Ženska imena

Poreklo i značenje imena Nikolina

Loading...

Žensko lično ime Nikolina je godinama unazad jedno od najrađe davanih imena za novorođene devojčice, koje je „stabilno“ po svojoj statističkoj popularnosti i koje je jedno od imena koje ima tradiciju i uvek je aktuelno.

Značenje ženskog imena Nikolina 

Značenje imena Nikolina jeste po pravilu – „ona koja voli sve ljude“; „ona koja je borbena i koja je pobednica“; „ona koja se bori za svoja uverenja“; „ona koja je zaslužna za svačiju radost ili za pobede“; „ona koja je narodna heroina“; „ona koju svako voli i poštuje kao pobednicu“. 

Poreklo ženskog imena Nikolina 

Osnovna je pretpostavka da je ime Nikolina poreklom iz staro-grčkog jezika od imena Nikola odnosno Nikolaos, odnosno od latinske varijante imena Nicolaus.

Osnova imena Nikolina jeste reč „nike“ u značenju pobeda; pobednik; uspeh; i „laos“ u značenju narod; svet; čovek; ljudi i otuda je jasno bukvalno značenje imena svakako „narod je pobednik ili narod pobeđuje“ te nekada „pobeda za narod“. 

Učestalost davanja ženskog imena Nikolina u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima iz 2018. godine, ime Nikolina je bilo među sto najdavanijih imena u Republici Srpskoj gde je zauzelo 14. mesto; u Republici Srbiji gde se našlo na 17. mestu, kao i u Republici Hrvatskoj gde je ime Nikolina bilo na 72. poziciji.

U datoj 2018. kalendarskoj godini, ime Nikolina nije se našlo među najtraženijim imenima za devojčice u Bosni i Hercegovini, pa je izostalo sa liste od sto najpopularnijih ženskih imena.

Prema podacima iz 2016. godine, ime Nikolina je bilo popularno i u Republici Sloveniji, gde se našlo među sto imena koja su za devojčice bila najtraženija, i zauzelo je 68. mesto liste. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Nikolina 

Najpopularniji nadimci, umanjenice i imena od milja za ime Nikolina su – Nika; Nina; Lina; Niki; Nikol; Nikols; Nikes; Niks; Ninica; Ninona; Nona; Kolina.

Loading...

Izveedna i varijantna imena su najčešće – Nikolija; Nikoleta; Nikola; Nikita; Nika; Nikol; Lola; Nina; Nola; Nila; Nolina.

Svakako je jasno da je najpoznatija muška varijanta imena Nikolina naravno Nikola, a i prezime koje je izvedeno jeste Nikolić, kao i neka varijantna prezimena kakva su Nikolajević; Nikolajev; Nikolinović; Nikodijević; Nikolson; Nikiforović; Nikolajevna. 

Zašto odabrati baš žensko ime Nikolina kao lično ime za devojčicu 

Neke od najpopularnijih poznatih ličnosti sa imenom Nikolina, koje su značejne u raznim sferama života, a koje opet mogu biti inspiracija za roditelje jesu navedene u nastavku teksta.

Poznata američka glumica bugarskog porekla jeste Nikolina Konstantinova Dobreva (Nina Dobrev); hrvatska TV voditeljka i bivša manekenka je Nikolina Pišek (Nikolina Ristović); srpska pozorišna; TV i filmska glumica je Nikolina Đorđević; srpska folk pevačica jeste nekada takmičarka „Zvezda Granda“, Nikolina Kapor. 

Poznata bosanska košarkašica je Nikolina Nikolić; bugarska sportistkinja u disciplini trčanje je Nikolina Ruseva; nekadašnja bugarska atletičarka je Nikolina Pavlova Shtereva; poznata je srpska odbojkašica Nikolina Lukić; srpska sportistkinja odnosno kajakašica je Nikolina Moldovan; petnaestogodišnja devojčica iz grada Danilovgrada koja je tragično postradala je Nikolina Ljiljanić; makedonska glumica je Nikolina Kujača; Nikolina Jelisavac je srpska glumica. 

Loading...

Svakako postoje i neke brojne pomenute varijacije imena Nikolina, kakve su pre svega Nikolija; Nikoleta; Nikol – te su među njima neke i najpoznatije žene nosioci ovih imena:

Mlada srpska hip-hop pevačica i ćerka folk zvezde Vesne Zmijanac jeste Nikolija Jovanović ; ruska atletičarka je Nikoleta Grasu; američka filmska glumica je Nikol Kidman; te kanadska atletičarka jeste Nikol Vendi Forester; italijanska filmska glumica je Nikoleta Braski.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Nikolina

Nikolinac je naselje u Srbiji u Zaječarskom okrugu u Sokobanji, a po podacima iz 2002. godine je imalo oko 418. stanovnika.

Ime Nikolina ima brojne varijacije u svetskim jezicima a neke od najpoznatijih su – Nicole (u francuskom jeziku); Nicol; Nicola; Nikol; Nikola (u češkom jeziku); Nika (u slovenskom jeziku); Nicolasa (u španskom jeziku); Nikola (u slovačkom jeziku); Nikole (u baskijskom dijalektu); kao i Nicol; Nicole; nikola (u nemačkom jeziku); Nicola i Nicole (u engleskom i u danskom jeziku); Nikola (varijanta ženskog roda imena u srpskom; hrvatskom i makedonskom jeziku); Nikola kao i Nikolai i Nikolay (u bugarskom jeziku).

Nikolinci je naselje u Srbiji u opštini Alibunar, koje je po podacima popisa iz 2011. godine imalo ukupno 1100 stanovnika.

Nikolinc jeste ime naselja u Rumuniji, u pokrajini Kraraš-Severin, gde je prema podacima popisa iz 2002. godine živelo oko 312. stanovnika.

Nikolina Trevizo je naselje u Italiji u opštini Trevizo, u kome je prema podacima iz 2011. godine živelo svega 20 stanovnika.

Prema numerolozima je srećan broj za osobe imena Nikolina broj 7, te se one baš odlikuju najpre sposobnošću da su vrlo maštovite i domišljate.

Kao prijatelji su veoma odane i uvek su oslonac i podrška, ali su sklone da veruju u magijsko i mistično pa se nekada ponašaju iracionalno i u neskladu sa svojim obrazovanjem, te i velikom i pameću i inteligencijom.

Svaka Nikolina ima u sebi nešto tajanstveno i mistično, ali je generalno vrlo stabilna i sasvim i samosvesna osoba, koja svemu u životu pristupa odlučno i temeljno, te su im svaki plan i ideja rešivi u kratkom roku.

Sponzorisano:

Loading...