Ženska imena

Poreklo i značenje imena Nika

Loading...

Danas je žensko lično ime Nika jedno od najpopularnijih kratkih i univerzalnih imena za sve novorođene devojčice, koje je rado davano i kod nas, i u regionu i svetu, a njegovo poreklo i značenje će biti navedeni u nastavku teksta koji sledi.

Ukoliko ste ljubitelj popularnih imena, Nika je pravi izbor u svakom slučaju!

Značenje ženskog imena Nika 

Pretpostavljeno preneseno značenje imena Nika jeste:

„ona koja je rođena pobednica“;

„ona koja je jaka i borbena“;

„ona koja ume da se izbori za sebe“;

„ona koja nikada ne odustaje“;

„ona koja je uporna i istrajna“;

„ona koja je rođena da bude lepa i savršena kao boginja“.

U slavenskim narodima je postojalo pravilo da se ime Nika daje deci koja su rođena da budu zaštićena od svega i da „pobede“ bolesti i svako zlo i nevolje, 

Poreklo ženskog imena Nika 

Loading...

Smatra se prema etimološkim hipotezama da je ime Nika poreklom iz staro grčkog jezika, ili pak da ima i neke persijske korene, i ime je grčke boginje pobede koja se zvala Nika, te ima značenje pobednica; boginja; ona koja je borbena; ona koja je slavna i hrabra.

Moguća je i hipoteza da ime Nika potiče iz slavenske grupe jezika, gde je najpre izvedeno ili je skraćeno ime od ruskih ženskih imena Agafonika ili Agafonka, mada je moguće i da je ime nastalo od muškog imena Agafonik.

Ime Nika je možda varijanta od muških ličnih imena Nikola; Niko; Nikolaj; Nikolas, mada se nekada smatra da su ova imena zapravo nastala od imena Nika, kao „korenskog imena“.

 Učestalost davanja ženskog imena Nika u susednim zemljama regiona i u svetu

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Nika jeste bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo 93. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Nika se jeste našlo u najdavanijih sto ženskih imena, te je bilo rangirano na 5. poziciji.

Loading...

U Republici Srpskoj se ime Nika takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice.

U Republici Srbiji je ime Nika u 2018. godini bilo na listama od najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, te je zauzelo 48. mesto.

Pored navedenih zemalja je ime Nika dosta često davano i u nekim svetskim zemljama, kao jedno univerzalno žensko ime, a neke od njih su pak Makedonija; Turska; Nemačka; Francuska; Grčka; Rusija; Engleska; Slovenija; Češka; Slovačka i Ukrajina.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Nika

Nadimci, imena od milja i deminutivne forme od imena Nika su retke, i najpoznatije si Nikica i Nini.

Izvedena i varijantna imena od ženskog ličnog imena Nika su najčešće – Nikoleta; Nikola; Nina; Ika; Nikolija; Nikolijana; Nikolinka; Niniva, kao i neke muške forme kakva su imena Nikola; Niko; Nino; Niki; Nikolao; Nikolo.

Zašto odabrati baš žensko ime Nika kao lično ime za devojčicu

Neke poznate ličnosti imena Nika koje su ostavile traga u raznim sferama života i u određenim vremenskim epohama, te koje mogu biti inspiracija za roditelje da ime daju ženskoj deci, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Nekada slavna i poznata ruska pesnikinja se zvala Nika Georgievna Turbina; ćerka poznate srpske pop pevačice Jelene Karleuše i fudbalera Duška Tošića jeste Nika Tošić.

Proslavljena hrvatska skijašica u slalomu je imena Nika Flajs; poznata slovenska skijašica i šampionka u ski skokovima je Nika Križnar.

Nekada poznata hrvatska teniserka se zvala Nika Ožegović; proslavljena slovenska košarkašica i reprezentativka jeste Nika Barič.

Popularna hrvatska glumica koja se proslavila ulogom u hrvatskoj telenoveli „Zabranjena ljubav“ jeste Nika Gorenec; slavna američka pevačica i glasovna glumica jeste Nika Futerman.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Nika

Smatra se prema grčkoj mitologiji da je Nike bila boginja pobede i trijumfa, te ćerka titana Palanta i boginje Stiks, a jasno je da je njen pandan u rimskoj mitologiji boginja Viktorija.

„Nika“ jeste ime poznatog slovenskog filma koji je snimljen 2016. godine; isti naziv ima i film iz 1997. godine, a muziku za njega je komponovao slovenski muzičar Robert Pešut poznatiji kao „Manjifiko“.

Nika Volek jeste ime fiktivnog lika iz američke televizijske drame „Bekstvo iz zatvora“, koji je igrala slavna američka glumica Holi Valans

Nika jeste ime filmske nagrade koja se u Rusiji dodeljuje od strane Nacionalne Akademije za filmsku umetnost i nauku Rusije i ona je u rangu američke filmske nagrade „Oskar“, a prvi ju je osmislio ruski filmski reditelj Jurij Gusman.

„Nika sa Samotrake“ jeste jedna od najpoznatijih helenskih figura koja se danas čuva u veoma čuvenom francuskom muzeju „Luvr“.

Sponzorisano:

Loading...