Ženska imena

Poreklo i značenje imena Nevena

Loading...

Žensko lično ime Nevena spada u staro slovenska ili naša autohtona imena, koja su davana deci da bi se ona na neki način zaštitila od bolesti i „zlih duhova“, te je ime danas do nekle oslabljene popularnosti i u našoj zemlji i u regionu.

Pogledajmo u nastavku teksta značenje imena.

Značenje ženskog imena Nevena 

Preneseno značenje imena Nevena jeste najverovatnije – „ona koja je lepa i zdrava“; „ona koja je nežna kao cvet“; „ona koja je puna mladosti i koja je živahna i radosna“; „ona koja ima jedan večni mladalački duh usebi“; „ona koja je srcem mlada i koja duhom ne može da ostari“; „ona koja neće nikada biti bolesna i tužna“; „ona koja je srećna i vesela kao mladi cvet“. 

Poreklo ženskog imena Nevena 

Poreklo imena Nevena je iz staro slovenskog jezika, i smatra se da je nastalo od imena za cvet „neven“ koji je sa jedne strane lekovita biljka, te označava potrebu da se deci da jedno „zaštitno“ ime, dok je opet u pitanju lep cvet, pa deca treba da su nežna i lepa poput cveta.

Neki etimolozi smatraju da je ime Nevena nastalo pak „negacijom“ slovenskog glagola „venuti; uvenuti“, pa se prevodi kao „ona koja ne vene“ u smislu ona koja je zdrava; večito mlada i čila; ona koja je oličenje lepote i jedrosti. 

Učestalost davanja ženskog imena Nevena u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima dobijenim za kalendarsku 2018. godinu, ime Nevena se našlo među sto najdavanijih ženskih ličnih imena svim novorođenim devojčicama u Republici Srbiji gde je bilo kotirano na 54. mestu, kao i u Republici Srpskoj gde se našlo na 73. mestu pomenute liste.

U Republici Hrvatskoj, kao i u Bosni i Hercegovini, u datoj 2018. godini se ime Nevena nije pak našlo među „top 100“ najpopularnijih ženskih imena, ali se pretpostavlja da se ime davalo samo i sporadično, te da nije dostiglo taj statistički značajan procenat da bi se rangiralo među sto najviše traženih imena. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Nevena 

Među najpopularnijim nadimcima, umanjenicama i hipokoristikama od imena Nevena su – Nena; Nevenica; Nensi; Nevenče; Nenika; Nenica; Neuška; Nenina.

Loading...

Izvedena i varijantna imena od imena Nevena su – Nevenka; Nevijana; Neona; Nenica; Nenuška; Nena; Nija; Neja; Necka; Nacka; Nedina. 

Zašto odabrati baš žensko ime Nevena kao lično ime za devojčicu 

Poznate ličnosti imena Nevena, koje mogu biti inspiracija za roditelje koji žele da svojoj deci pak daju ovo lepo i autentično ime, te koje su i obeležile određenu vremensku epohu ili se istakle baš u nekoj od oblasti života i rada, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Naša veoma poznata televizijska voditeljka je Nevena Madžarević; bivša srpska manekenka i pevačica grupe „Models“ jeste Nevena Adžemović; popularna bugarska filmska glumica se zove Nevena Kokanova; mlada i sve poznatija srpska pop pevačica je Nevena Božović; poznata mlada bugarska je pop pevačica jeste Nevena Coneva; naša mlada filmska i televizijska glumica se zove Nevena Ristić; srpska manekenka i bivša učesnica izbora za “Miss Sveta”, održanog 2008. godine je Nevena Lipovac; poznata srpska političarka se zove Nevena Karanović. 

Poznata je srpska alpska skijašica imena Nevena Ignjatović; poznata bugarska atletičarka je Nevena Mineva; austrijska sportistkinja i poznata takmičarka u tekvondou je Nevena Lukić; bivša poznata hrvatska atletičarka te olimpijska šampionka u skoku u vis je bila Nevena Lenđel; poznata sportistkinja koja je srpski fudbalski golman se zove Nevena Damjanović; bivša engleska profesionalna igračica bridža jeste Nevena Senior Deleva; poznata je srpska košarkašica Nevena Jovanović.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Nevena

Loading...

Mada je pomenuto da se ime Nevena u poslednje vreme u Republici Hrvatskoj daje samo povremeno, ipak se u ovoj susednoj zemlji obeležava svake kalendarske godine imendan ili „dan imena“ Nevena, i to datuma 11. januara.

Prema tumačenjima numerologa srećan broj za osobe imena Nevena jeste broj 4 – ovakve osobe su veoma oprezne i retko kome ukazuju poverenje, i uvek su sklone da trezveno i logički razmisle i da emocije „ostave po strani“ kada su u pitanju neke važne životne odluke.

Sa druge strane, osobe imena Nevena su vrlo saosećajne i plemenite, pa velikodušno pomažu svakome ko je u bilo kakvoj vrsti nevolje, kulturne su i veoma lepih manira, dostojanstvene i baš obrazovane, mada često i lepe spoljašnjosti; osobe ovog imena su po prirodi tihe i nenametljive ali uvek na jedan lak i čestit način uspevaju da ostvare sve svoje planove i ideje, bez potrebe da imaju bilo kakav „agresivan i napadan“ nastup.

Osobe imena Nevena, od zdravstvenih tegoba jesu po pravilu sklone urogenitalnim i pak nervnim poremećajima, pa tako jeste često da imaju visoko rizične trudnoće ili da pate od depresije ili pak od nesanice.

Sponzorisano:

Loading...