Muška imena

Poreklo i značenje imena Nikola

Loading...

Muško lično ime Nikola je od davnina pa sve do danas ime koje je ostalo popularno i sa manjim ili većim varijacijama je na „top listama muških najdavanijih imena“, uspelo da opstane i ostane traženo ime za dečake, kako kod nas i u regionu, tako i u brojnim zemljama širom celog sveta.

Značenje muškog imena Nikola 

Nevezano za činjenicu o latinskom ili grčkom poreklu ličnog muškog imena Nikola, njegovo pak značenje je uniformno i jedinstveno, te se prevodi kao – „pobednik“; „onaj koji pobeđuje“; „onaj koji uvek odnosi pobedu“; „slavan“; „uspešan“; „onaj koji daruje nekome pobedu“; „onaj narodni heroj; narodni pobednik“; „onaj koji pobeđuje za svoj narod“.

Kada se sagleda jedno „preneseno“ značenje imena Nikola, može da se protumači i kao – „onaj ko voli svoj narod“; „onaj koji se za druge žrtvuje i bori“; „onaj koji je zaštitnik“; „onaj ko je ili heroj ili slavan među svojim narodom“.

Poreklo muškog imena Nikola 

Poreklo imena Nikola je bazirano na dve hipoteze, pa se ne može reći koja je „tačnija“ jer su obe i validne, pa i dokazane putem činjenica, i stoga su danas prihvaćene kao tačne i jedna, a i druga.

Prema prvoj hipotezi, ime Nikola je poreklom iz staro-grčkog jezika, od složenice „Nikolaos“, a koja ima dve reči u svom sastavu – „nike“ (kao narod; masa; populacija) i reč „laos“ (u značenju pobeda; pobediti; pobednik; trijumfovanje; uspeh; postignuće), pa je jasno „bukvalno značenje“ i samog imena – „narod pobeđuje“ ili „pobeda naroda; pobeda za narod; narod je pobednik“.

Po drugoj pretpostavci, lično muško ime Nikola potiče iz latinskog jezika, od reči „Nicolaus“, a i koja ima istovetno značenje koje je napred i opisano. 

Učestalost davanja muškog imena Nikola u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za 2018. godinu, lično ime Nikola je od sto najdavanijih imena, a za svu mušku novorođenčad, bilo najpopularnije u Republici Srpskoj, gde je zauzelo 4. mesto.

U Republici Srbiji je ime Nikola u 2018. godini bilo na 15. poziciji, te među najdavanijih stotinu imena za dečake rođene u našoj zemlji (što je i jedan svojevrsni „pad“ popularnosti, jer je ime u 2017. godini bilo na 8. mestu).

U republici Hrvatskoj je za datu 2018. godinu ime Nikola imalo u „top 100“ najdavanijih muških imena „odličnu“ 26. poziciju.

Loading...

U Bosni i Hercegovini, ime Nikola je u 2018. godini bilo u sto najtraženijih imena za dečake, te i iako je bilo „pri dnu liste“ odnosno zauzelo je 89. mesto (a što jeste u odnosu na 2017. godinu i jedan „skok“ za deset mesta, jer je ime tada zauzimalo 99. mesto liste).

Pored pomenutih zemalja, ime Nikola je vrlo popularno i u Crnoj Gori; Makedoniji; Grčkoj; kao i u nekim jezičkim varijacijama u Italiji; Bugarskoj; Rusiji; Ukrajini; Kanadi; Irskoj; Engleskoj; te i Poljskoj; Češkoj; Slovačkoj; pa i u Kini; Koreji i u Japanu. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Nikola 

Među najpoznatijim nadimcima, imenima od milja i umanjenicama od imena Nikola su – Niki; Nikolica; Nidža; Nidži; Nidžo; Džoni; Nikica; Kolja; Kole; Koljica; Nik; Niksi.

Izvedena imena i jezičke varijacije od imena Nikola su – Nikolaj; Nikolo; Nicolo; Nik; Nick; te Nikolos; Nikolaus; Nikša; Kolja; Nikolaj; Nikanor; Nikodije; Niks.

Neka od ženskih imena koja imaju osnovu u imenu Nikola i izvedena su od njega su – Nikolina; Nikolija; Nikoleta; Nika; Nikica; Kolina; Nicol; Lina; Nina. 

Loading...

Zašto odabrati baš muško ime Nikola kao lično ime za dečaka 

Postoje brojne istorijske i savremene ličnosti koje mogu biti inspiracija za roditelje koji žele da svoju decu nazovu baš imenom Nikola, a oni najvažniji će biti navedeni u nastavku teksta. 

Nikola Pašić je bio poznati srpski političar; Nikola Tesla je jedan od najvećih svetskih naučnika svih vremena koji je srpskog porekla.

Poznati glumci su bard srpske glumačke scene, Nikola Simić, kao i Nikola Đuričko, te i Nikola Kojo. 

Među sportistima su najpoznatiji srpski odbojkaš Nikola Grbić; kao i srpski vaterpolista Nikola Rađen, i srpski fudbaler Nikola Žigić. 

Zanimljivosti vezane za muško ime Nikola 

Najpoznatija umanjenica ili ime od milja za ime Nikola svakako je Nikolica, a najpoznatiji je lik dečaka – Nikolica sa prikolicom, a iz romana za decu „Orlovi rano lete“, od našeg poznatog pisca Branka Ćopića.

Međutim, iako bi se reklo da je od imena Nikola, „pogrdno“ ime Nikoletina, to nije slučaj, već je i ovakav nadimak ili ime od milja, zapravo oznaka za nekoga „krupne građe, stamenog“, kakav je i lik Nikoletina Bursać, iz zbirke pripovedaka Branka Ćopića – „Doživljaji Nikoletine Bursaća“.

U našoj zemlji se smatra da je slava Nikoljdan, najčešća Krsna slava, a njome se i obeležava lik i delo Svetog Nikole ili Nikole Čudotvorca tj Nikole Mirlikijskog koji se obeležava 19. decembra i to kod pravoslavnih hrišćana.

Sveti Nikola je zaštitnik siromašnih, bolesnih i nepravedno i nevino optuženih, a i smatra se da je bio čudotvorac te da je pomagao i štitio i moreplovce, putnike i trgovce.

Poznato je da je u katoličkoj veri i generalno u takozvanoj „zapadnoj civilizaciji“, Sveti Nikola nazvan i – Božić Bata ili St. Nicolas, odnosno Santa Claus ili drugačije znan kao Deda Mraz.

Ovakva „zapadnjačka“ kultura i verovanja, nisu ipak baš besmislena, pa i pretpostavljena su i na nekim verovanjima u čuda koje je St. Nicolas činio, a od kojih je najpoznatije ono kada je darivao tri devojke koje su bile siromašne ali poštene i vredne, i to baš na dan katoličkog Božića.

Upravo je od tada i ostala praksa i običaj da se ispod „Božićnog drvceta“ ili u „božićnu čarapu“ stave pokloni za najdraže, posebno za decu, ali i da se organizuju neka darivanja za siromašne kako bi se sačuvao sam „duh praznika“, pa i kako bi svi verovali u „Božićna čuda“.

Sponzorisano:

Loading...