koji živi u nemaštini“; „onaj koji nema ništa da ponudi drugima“; „onaj koji nema novca“. 

Poreklo muškog imena Nemanja 

Smatra se da je ime Nemanja poreklom iz staro slovenskog jezika i da je nastalo od reči „maniti; manuti se“ u smislu odustati od nečega; manuti se nečega; ne pridavati značaja; ostaviti nešto.

Takođe postoji i pretpostavka da ime Nemanja potiče od slovenske reči „mamiti“ kojoj je dodata negacija, te da označava ne uzimati; ne prisvajati; ne davati; ne manisati, ne brinuti, ne imati.

Ima pretpostavki da je ime Nemanja izvedeno ili „složeno“ ime od reči „ne“ i glagola „imati“ pa je dobilo značenje nemati; ne posedovati; nemaština; nemanje; siromaštvo; nemaština; besparica; beznađe; jad i čemer.

Hipoteza koja je takođe potekla po etimolozima iz staro slovenskog jezika, jeste ta da je lično ime Nemanja zapravo poreklom od reči „neman“ u značenju aždaja; ala; čudovište.

Postoje i verovanja da je ime Nemanja poteklo iz staro grčkog jezika i da u prevodu označava pak nešto što je verovatno; ostvarivo; moguće; mogućnost; izbor; nešto dobro i lako rešenje.

Ista etimološka hipoteza koja pretpostavlja poreklo imena Nemanja iz grčkog jezika, navodi da je ono poteklo od imena grčkog boga osvete i pravde koji se zvao Nemesys, te koji je zapravo štitio ljude od neke nepravde, osuda; optužbi i sličnih nepravdi koje bi ih zadesile. 

Loading...

Učestalost davanja muškog imena Nemanja u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Nemanja nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Nemanja se nije našlo u najdavanijih stotinu muških imena, pa se pretpostavlja da se dečacima davalo sporadično.

U Republici Srpskoj se ime Nemanja u 2018. godini jeste našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, te je zauzelo 26. mesto.

U Republici Srbiji je ime Nemanja u 2018. godini bilo zastupljeno na listi najdavanijih stotinu imena za svu mušku novorođenčad, pa je bilo rangirano na 36. poziciji.

Pored navedenih zemalja, ime Nemanja je bilo rado davano muško ime i u Makedoniji; Rusiji; Bugarskoj; Rumuniji; Crnoj Gori; Mađarskoj; Sloveniji.

Loading...

U Australiji je ime Nemanja po statističkim pokazateljima za kalendarsku 2000. godinu, bilo na 372. poziciji među najradije davanim muškim imenima, prevashodno jer u ovoj zemlji živi i radi veliki broj migranata iz našeg podneblja. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice od imena Nemanja 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i imena od milja za muško lično ime Nemanja su – Nemke; Neša; Nele; Nemanjica; Nemko; Nemiška; Manja.

Izvedena i varijantna imena od imena Nemanja nisu česta i nama nisu poznata, mada su moguće svakako neke „jezičke varijacije“ u raznim zemljama sveta u kojima je ime popularno. 

Zašto odabrati baš muško ime Nemanja kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Nemanja koje mogu biti inspiracija za roditelje, i koje su obeležile određeni period u istoriji ili savremenom dobu, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Neki od najpoznatijih srpskih košarkaša imena Nemanja jesu – Nemanja Aleksandrov; Nemanja Protić; Nemanja Bezbradica; Nemanja Dangubić; Nemanja Jaramaz; Nemanja Bjelica i Nemanja Kovačević.

Poznati srpski političar se zove Nemanja Šarović; proslavljeni srpski rege muzičar je Nemanja Kojić Kojot.

Poznati srpski fudbaler jeste Nemanja Kojić; takođe proslavljeni srpski fudbaler je Nemanja Gudelj; još neki poznati srpski fudbaleri su i Nemanja Rnić; Nemanja Bilbija; Nemanja Vidić.

Popularni mladi folk i pop pevač koji se proslavio učešćem u takmičenju „Zvezde Granda“ jeste Nemanja Nikolić; takođe popularni mladi srpski pop i folk pevač iz „Zvezda Granda“ jeste Nemanja Stevanović; proslavljeni srpski violončelista je Nemanja Stanković.

Sponzorisano:

Loading...